Pilskie kolejowe klimaty

Awatar użytkownika
Luke I

Post autor: Luke I »

Edzie w Pile nie są rzadkością, lecz wręcz codziennością. Szczególnie spotykane wieczorem oraz popołudniu. Trasy: Piła - Bydgoszcz - Piła, bądź czasami na pociągu przyspieszonym "Radew" Poznań - Koszalin - Poznań.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
karpil

Post autor: karpil »

Rzeczywiście, swego czasu "Radew" regularnie była prowadzona przez ED72. Napisałem poprzedniego posta dlatego, że na linii do Bydgoszczy rzadko widuję takie EZT, a do tego był to numer 001 :)
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 85 razy

Post autor: SA108 »

W piątek w Pile znowu był 311D (lok budowany w Nowym Sączu na podwoziu gagarina), chyba z Kolei Bałtyckiej. O dziwo przywiózł piasek na bocznicę RDM. Niestety znowu nie udało mi się go złapać...
Awatar użytkownika
karpil

Nie wiem, czy MK o tym wiedzą, ale wymieniany jest wiadukt na linii Piła-Wałcz-Kalisz Pom. w Szydłowie - stąd skład remontowy na pilskich torach (wraz z dwoma dźwigami). Do jutra linia jest zamknięta.
Efektem tej "modernizacji" będzie poszerzenie "wąskiego gardła" przy wjeździe do Szydłowa i likwidacja OS.

Z ciekawostek: pojawiła sie kolejna data przywrócenia kursowana szynobusów do Walcza - 1. lipca (więcej niż pewne, że znowu jej nie dotrzymają, ale warto się łudzic)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 85 razy

Post autor: SA108 »

W środę był u nas 201E-277 z KP Kuźnica Warężyńska

Razem z nim przyjechała TEM2 z PTKiGK Zabrze (nie dojrzałem numeru), która stała ze składem węglarek pod suwnicami przy ul. Pomorskiej.
Podziękowania dla Luke I i Ziolka za info ;)
Awatar użytkownika
Piterek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Post autor: Piterek »

karpil pisze:Nie wiem, czy MK o tym wiedzą, ale wymieniany jest wiadukt na linii Piła-Wałcz-Kalisz Pom. w Szydłowie - stąd skład remontowy na pilskich torach (wraz z dwoma dźwigami). Do jutra linia jest zamknięta.
Efektem tej "modernizacji" będzie poszerzenie "wąskiego gardła" przy wjeździe do Szydłowa i likwidacja OS.
Fotki z prac - stan na 15 maja.
Obrazek Obrazek

Niestety droga nadal jest oznakowana przy wyjeździe z Piły na wysokość 3,4 m a dopiero na samym wiadukcie jest tablica 3,2 m. Na fotce ciężarówka, która została zawrócowan w kierunku Piły. Wczesniej normalnie przejeżdżała, bo jej wysokośc to własnie 3,4 m. Ech nasi Panowie budowlańcy...
SA108 pisze: Razem z nim przyjechała TEM2 z PTKiGK Zabrze (nie dojrzałem numeru), która stała ze składem węglarek pod suwnicami przy ul. Pomorskiej.
Podziękowania dla Luke I i Ziolka za info
Węglarki z PTKiGK będą u nas znów gościły częściej. Swoja drogą koledzy mogliby dzielić się ciekawymi informacjami :)

A oto moje ostatnie łowy:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Piterek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Kolejna porcja moich obserwacji :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpil

Trwają Dni Techniki Kolejowej - co prawda w Pile nic się nie dzieje, ale za to w Poznaniu owszem. Co prawda tegoroczne dni są jakieś marne - jedyną wartościową rzeczą było zwiedzanie Lokalnego Centrum Sterowania, oprócz tego można było przejechac się drezyną Jarka Woźnego z Grodziskiej Kolei Drezynowej i "zwiedzic" SA132-013. Pozdowienia dla użytkownika o nicku student, którego spotkałem na DTK służbowo ;)

Link do albumu ze zdjęciami:
http://karpil.fotosik.pl/albumy/451639.html
Matias

Post autor: Matias »

Piterek pisze: Wracając z imprezy "Parowozem przez Wielkopolskę" (foto będzie później)...
Kiedy mozna spodziewać sie zdjęć z powyższej imprezy???
"Prace" tych którym ta impreza sie podobała, którzy byli z niej zadowoleni nie sa budujące, być moze im wystarczy zwykłe "pstry-pstry". Kolega należy do grona entuzjastów przedsięwzięcia z 12.04.2008 i jestem wielce ciekaw zdjęć które Kolega popełnił w tym dniu.
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Przeglądając album Karpila natknąłem się na coś takiego: Elektryczne Podgrzewanie Wagonów Osobowych. Czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu to służy?
Awatar użytkownika
szkodnik

Post autor: szkodnik »

ziolek pisze:Przeglądając album Karpila natknąłem się na coś takiego: Elektryczne Podgrzewanie Wagonów Osobowych. Czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu to służy?
Służy to do ogrzewania wagonów w okresie zimowym bez użycia lokomotywy.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

W czasie postoju na dworcu czy również w czasie jazdy? A inaczej mówiąc czy wagon ten stanowi część ogrzewanego składu?
Awatar użytkownika
Piterek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Matias pisze:
Piterek pisze: Wracając z imprezy "Parowozem przez Wielkopolskę" (foto będzie później)...
Kiedy mozna spodziewać sie zdjęć z powyższej imprezy???
"Prace" tych którym ta impreza sie podobała, którzy byli z niej zadowoleni nie sa budujące, być moze im wystarczy zwykłe "pstry-pstry". Kolega należy do grona entuzjastów przedsięwzięcia z 12.04.2008 i jestem wielce ciekaw zdjęć które Kolega popełnił w tym dniu.
Zdjęcia są już od jakiegoś czasu tu: http://Piterekpila.fotosik.pl/albumy/413128.html
A czy sa one budujące? Nie wiem. :D Pogoda nie rozpieszczała. Ja trafiłem na drugą cześć imprezy, kiedy to pogoda się nieco poprawiła.

PS. Entuzjasta? Po czym wnioskujesz? hehe, ja jestem entuzjastą wszystkiego co z koleją związane i jest pozytywne :)
Awatar użytkownika
szkodnik

Post autor: szkodnik »

ziolek pisze:W czasie postoju na dworcu czy również w czasie jazdy? A inaczej mówiąc czy wagon ten stanowi część ogrzewanego składu?
Jest to stacjonarne urządzenie stosowane tylko na postoju, które nie ma możliwości przemieszczania się. Gdzieś widziałem w internecie zdjęcia z jakiejś stacji gdzie 'grzejniki' były zrobione z połówek bodajże ET41(?) czy też z lokomotyw ET21. Niestety dokładnie nie pamiętam.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Ok. Dzięki. Od dawna mnie to nurtowało, czy urządzenie to przemieszcza się wraz ze składem czy też pracuje tylko w czasie postoju. Teraz wszystko jasne. :)
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się