Pozdrawiam.
Pilskie kolejowe klimaty
Re: Pilskie Klimaty
Dzis dodatkowo z tym wagonem stala maszyna uzywana do podbijania podtorza, jakies remonty w regionie poza wiaduktem w Szydlowie ? 
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Na odcinku pomiędzy Piłą Północ a Dolaszewem Wałeckim (Hasenberg) wymieniane były drewniane podkłady pod łączeniami szyn.Julek pisze:Dzis dodatkowo z tym wagonem stala maszyna uzywana do podbijania podtorza, jakies remonty w regionie poza wiaduktem w Szydlowie ?
Pozdrawiam.
Na stronie http://reiseauskunft.bahn.de/bin/bhftafel.exe/dn? mozna znalezc rozklad jazdy 2008/09 dla pociagow miedzynarodowych i dla Piły faktycznie pojawil sie nocny pociag relacji Warszawa Wschodnia - Berlin Gesundbrunnen. Ciekawe czy tak jak teraz nocny TLK bedzie posiadal w sobie wagony komunikacji krajowej relacji Swinoujscie - Warszawa, z ktorego obecnie korzysta naprawde duzo osob, czego sam nie raz bylem swiadkiem, nawet w srodku tygodnia.Chodzą słuchy, że wraz z nowym rozkładem w nocy przez Piłę przejeżdżać będzie pociąg relacji Warszawa- Berlin.![]()
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Ktoś wie czemu zawdzięczamy obecność lokomotywy w barwach Intercity (bodajże EU07, nie jestem pewien)? Stała dziś nie daleko lokomotywowni.
No i miło było dziś ponownie zobaczyć grafiti na EN 57.
To jedyne co dobre co można o tych składach powiedzieć.
I jeszcze jedna ciekawostska. Dziś po raz pierwszy widziałem osobę, która wysiadła w Pile Leszkowie. Ktoś wie dlaczego ten przystanek istnieje?
No i miło było dziś ponownie zobaczyć grafiti na EN 57.
I jeszcze jedna ciekawostska. Dziś po raz pierwszy widziałem osobę, która wysiadła w Pile Leszkowie. Ktoś wie dlaczego ten przystanek istnieje?
Chodzi zapewne o EU07-325, która dzisiaj przyjechała z "Kopernikiem".ziolek pisze:Ktoś wie czemu zawdzięczamy obecność lokomotywy w barwach Intercity (bodajże EU07, nie jestem pewien)? Stała dziś nie daleko lokomotywowni.
Lokomotywy IC są w Pile dosyć częstym widokiem. Były już m.in. EP07-243 czy EU07-494, a dzisiaj nawet EU07-116 z "Krakowianką", co było wielkim zaskoczeniem.
Oprócz tego od około 2,5 tygodnia na pilskich plantach stoi zdefektowana (z "Portowca") EP07-1066.
Przy okazji zapraszam na galerię moją i kol. Luke I, gdzie znajdziecie więcej świeżych zdjęć (aktualizacje mniej-więcej co tydzień) -> http://www.transpila.xt.pl/
Pozdrawiam.
Ja kiedyś wysiadłęm w Pile Leszkowie z dwoma osobami, ale to było zupełnie dla picu. Jechaliśmy z Kaliny i była to moja najkrótsza podróż koleją nie licząc trójmiejskiej SKM.
Co wysiadania w Leszkowie to się czasami zdarza (wbrew pozorom), chociaż podobno w najbliższym rozkładzie jazdy liczba zatrzymujących się tam składów diametralnie spadnie.
Tak czy inaczej myślę, że zatrzymywanie pociągu w tym miejscu jest chyba mało opłacalne ekonomicznie (bo i prędkość wytracona z całych 90 km/h, a i samo zatrzymanie kosztuje).
Pozdrawiam
Tak czy inaczej myślę, że zatrzymywanie pociągu w tym miejscu jest chyba mało opłacalne ekonomicznie (bo i prędkość wytracona z całych 90 km/h, a i samo zatrzymanie kosztuje).
Pozdrawiam
Ta stacja powinna podzielić los stacji Sosnówka i Płociczno. Kalina powinna zostać, choćby dlatego, ze w dość mglistych planach jest odbudowa mostu w Kalinie. Wtedy będą z niej mogli korzystać mieszkańcy Motylewa.
