Pilskie schrony OPL

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: dizel »

W Urzedzie Miasta w piwnicy jest tez podobno wejscie pod Plac Staszica, tylko kto na to pozwoli :) a kumpel mi opowiadal ze niezly labiryncik mozna tam zwiedzic.
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Witam ponownie. Na Placu Domańskiego za Naftą w podwórku za bramą są 2 daszki w kształcie piramidki a pod nimi takie klapy. Czy tam też znajduje się schron ?

Przy ulicy Okólnej naprzeciwko społecznego technikum budowlanego jest taki oto daszek. To podobno też schron. Potwierdzi to ktoś?

Pozdro.
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Post autor: Aragorn »

Daszek na ulicy Okólnej to oczywiście część schronu. Pozdrawiam
Klaudia13

Re: Pilskie schrony OPL

Post autor: Klaudia13 »

Proszę o dużo, dużo więcej informacji na temat schronu na terenie kościoła św. Rodziny, gdzie jest wejście, czy otwarte? Fajnie by było gdyby ktoś miał zdjęcia ze schronu lubi jakiś plan. Z góry dziękuje :-)
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Klaudia schron pod św. Rodziną jest chyba niedostępny. Wejście prawdopodobnie zasypane, ale może kiedyś da się odkopać coś w tej piaskownicy :) tam podobno pod nią jest drugie wejście do tego schronu ale potwierdzić nie mogę. Na pocieszenie wysyłam ciekawe fotki ze schronu przy ul. Sikorskiego. Pozdrawiam.

Użytkownicy, którzy polubili ten post:
Piotrus.K
Klaudia13

Post autor: Klaudia13 »

Dziękuję bardzo, focie bardzo ciekawe ;-)
Bwerk45
PRZYJACIEL

Post autor: Bwerk45 »

Po schronie przy kościele został kopiec. Jak dizel pisze może kiedyś da się go ruszyć.
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Wczoraj mój kolega widział jak do schronu na Placu Zwycięstwa wchodziło 3 kolesi, prawdopodobnie byli to goście z Przedmościa Piła, którzy chcą urządzić tam małe muzeum. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o info. Pozdro.
Bwerk45
PRZYJACIEL

Post autor: Bwerk45 »

Tak koledzy oficjalnie nasze Stowarzyszenie Historyczno-Fortyfikacyjne "Przedmoście Piła" (proszę nie mylić ze Stowarzyszeniem które posiada teren skansenu na Leszkowie), dostaliśmy pozwolenie na zagospodarowanie schronu OPL pod Placem Zwycięstwa. W planie jest organizowanie wystaw poświęconych naszemu miastu i nie tylko. Dziś została wypompowana woda która była w schronie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Nareszcie jakaś super inicjatywa. Gratuluje decyzji i wytrwałości. Dużo formalności z tym było? To może teraz czas na odkopanie tunelu na Chopina ;) pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mały

Post autor: Mały »

Najpierw jeden schron, tam czeka nas jeszcze duuuuużo pracy. Co do formalności to było biegania i załatwiania i jeszcze przed nami duuuużo więcej załatwiania i składania pism.
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Po byłej jednostce wojskowej przy PWSZ znalazłem schron umieszczony pod jakimś budynkiem technicznym. Sądząc po ilości wywietrzników musi być on dość spory. Wejście z zewnątrz jest niedostępne, można wejść jedynie poprzez piwnice budynku (zamknięte i strzeżone...).
exorades

Post autor: exorades »

Witam. Jestem nowy na forum więc się przedstawię. Mam na imię Patryk, lat 17 i mieszkam w Pile. Szukam wszelkich informacji na temat podziemi w zespole szkół ekonomicznych mieszczącej się na ul. Sikorskiego 18A. Słyszałem że kiedyś w było tam wiezienie, że znajdują się pod nią tunele czy schrony opl. Bardzo mi zależy na szczegółach na ten temat. W czwartek będę miał więcej informacji od nauczycieli lecz chciałem poznać waszą wiedzę na ten temat. Pozdrawiam
PS: mimo iż jestem nowicjuszem w tej tematyce chętnie przyłącze się do każdego wypadu ;)
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Kiedyś jak chodziłem do tej szkoły to byłem przez moment w bardzo głębokiej piwnicy gdzie dawno dawno temu mieściła się szatnia dla uczniów. Były tam jakieś niewielkie drzwi ale nie otwierałem ich wtedy. Nie mogę jednak potwierdzić, że coś tam jest lub było. O tunelu więziennym ktoś kiedyś pisał na forum, warto poszukać.
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz

Post autor: marasxt »

Na temat więzienia i jego podziemi najwięcej do powiedzenia będzie miał Tom, który w nich był.
Temat ten był poruszony na jednym ze spotkań DP, a kto na spotkania nie przychodzi, ten sam sobie szkodzi. :lol:
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się