Znaleziono 14 wyników

Wróć

autor: Krzysztof Ju
01 kwie 2025, 00:43
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

Re: Konsulat RP

Według starego zdjęcia Konsulatu RP z lat 1928-1934 - budynek wyglądał nieco inaczej, czy obok tego budynku było jeszcze jakieś zabudowanie ? Chodzi mi o ten pusty obecnie plac przy budynku dawnego Konsulatu RP przy ulicy Kilińskiego .

Jeśli masz na myśli pusty teren między budynkiem przy ul ...
autor: Kapralq
15 lip 2025, 09:16
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

Re: Dawne Reklamy - (Schneidemühl's Werbung)

W 1934 roku kina Kammerspiele i Capitol posiadały ten sam nr telefonu. Czyżby miały także wspólnego właściciela? Nie wiem.
W gazetach "Der Gesellige" można prześledzić także repertuar kina Capitol. Kino to znajdowało się na Friedrichstr. pod nr 29 (dzisiejsza ul. Spacerowa).

GridArt_20250714 ...
autor: GRZYB
08 lut 2006, 16:45
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

No to wszystko jasne... :?
Tak to opisałeś że odrazu wiadomo co tam jest :wink:

pozdr!
autor: marasxt
22 sty 2009, 16:27
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

Re: Podziemia kościoła ewangelickiego na Nowym Rynku

Coś pośredniego pomiędzy "Wilczym Szańcem", a "Ringstandem 58c" :mryellow:
OC sklasyfikowała go jako schron dla 60 osób. Jaką ma powierzchnię to nie pamiętam.
autor: Mateusz 24
24 sie 2010, 11:50
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

Re: Pilskie schrony OPL

Miło Kanclerz z Twojej strony :)

Co do schronu pod pomnikiem... moim zdaniem wielka bzdura. Macie zdjęcia z budowy ronda w tym miejscu, potem przebudowy... sami zobaczcie, że tam nie ma ani wejść, ani żadnych konstrukcji. Nasyp jest moim zdaniem usypany sztucznie...
15 mar 2025, 23:50
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

Muzeum światła i żarówki w Pile

Cz w Pile powstanie Muzeum światła i żarówki ? Organizatorzy zachęcają do poparcia idei stworzenia muzeum i podzielenia się pamiątkami związanymi z pilską fabryką żarówek. Muzeum byłoby nie tylko wystawą historyczną, ale także popularnonaukową przygodą na wzór Centrum Nauki Kopernik . Więcej ...
autor: inf.rgt149
18 sie 2006, 09:21
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

USUWAM ZDJĘCIA ZE WZGLĘDU NA OSKARŻENIA POD MOIM ADRESEM ( choć w formie ukrytej aluzji ) O TWORZENIE NAZISTOWSKICH WYSTAW, A JA NA TO POZWALAŁ NIE BĘDĘ, ŻEBY KTOS MNIE OSKARŻAŁ O PROPAGOWANIE IDEOLOGII NAZISTOWSKIEJ!!!!!

PRZY OKAZJI PROSZE AUTORA OSKARŻEŃ O PÓJSCIE DO MUZEUM I POPRROSZENIE ...
autor: WERWOLF 1945
28 maja 2025, 16:54
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

Re: Identyfikacja znalezisk

Element bardzo popularnego niemieckiego potykacza z drugiej wojny światowej. Sporo tego w naszych lasach. Były rozrzucane na przedpolu przed zasiekami, by spowolnić szturmujących.

Screenshot_20250528-164805_Chrome.jpg
autor: BOGDAN
27 lut 2006, 21:29
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

Park Miejski

Wielokrotnie spotkałem się w różnych "mediach" oraz wypowiedziach z tym tematem. Jednakże wiedza o parku wśród mieszkańców naszego grodu jest bardzo mała. Niewielu potrafi powiedzieć kiedy on powstał i dlaczego jest w tym miejscu.
W latach przedwojennych był on uważany przez "znawców" za ...
08 kwie 2025, 01:00
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

Re: Nekropolie pilskie

A gdzie miałyby być przeniesione i po co? Jeśli szczątki zmarłych nie zostały ekshumowane w inne miejsce to nadal jest tam cmentarz, lecz zaniedbany, zatarty na powierzchni i z nagrobkami w nieładzie. Duża część nagrobków została niejeden raz przemieszczona i nie leży nad mogiłą zmarłego. Ale nadal ...
autor: dudi
26 wrz 2013, 14:28
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

Re: Rozwalają stare budynki!

Gdzie się podziały tamte budynki niezapomniane. Gdzie te zakłady, gdzie tamten świat. Gdzie się podziały nasze wspomnienia tamtych szalonych wspaniałych lat.
autor: Matey#24
10 lut 2015, 23:45
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

Re: Rozwalają stare budynki!

Znika co raz szybciej nasza dawna Piła. I to, że są to zwykłe budynki, nie stanowi żadnego argumentu. Dawna, bo pamięta lata zdecydowanie odleglejsze naszym i widziała więcej niż możemy sobie wyobrazić. O ile stary magazyn przy Witaszka zniknął w oka mgnieniu w jeden dzień, to budynek po pilskich ...
autor: pavvlo
09 lut 2026, 23:05
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

Re: Mapa fortyfikacji Piły i okolic

Całą zamieszczoną galerię zdjęć chcę zadedykować mojemu śp. kumplowi Arturowi Szklarkowi . Razem przemierzaliśmy chaszcze i knieje, abyście dzisiaj mogli zobaczyć, jak ta linia schronów wyglądała w 2005 roku.

Drugą osobą, której należą się podziękowania, jest Krystian Szczelczyk . To z nim w 2012 ...
01 gru 2025, 16:50
Przejdź do forum
Przejdź do tematu

Re: Prośba o identyfikację

Jeśli bawi Cię to, że zamiast odnieść się merytorycznie do moich argumentów i wykazać dlaczego się mylę, wolisz ośmieszać mnie i przekręcać rozumienie znaczeń, to tylko źle świadczy o Tobie, a nie o mnie. I dla każdego szanującego wiedzę definicje słownikowe są ważne, bo inaczej ludzie nazywaliby ...