Wasze ulubione miejsce w Pile?

Współczesne sprawy naszego miasta, Wasze fotorelacje i rozmowy na dowolne tematy.
LaoTsy

Post autor: LaoTsy »

Moim ulubionym miejscem jest teren położony pomiędzy ulicami Pocztową a 14 lutego. Kiedyś był tam basen odkryty, a teraz można dojrzeć tylko zarys fundamentów i drzewa niegdyś go okalające. Miejsce zaniedbane ale ma swój klimat.

To mój pierwszy post. Wyrazy szacunku dla wszystkich tworzących to forum. Ta strona jest wizytówką naszego miasta.
Awatar użytkownika
Paulina

Post autor: Paulina »

ja tam najbardziej lubiee SP 7 :) chodziłam tam 6 lat do szkoły... miałam okazje zwiedźic strych w 7 :) z nauczycielem historii.

Po za tym nie wiem dlaczego, ale mam takie małe zboczenie.... jak widze w pile starą kamienice to rozglądam się czy nie ma sladów od strzałów na ścianach...

Po za tym lubie cmentarz przy ul Salezjańskiej... Tyle małych dzieci tam zmarło.. i to w latach 1950-56 ,, dosłowie wszystkie jakoś w tych latach poumierało bardzo młodo... i to jest właśnie ciekawe ...dlatego lubie tam przebywać...
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL
Polubiono: 4 razy

Post autor: BOGDAN »

Sprawa umieralności dzieci w latach piedziesiątych:

1. Słaba była wtedy profilaktyczna opieka medyczna. Dzieci rodzily się po wojnie słabsze fizyczne.
2. Nie było szczepień ochronnych, a chorób sporo.
3. Nikt wtedy nie zdawał sobie sprawy z tzw. szoku po zastosowaniu penicylliny. Dzisiaj przed jej podaniem wykonuje się test na uczulenie.

Pozdrawiam
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Zgony niemowląt na 1000 urodzeń żywych.
1946 - Ogółem:119,8 Miasto:108,3 Wieś:125,3
1950 - Ogółem:108,4 Miasto:102,6 Wieś:116,0
1955 - Ogółem:82,2 Miasto:73,3 Wieś:88,9
1999 - Ogółem: 8,9 Miasto:9,2 Wieś:8,5
2000 - Ogółem: 8,1 Miasto:8,3 Wieś:7,9
2001 - Ogółem: 7,7 Miasto:7,7 Wieś:7,7
Żródło:Rocznik statystyczny 2002

Jaki widać spadek liczby zgonów w stosunku do urodzeń żywych jest znaczny. Na obraz polskich cmentarzy jest nie bez znaczenia fakt, że i tych żywych jest mniej(kobiety rzadziej zachodzą w ciąże).
Paulina pisze:ja tam najbardziej lubiee SP 7 :) chodziłam tam 6 lat do szkoły... miałam okazje zwiedźic strych w 7 :) z nauczycielem historii.

Po za tym nie wiem dlaczego, ale mam takie małe zboczenie.... jak widze w pile starą kamienice to rozglądam się czy nie ma sladów od strzałów na ścianach...
Miałem przyjemność uczęszczać do tej szkoły przez lat 8. Na owym sporym strychu byłem dwa razy. Jak pamiętam z tamtejszych okienek rozpościera się spory widok na Piłę. I pytanko przy okazji. Jakie są losy izby tradycji tej szkoły? Za moich czasów była ona zawsze zamknięta.
I jeszcze jedno. Patrząc od strony boiska na ścianę ponad wejściem odnoszę wrażenie, że można zauważyć wojenne uszkodzenie.
Awatar użytkownika
Tryk

Post autor: Tryk »

Jak dla mnie lotnisko to mój drugi dom, czuję się jak u siebie koło bunkrów, schronów, hangaro-schronów, no i oczywiście lasy, szkoda tylko, że jest w nich tyle śmieci.
Awatar użytkownika
muszka

Post autor: muszka »

Oczywiście Śmiłowska!! kiedyś tam mieszkałam najpierw w bloku nr 5 a potem nr 7. Jak ziemniaczanka budowała silos była wielka góra piachu no i przednia zabawa :)
Awatar użytkownika
marcinpla

Post autor: marcinpla »

Miejscem które wspominam najmilej to skarpa na osiedlu Górnym :) , skarpa pomiędzy lotniskiem a działkami (okolice ul. Żółkiewskiego).
Jako młody dzieciak było to moje ulubione miejsce zabaw, czasami udało się znaleźć jakąś łuskę od naboju czy klamrę od paska, jak dla dzieciaka był to cenny skarb...
A teraz z racji wieku nie wypada bawić się w ganianego po lasku ;) , jeśli miałbym pokazać komuś ciekawostki naszego miasta to na pewno lotnisko, piaskowa górka (zwłaszcza wieczorem), teren cmentarza na Koszycach.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 84 razy

Post autor: SA108 »

muszka pisze: Jak ziemniaczanka budowała silos była wielka góra piachu no i przednia zabawa :)
A kiedy budowano ten silos?
Awatar użytkownika
jecha

Post autor: jecha »

A moje ulubione miejsce to też lotnisko. Ale nie ze względu na budynki tylko ze względu na aeroklub (chociaż też jest fajnie po szlajać się po budynkach :) )
Pozdro Jecha
Awatar użytkownika
muszka

SA108 pisze:A kiedy budowano ten silos?
Wydaje mi się że był to rok 1989 lub 1990, ponieważ na zdjęciach z mojej pierwszej komunii jeszcze go nie ma, mój tata na pewno będę wiedział dokładnie bo nadal tam pracuje. Przy najbliższej okazji zapytam i podam wtedy dokładniejsze info :)
Marcin241
Polubiono: 1 raz

Post autor: Marcin241 »

Jestem ciekaw jak wyglądał ten krajobraz bez tego silosu. Nie mogę sobie tego wyobrazić :(
Awatar użytkownika
muszka

Jak będę mieć chwilkę to pogrzebię w zdjęciach i wrzucę, może coś się znajdzie! :)
Marcin241
Polubiono: 1 raz

Post autor: Marcin241 »

muszka pisze:Jak będę mieć chwilkę to pogrzebię w zdjęciach i wrzucę, może coś się znajdzie! :)
Byłoby mi bardzo miło :)
partyzant

Re: Wasze ulubione miejsce w Pile ??

Post autor: partyzant »

Od zawsze i na zawsze lotnisko jest moim ulubionym miejscem :D .
A teraz po wybudowaniu obwodnicy i zrobieniu tej extra górki do zjazdu np. na rolkach, to już w ogóle ubóstwiam to miejsce :mryellow:
mariannaer

Re: Wasze ulubione miejsce w Pile ??

Post autor: mariannaer »

Podobnie jak użytkownik partyzant mam słabość do lotniska, ma urzekająca historię no i oczywiście teraz świetna droga rowerowa, która po oddaniu obwodnicy będzie dawała wielkie predyspozycje do jazdy rowerowo-rolkowej :D (już nie mogę się doczekać jej ukończenia!!!).
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się