|
|
Dawna Piła • Zarejestruj się •
FAQ
• Szukaj • Zaloguj się
|
|
|
Miło nam poinformować, że ukazała się w sprzedaży kolejna partia koszulek sympatyków naszej strony. Wielkim zaskoczeniem było dla nas to, w jakim tempie rozeszła się pierwsza partia i dlatego wychodząc na przeciw zapotrzebowaniu, zamówiliśmy kolejne 30 szt. Mamy nadzieję, że i te koszulki szybko znajdą swoich właścicieli.
Koszulki dostępne są w rozmiarach M, L, XL, XXL. Gramatura materiału 200, kolor czarny. Nadruk naniesiony metodą FLEX. Koszt koszulki 30 zł.
Koszulki można nabyć w sklepie militarnym
WOJAK.
Wyspiańskiego 2A/1U, osiedle Górne, Piła. |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Wieś Stare w gm. Wysoka i rodzina Orlandów
| Autor |
Wiadomość |
|
wojtaq
Przyjaciel DP
|
 Wieś Stare w gm. Wysoka i rodzina Orlandów
Tym razem chciałbym poszerzyć wiedzę o miejscowości Stare leżącą w granicach powiatu pilskiego. Do 1945 r. wieś nosiła nazwę Stahren i była częścią dóbr rodziny Orland. Po wkroczeniu Rosjan, początkowo nie dotknęły ich retorsje ze strony zdobywców, jednak na skutek donosu złożonego przez mieszkańca Złotowa cała czterososobowa rodzina została bez pardonu rozstrzelana. To byli dobrzy ludzie, podczas okupacji wspierali okolicznych Polaków oraz robotników przymusowych. Byli przekonani, że po przejściu frontu będą żyć i pracować, jak dawniej. Stąd nie wykonali polecenia administracji niemieckiej i wbrew nakazowi przymusowej ewakuacji pozostali we dworze. Tam spotkała ich bezsensowna śmierć lecz zapisali się w lokalnej świadomości i przynajmniej pamięć o nich otoczono szacunkiem. Jej wyrazem jest niewielki rodzinny cmentarz, gdzie widać troskliwą rękę obecnych mieszkańców Starego. Teraz pytanie i prośba o pomoc w zebraniu wszelkich dostępnych informacji o Orlandach, ich pochodzeniu, dokonaniach i okolicznościach śmierci. Może ktoś jest w posiadaniu fotografii lub dokumentów związanych z tą rodziną i ich majątkiem, to będę wdzięczny za skany lub kopie.
|
| 09 Lip 2010 08:07 |
|
 |
|
Tom
Przyjaciel DP
Rejestracja: 17 Cze 2005 23:00 Posty: 550 Miejscowość: Thomas z Wien
|
 Re: Wieś Stare w gm. Wysoka i rodzina Orlandów
Moze to byc ciekawa historia proponuje szukac "Orlandshof Stahren" jest troche tego np: http://territorial.de/dawp/wirsitz/weissecl.htmW niemieckich archiwach cos moze by bylo w "Amtsbezirk Weißeck-Land" Ps.Orlandshof - nie mozna doslownie przetlumaczyc na j.polski, jako slowo kluczowe uzylem w/w okreslenie "posiadlosc Orlandow w Stahren" Moze to pomoze Wolf-Dietrich Orland (1913-. 1994) http://www.westpreussen-berlin.de/Mitt78/LW_MB_78_a.pdfhttp://www.westpreussen-online.de/html/ ... texte.htmlTom
|
| 09 Lip 2010 09:30 |
|
 |
|
wojtaq
Przyjaciel DP
|
Dziękuję Tom za sugestie, ale niczego tam nie znalazłem... Historia rodziny Orland bardzo mną wstrząsnęła i bez znaczenia jest narodowość rozstrzelanych. Postanowiłem rozjaśnić nieco tę mroczną historię i mam nadzieję, że tak właśnie będzie. Orlandshof, a właściwie Vorwerk Orlandshof to miejscowość z folwarkiem należącym do rodziny Orland, a dzisiaj wieś Gmurowo. Dzięki uprzejmości szefa pilskiej delegatury WKZ w Poznaniu p. Romana Chwaliszewskiego wszedłem w posiadanie kilku skanów fotografii Kurta, Charlotte z d. Peschko, Marion i Karla Heinricha oraz lakonicznej relacji o okolicznościach ich śmierci. Nie jest tego wiele, lecz musi na razie wystarczyć do prób poszerzenia całej dostępnej wiedzy. Myślę, że jesteśmy to winni ofiarom, a także Polakom z tych okolic, którzy podczas okupacji przetrwali dzięki Orlandom i, choć nieskutecznie to jednak wzięli ich w obronę przed Rosjanami. Przez Stare poprowadziłem w czerwcu b.r. trasę rajdu motocyklowego mając na celu ujawnienie przed uczestnikami dramatis personae wydarzeń ze stycznia 1945 r. i nie mam zamiaru na tym poprzestać. Ich historia stała się w efekcie ważnych wydarzeń ubiegłego wieku naszą historią, co powinno wskazać imperatyw współczesnym mieszkańcom tych miejsc. Mam na myśli pilan w szerokim tego słowa znaczeniu obejmującym choćby małą Ojczyznę powiatu pilskiego. Jeśli mógłbyś mi pomóc w rozwikłaniu tej sprawy, to będę wdzięczny i z pewnością nie wrzucę efektu do szuflady. Z tym samym apelem zwracam się do wszystkich, którzy zechcą poszperać w przeszłości wraz ze mną...
|
| 13 Lip 2010 12:25 |
|
 |
|
Tom
Przyjaciel DP
Rejestracja: 17 Cze 2005 23:00 Posty: 550 Miejscowość: Thomas z Wien
|
Byc moze cos jest w archiwum niemieckim, trzeba wytrwania w szukaniu i korespondencji, ale... proponuje te historie zamiescic na stronie dawnych pilan schneidemuehl.net, moze... ktos cos wie wiecej. Pozdrawiam Tom
|
| 13 Lip 2010 16:21 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Alexa [Bot] oraz 1 gość |