Z tego co widzę zdjęcia te zostały wykonane przy łączniku między Kotuńską Drogą a szosą na Trzciankę (tzw. obwodnica wybudowana w latach 70- tych na czas budowy wiaduktu). W miejscu tym bywam często od kilku lat i ku mojemu ubolewaniu często zastaję je zaśmiecone wszelkiego rodzaju śmieciami.
A teraz inormacja dla organów ścigania!!!
Śmieci "samochodowe" widziałem w naszej okolicy już wcześniej w innym miejscu.
Jednak nic mnie tak nie wyprowadza z równowagi jak miłośnicy zwierząt. Człowiek musi stale patrzeć pod nogi aby nie wdepnąć w jakiś ekskrement. Nie wiedziałem że wykopanie małego dołka na tego ,,klocka" jest takie trudne i czasochłonne.
Aragorn pisze:Ktoś czegoś szukał i nie zakopał, śmieci po wojskowe z pilskiego lotniska, dodam że sporo dziur w ziemi wykopano.
to co jest na tym zdjęciu to mało, jak wjeżdża się bramą od ul. Wałeckiej (potem w lewo) i jedzie się tą drogą, która jest za drzewami równolegle z pasem startowym to w pewnym momencie można zobaczyć "dolinę" w której jest pełno odpadów samochodowych, oleji, butelek. Śmieci wypełniają prawie całą tą małą "dolinkę"
Aragorn pisze:Ktoś czegoś szukał i nie zakopał, śmieci po wojskowe z pilskiego lotniska, dodam że sporo dziur w ziemi wykopano.
to co jest na tym zdjęciu to mało, jak wjeżdża się bramą od ul. Wałeckiej (potem w lewo) i jedzie się tą drogą, która jest za drzewami równolegle z pasem startowym to w pewnym momencie można zobaczyć "dolinę" w której jest pełno odpadów samochodowych, oleji, butelek. Śmieci wypełniają prawie całą tą małą "dolinkę"
I wcale bym się nie żdziwił, że to robota miejscowego klubu Banditen Motoren wagen. Oni urzędują w Tym sektorze. Jeśli się mylę, to serdecznie przepraszam.
Wandale nie oszczędzili stojącego na Placu Zwycięstwa Pomnika Tysiąclecia Polski i Powrotu Ziem Zachodnich do Macierzy. Uszkodzeniu uległy ogradzające go łańcuchy. http://www.zycie.pila.pl/informacje/201 ... /index.php
Ja bym wprowadził publiczną karę chłosty i mówię to na serio albo przymusową pracę dla złapanego na gorącym uczynku. Właśnie przejrzałem zdjęcia na powyższym forum. Makabra i najgorsze jest to, że Urzędu Miasta nie stać nawet na głupie tabliczki które mogłyby być ustawione przy jeziorach, a zwracające uwagę by zabierać to co się przyniosło. Nie wiem czy by to coś dało, ale spróbować warto.
Jeszcze jedno. Kiedyś sprzątałem strych, było tego sporo. Załadowałem śmieci na przyczepkę i pojechałem na wysypisko aby je legalnie, w przeznaczonym do tego miejscu wyładować. Wielkie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że tego zrobić nie mogę. Pracownik wysypiska poinformował mnie, że mam wrócić do domu, zamówić kontener z firmy "Altvater" (zapłacić 150 zł) a prywatnie zakaz. Wiadomo firma "Altvater" musi zarobić. Na osłodę człowiek ten poinformował mnie, że alternatywą jest dzikie wysypisko przed bramą tego właściwego, a on niczego nie widział. Wydaje mi się, że tu jest pies pogrzebany i winę w większej części ponosi jednak urząd odpowiedzialny za to. Oczywiście nie tłumaczy to brudasów którzy śmiecą.
lubianka pisze:Pracownik wysypiska poinformował mnie, że mam wrócić do domu, zamówić kontener z firmy "Altvater" (zapłacić 150 zł) a prywatnie zakaz. Wiadomo firma "Altvater" musi zarobić.
A to ciekawe, dlaczego u siebie w Niemczech ta firma nie wymyśli takich przepisów. W Niemczech z takim pomysłem pogonili by ich tam gdzie pieprz rośnie, no właśnie, albo do Polski.
Bo to nie firma wymyśla przepisy tylko parlament.
Swoją drogą, w Sejmie jest opracowywana nowelizacja ustawy regulującej gospodarkę odpadami, ale nie mogę sobie przypomnieć o co w niej chodzi.
No tak masz rację Bocian, to nie firma wymyśla przepisy, dzisiaj w TV coś słyszałem o tej nowej ustawie. Ma ona umożliwić pozbywanie się odpadów bez obarczania kosztami z tym związanymi bezpośrednio osoby ich się pozbywających.
W Niemczech sprawdziło się pobieranie kaucji za butelki tzw. plastikowe, może i u nas zostanie to wprowadzone.
Póki co, to Polska jest pięknym krajem, ale z daleka. Pobocza dróg, lasów, brzegi rzek i jezior to jeden śmietnik, z daleka wyglądają pięknie jednak jak się do tych miejsc zbliżyć to ogarnia człowieka smutek i żal.
Prawdopodobnie jeszcze w tym roku wejdzie ustawa "śmieciowa", na podstawie której za usuwanie wszelkich śmieci będzie płaciła Gmina. Ale... tym samym zwiększą nam się podatki lokalne i wówczas nie będzie się opłacało wyrzucać śmieci czy też gruzu do lasu czy też do innych miejsc gdzie nikt nie widzi.
Tak właśnie powstaje martwe prawo jak jego twórcy nie dążą do poznania prawdziwych problemu – w tym przypadku bezprawia. Według mnie wszystkiemu winne są aktualne zbyt wysokie stawki za wywóz śmieci. Wiele osób remontuje mieszkania, buduje domy a „podstawienie” kontenera to wydatek kilkaset złotych (ja zapłaciłem ponad 700 pln !!!). Nic dziwnego, że ludzie próbują zaoszczędzić i wcale nie robią tego z przyjemnością. Przeniesienie kosztów bezpośrednio na podatników niczego nie zmieni bo podatek będzie rozproszony wśród wielu więc i tak proceder będzie się opłacał. Wymierne i szybkie rezultaty przyniesie dopiero wywarcie wpływu na obniżenie cen przez firmy obsługujące wywóz nieczystości, czyli w naszych realiach pewnie dofinansowanie ich.
Pozdrawiam wszystkich radnych z otwartymi umysłami.
Przeniesienie kosztów bezpośrednio na podatników niczego nie zmieni bo podatek będzie rozproszony wśród wielu więc i tak proceder będzie się opłacał.
Co przez to JAVA rozumiesz?
I co ze śmieciami nazwijmy je bytowymi. Trafiają one albo do lasu albo co gorsze do pieca. Więc problemem jest nie tylko koszt zamawiania dużych kontenerów.
Dofinansujmy tu. Dofinansujmy tam. Znasz poziom zadłużenia samorządów skalę potrzeb?
Tak oto "kafejki internetowe" pojawiły się w lesie. Ludzie!!! Ręce opadają. Zużyty sprzęt elektryczny można za darmo oddać w "Veloa -Altvater" a tu przy drodze z Piły do Zawady takie coś. Jeszcze na Górnym na Górkach między Mickiewicza a Warsztatową ktoś posprzątał po remoncie i śmieci zdeponował w "bambusach".
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.