W takim razie może dziwić, dlaczego nadal pociągi się tam zatrzymują, skoro potoki pasażerskie są od dawna niemal równe zeru. Zresztą i infrastruktura przystankowa robi się coraz bardziej uboga (o ile mnie pamięć nie myli, to na każdym peronie jest tylko jedna sprawna lampa
).
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
którzy to kolejarze ponoć i tak chodzili pieszo i ponoć większość z nich to mieszkańcy tamtejszych okolic (Walki Młodych etc.)SA108 pisze:W Leszkowie kiedyś były kolejowe ogródki działkowe i podobno to dla ich właścicieli przeznaczony był ten przystanek.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Witam.
Dzisiejszej nocy zmuszony sytuacją (obiór przesyłki z pociągu) wraz z Caesarem udałem się na pilski dworzec.
I faktycznie. Gazety nie kłamią, a rozkład mówi prawdę. Przez nasze miasto w nocy przejeżdża Intercity wraz z wagonami sypialnymi jadącymi do Berlina.
Pociągi mijające się w Pile składają się z kilku wagonów relacji Warszawa-Świnoujście oraz 2 polskich i 1 jednej niemieckiej bądź rosyjskiej kuszetki.
Nie wiem ile osób wysiadło, w każdym razie na pociąg do Berlina/Świnoujścia oczekiwało 7 osób. Pociąg jadący z Warszawy był ciągnięty przez lokomotywę serii EP08.
Miałem sposobność wejścia do rosyjskiej kuszetki. Z jednej strony tej kuszetki tam gdzie u nas jest zazwyczaj ubikacja był piecyk opalany węglem/drewnem. Obok jakby mały aneks kuchenny. Widziałem w nim małą kuchenkę. Ogólnie atmosfera w wagonie cicha i senna.
Atmosfera na dworcu niezapomniana. Cicho, ciemno mroźno i śnieżnie co poniekąd uwieczniłem na fotkach(niestety śpieszyłem się i fotki są jakie są).
Pociągu jadącego do Berlina nie zdążyłem sfocić. Pociąg przyjechał z około 20 min. opóźnieniem(planowo 2:44 przyjechał po 3:00 )i niemal natychmiast po zmianie lokomotywy odjechał . Jego postój trwał zaledwie kilka minut.Zajęty odbiorem przesyłki żadnej fotografii nie poczyniłem.
Dzisiejszej nocy zmuszony sytuacją (obiór przesyłki z pociągu) wraz z Caesarem udałem się na pilski dworzec.
I faktycznie. Gazety nie kłamią, a rozkład mówi prawdę. Przez nasze miasto w nocy przejeżdża Intercity wraz z wagonami sypialnymi jadącymi do Berlina.
Pociągi mijające się w Pile składają się z kilku wagonów relacji Warszawa-Świnoujście oraz 2 polskich i 1 jednej niemieckiej bądź rosyjskiej kuszetki.
Nie wiem ile osób wysiadło, w każdym razie na pociąg do Berlina/Świnoujścia oczekiwało 7 osób. Pociąg jadący z Warszawy był ciągnięty przez lokomotywę serii EP08.
Miałem sposobność wejścia do rosyjskiej kuszetki. Z jednej strony tej kuszetki tam gdzie u nas jest zazwyczaj ubikacja był piecyk opalany węglem/drewnem. Obok jakby mały aneks kuchenny. Widziałem w nim małą kuchenkę. Ogólnie atmosfera w wagonie cicha i senna.
Atmosfera na dworcu niezapomniana. Cicho, ciemno mroźno i śnieżnie co poniekąd uwieczniłem na fotkach(niestety śpieszyłem się i fotki są jakie są).
Pociągu jadącego do Berlina nie zdążyłem sfocić. Pociąg przyjechał z około 20 min. opóźnieniem(planowo 2:44 przyjechał po 3:00 )i niemal natychmiast po zmianie lokomotywy odjechał . Jego postój trwał zaledwie kilka minut.Zajęty odbiorem przesyłki żadnej fotografii nie poczyniłem.
Zaś moja jedyna fota pociagu do Berlina to ta tablica w rosyjskim wagonie:
Trochę kiepska jakość... Miałem wyrzucić ale pomyślałem że może komuś się przyda?
Piła 23.12.2008 godzina 12:59
(SM-42 "993" jak coś. :wink: )
Pozdrawiam
Piła 23.12.2008 godzina 12:59
(SM-42 "993" jak coś. :wink: )
Pozdrawiam
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.