Witam,
Rzeczywiście piwnice w blokach przy Sikorskiego posiadają schrony.
Wejscia do nich strzęgą dość solidne pancerne drzwi, w środeczku znajduje sie zazwyczaj jedno pomieszczenie główne + toaleta ( co ciekawe była wyposazona w najwazniejszy element czyt. papier toaletowy

) W pomieszczeniu głównym znajduje sie dosc spore urządzenie z tego co pamietam słuzy do filtracji powietrza i jest napedzany siła ludkich mieśni.
Schron posiada jedno wyjscie ewakuacyjne, jest to kilku metrowy wąski tunel zabezpieczony od wewnątrz również pancernymi drzwami a wyjscie z tunelu znajduje sie tuz przed budunkiem, jest przykryte stalową klapą (chyba bez zadnego zabezpieczenia typu zamek, kłódka et cetera )
Mialem okazje widzieć ów schron podczas jednej z lekcji przypsoosbienia obronnego w LO.
Ponadto podczas tej eskapady byłem rownież wewnątrz schornów przeciwlotniczych znajdujacych sie na tyłach urzedu miasta na placu Domańskiego, mają one charakter typowego rowu przeciwlotniczego, pomiedzy jednym wejsciem (stalowa zielona klapa, zabezpieczona kłódką podobna do tej na placu Zwyciestwa)a drugim prowadzi wąski, ciasny, krety tunel kilkanascie (a moze nawet kilka) centymetrów pod ziemią (a w nim bytuje dośc sporo nietoperzy)
Na tym zakonczyło sie moje zwiedzanie schronów, jednak rozmawiacjąc z moim rówieśnikiem który chadzał do innego LO, ten przytoczył mi swoją wycieczkepodczas zajęc z PO, z której wynikało ze również urząd miasta ma swoj schron, z wyjsciem ewakuacyjnym na placu Domańskiego.