Dworki i pałace szlacheckie w powiecie pilskim

adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Kotun.

Post autor: adam »

To trochę taka ironia losu, bo w Niemczech można więcej znaleźć o polskości naszych terenów, niż u nas. Trochę przypomina mi to sytuacje, gdzie pewien rosyjski przedsiębiorca otwierał w Rosji restauracje z typową starą rosyjską kuchnią i się okazało, że przepisy do gotowania potraw musiał sprowadzić ze Stanów Zjednoczonych bo w dzisiejszej Rosji nikt już ich nie pamiętał.
Podane informacje pochodzą z niemieckiej książki.
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

A oto ogłoszenie sprzedaży dworku w Kotuniu: http://www.otodom.pl/dom-pila-1400m2-12 ... 25515.html

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Klejna-Wendt
Polubiono: 1 raz

Post autor: Klejna-Wendt »

Witam,
Czy ktos ma moze rysunki lub zdjecia dworku i drewnianego kosciolka w Wiesiolce? Kosciolek powstal w 1775 roku a zniszczyla go sowiecka bomba w 1945. Dwor murowany w Wiesiolce postawiono okolo 1830 przed tem stal w tym miejscu drewniany. Bardzo interesuja mnie wszelkie zdjecia , rysunki lub opisy dotyczace Wiesiolki i ww budynkow.
pozdrawiam wszystkich
MiReK

Post autor: MiReK »

We wrześniu PTTK organizuje kolejny rajd Szlakiem zamków i pałaców do pałacu w Gmurowie
MiReK

Niestety Gmurowo nie wypaliło i rajd jest do dworku w Hercowie koło Łobrzenicy.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

A ja mam małe pytanie do znawców tematu dworków.
Otóż zarówno w Skrobku jak i w Pokrzywnie/Kępie natknąć się można na alejki obsadzone drzewami owocowymi. Czy takie "owocowe"alejki często towarzyszyły dworkom?
adam
PRZYJACIEL

skrobek

Mnie osobiscie roslinnosc przy dworach i palacach kojarzy sie z lisciastymi drzewami ozdobnymi np: deby , kasztanowce , klony , jesli jestesmy znowu przy temacie Skrobka to jako ciekawostke moge dodac , ze w 1930 r znaleziono tu kamienne skrzynki grobowe . Szkoda , ze tak ciekawego miejsca pozostala tylko kupa gruzu .
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

A tak. We wspomnianym Skrobku znajdują się ładne dęby rosnące nad strumykiem. Bardzo urocze miejsce, mimo postępującej dewastacji.
MiReK

Re: Dworki i pałace szlacheckie w powiecie pilskim

W okolicy można spotkać kilka alejek owocowych niekoniecznie prowadzących do pałaców.
okiennica
PRZYJACIEL

Post autor: okiennica »

Podobno Niemcy obsadzali drogi drzewami owocowymi, żeby ubożsi ludzie i podróżni mieli coś do przekąszenia... Prawda to :?:
adam
PRZYJACIEL

W obecnych czasach w Niemczech owocowymi drzewkami obsadza sie sciezki rowerowe, po to aby uzytkownicy tych sciezek mogli sie posilic owocami z tych drzew, dlatego mysle, ze wczesniej tez moglo miec to miejsce.
Awatar użytkownika
rasaxas

Post autor: rasaxas »

Mistrz pisze:Ostatnio próbowałem zrobić listę zachowanych ziemiańskich dworów i pałaców z terenu obecnego powiatu pilskiego. Przy tych, których istnienia nie jestem pewien, postawiłem znak zapytania.
Obiekty podzieliłem według gmin:

:arrow: Gm. Szydłowo
Kotuń - pałac
Jaraczewo - dwór
Leśny Dworek (?)
Nowy Dwór - dwór
Skrzatusz (?)
Stara Łubianka - pałac
(...)

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś uzupełnił brakujące dwory lub rozwiał moje wątpliwości co do niektórych wymienionych.
Jeśli chodzi o Skrzatusz to w samym Skrzatuszu nie ma żadnego pałacu ani dworku ale znajduje się on w miejscowości Coch. Pałac ten jest całkowicie odnowiony i mieszka w nim rodzina Leśniewskich. A jeśli chodzi o dwór w Jaraczewie to o jego stanie szkoda gadać... Jest on pod opieką inspektora zabytków(?) czy jakoś tak, a on chyba czeka na to aż pałac sam się rozsypie bo jego stan jest straszny.
adam
PRZYJACIEL

Odnosnie Skrzatusza, nie przypominam sobie abym natrafił na informacje o istnieniu dworu lub palacu, sa natomiast wzmianki o tym, ze oczywiscie w odpowiednio dawniejszych czasach na terenie tej miejscowosci znajdowal sie punkt warowny plemienia Pomorzan, ktory zostal zniszczony jesli dobrze pamietam przez Polan.
Awatar użytkownika
rasaxas

Post autor: rasaxas »

A orientujesz się może w którym to wieku było i posiadasz więcej informacji na ten temat? :) Bo pierwszy raz o tym słyszę :D
adam
PRZYJACIEL

Troche czasu to potrwa, ale informacje te odnajde i podam szczegöly, jest tam sporo informacji o tym, ze tereny od morza Baltyckiego az do Noteci byly zamieszkiwane przez plemienia Pomorzan, ktöre byly systematycznie wypierane przez Polan, sa wlasnie wzmianki o miejscu w ktörym dzisiaj znajduje sie Skrzatusz, jesli dobrze pamietam to takich punktöw fortecznych w naszych okolicach bylo wiecej. Bardziej znane sa chyba fakty wypraw Boleslawa Chrobrego na Pomorze i zniszczenie punktu fortecznego nad jeziorem Betyn Wielki. Przez Tuczno przebiegal szlak wypraw Chrobrego a pözniej tzw. szlak solny.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się