Znaleziono 14 wyników
- 01 kwie 2025, 00:43
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Konsulat RP
Według starego zdjęcia Konsulatu RP z lat 1928-1934 - budynek wyglądał nieco inaczej, czy obok tego budynku było jeszcze jakieś zabudowanie ? Chodzi mi o ten pusty obecnie plac przy budynku dawnego Konsulatu RP przy ulicy Kilińskiego .
Jeśli masz na myśli pusty teren między budynkiem przy ul ...
- 15 lip 2025, 09:16
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Dawne Reklamy - (Schneidemühl's Werbung)
W 1934 roku kina Kammerspiele i Capitol posiadały ten sam nr telefonu. Czyżby miały także wspólnego właściciela? Nie wiem.
W gazetach "Der Gesellige" można prześledzić także repertuar kina Capitol. Kino to znajdowało się na Friedrichstr. pod nr 29 (dzisiejsza ul. Spacerowa).
GridArt_20250714 ...
W gazetach "Der Gesellige" można prześledzić także repertuar kina Capitol. Kino to znajdowało się na Friedrichstr. pod nr 29 (dzisiejsza ul. Spacerowa).
GridArt_20250714 ...
- 08 lut 2006, 16:45
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
- 22 sty 2009, 16:27
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Podziemia kościoła ewangelickiego na Nowym Rynku
Coś pośredniego pomiędzy "Wilczym Szańcem", a "Ringstandem 58c" :mryellow:
OC sklasyfikowała go jako schron dla 60 osób. Jaką ma powierzchnię to nie pamiętam.
OC sklasyfikowała go jako schron dla 60 osób. Jaką ma powierzchnię to nie pamiętam.
- 24 sie 2010, 11:50
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Pilskie schrony OPL
Miło Kanclerz z Twojej strony 
Co do schronu pod pomnikiem... moim zdaniem wielka bzdura. Macie zdjęcia z budowy ronda w tym miejscu, potem przebudowy... sami zobaczcie, że tam nie ma ani wejść, ani żadnych konstrukcji. Nasyp jest moim zdaniem usypany sztucznie...
Co do schronu pod pomnikiem... moim zdaniem wielka bzdura. Macie zdjęcia z budowy ronda w tym miejscu, potem przebudowy... sami zobaczcie, że tam nie ma ani wejść, ani żadnych konstrukcji. Nasyp jest moim zdaniem usypany sztucznie...
- 15 mar 2025, 23:50
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Muzeum światła i żarówki w Pile
Cz w Pile powstanie Muzeum światła i żarówki ? Organizatorzy zachęcają do poparcia idei stworzenia muzeum i podzielenia się pamiątkami związanymi z pilską fabryką żarówek. Muzeum byłoby nie tylko wystawą historyczną, ale także popularnonaukową przygodą na wzór Centrum Nauki Kopernik . Więcej ...
- 18 sie 2006, 09:21
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
- 28 maja 2025, 16:54
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Identyfikacja znalezisk
Element bardzo popularnego niemieckiego potykacza z drugiej wojny światowej. Sporo tego w naszych lasach. Były rozrzucane na przedpolu przed zasiekami, by spowolnić szturmujących.
- 27 lut 2006, 21:29
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Park Miejski
Wielokrotnie spotkałem się w różnych "mediach" oraz wypowiedziach z tym tematem. Jednakże wiedza o parku wśród mieszkańców naszego grodu jest bardzo mała. Niewielu potrafi powiedzieć kiedy on powstał i dlaczego jest w tym miejscu.
W latach przedwojennych był on uważany przez "znawców" za ...
W latach przedwojennych był on uważany przez "znawców" za ...
- 08 kwie 2025, 01:00
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Nekropolie pilskie
A gdzie miałyby być przeniesione i po co? Jeśli szczątki zmarłych nie zostały ekshumowane w inne miejsce to nadal jest tam cmentarz, lecz zaniedbany, zatarty na powierzchni i z nagrobkami w nieładzie. Duża część nagrobków została niejeden raz przemieszczona i nie leży nad mogiłą zmarłego. Ale nadal ...
- 26 wrz 2013, 14:28
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Rozwalają stare budynki!
Gdzie się podziały tamte budynki niezapomniane. Gdzie te zakłady, gdzie tamten świat. Gdzie się podziały nasze wspomnienia tamtych szalonych wspaniałych lat.
- 10 lut 2015, 23:45
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Rozwalają stare budynki!
Znika co raz szybciej nasza dawna Piła. I to, że są to zwykłe budynki, nie stanowi żadnego argumentu. Dawna, bo pamięta lata zdecydowanie odleglejsze naszym i widziała więcej niż możemy sobie wyobrazić. O ile stary magazyn przy Witaszka zniknął w oka mgnieniu w jeden dzień, to budynek po pilskich ...
- 09 lut 2026, 23:05
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Mapa fortyfikacji Piły i okolic
Całą zamieszczoną galerię zdjęć chcę zadedykować mojemu śp. kumplowi Arturowi Szklarkowi . Razem przemierzaliśmy chaszcze i knieje, abyście dzisiaj mogli zobaczyć, jak ta linia schronów wyglądała w 2005 roku.
Drugą osobą, której należą się podziękowania, jest Krystian Szczelczyk . To z nim w 2012 ...
Drugą osobą, której należą się podziękowania, jest Krystian Szczelczyk . To z nim w 2012 ...
- 01 gru 2025, 16:50
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Prośba o identyfikację
Jeśli bawi Cię to, że zamiast odnieść się merytorycznie do moich argumentów i wykazać dlaczego się mylę, wolisz ośmieszać mnie i przekręcać rozumienie znaczeń, to tylko źle świadczy o Tobie, a nie o mnie. I dla każdego szanującego wiedzę definicje słownikowe są ważne, bo inaczej ludzie nazywaliby ...