Identyfikacja zdjęć
Re: Niezidentyfikowane zdjęcia
Wedlug mnie jest to Pilskie Towarzystwo Jezdzieckie w Bydgoszczy, poniewaz nazwa Bromberg (Bydgoszcz) nie jest odmieniona, co swiadczy o nazwie miejscowosci. Mysle, ze Tom byl by tu pomocny, pozdrawiam.
Witam. Mam pytanie gdzie znajdował się ten budynek i jaką konkretnie pełnił funkcję? Patrząc na podpis wydaje mi się, że to jakieś gimnazjum. Ale prosiłbym o więcej informacji 
Żartujesz? Budynek stoi do dzisiaj i pełni podobną funkcję jak dawniej, niewiele się zmienił. To LO na W. Pola 11.
Nie jestem z Piły więc prosiłbym o trochę wyrozumiałości.
Re:
Tę mozaikę widziałem na początku lat 60-tych - było czynne "źródełko", ale czy było cała to nie pamiętamSA108 pisze:Z tego co udało mi się dowiedzieć wynika, że ten budynek rozebrano na przełomie lat 60. i 70. ze względu na budowę osiedla przy ul. Boh. Stalingradu. Po wojnie mieścił się w nim internat Zespołu Szkół Ekonomicznych. Podobno w latach 60. tej mozaiki już nie było.
O, znalazłem nawet zdjęcie z rozbiórki:
Budynek rozebrano przed wybudowaniem internatu przy Okrzei (tak kojarzę), bo mówiło się, że w pewnym okresie przeniesiono uczennice LE do internatu garów.
Uważam, że fotka przedstawia raczej rozbiórkę dawnego "starego" gimnazjum po dzisiejszej stronie "stokłosowej" /tak najoględniej/. W tle na drugim planie dawna sala gimnastyczna a z lewej obiekt należący do bodajże gminy ewangelickiej. Innymi słowy strona naprzeciw Physik - und Chemiehaus.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- SA108
- REDAKTOR
- Polubił: 5 razy
- Polubiono: 82 razy
Ja jednak nadal uważam, że zdjęcie przedstawia rozbiórkę internatu. Na pierwszym planie po prawej widać bramę, która znajdowała się między internatem a budynkiem sądu (a propos, kiedy rozebrano ruiny sądu? Ostatnio znalazłem zdjęcie z 1964 roku, na którym jeszcze je widać).
Budynek widoczny po lewej w tle to wg mnie obecne Gimnazjum nr 4.
Budynek widoczny po lewej w tle to wg mnie obecne Gimnazjum nr 4.
SA108 to moje okolice... mieszkam na miejscu sądu lub w bliskim jego położeniu. I tutaj nie ma żadnej fotki gim 4, to raczej ulica Sikorskiego.
- SA108
- REDAKTOR
- Polubił: 5 razy
- Polubiono: 82 razy
Może faktycznie dziwnie to wyszło, ale cały czas pisałem o tym zdjęciu:
Dwie fotki w moim poście zamieściłem tylko po to, aby było wiadomo o którą bramę chodzi.
Dwie fotki w moim poście zamieściłem tylko po to, aby było wiadomo o którą bramę chodzi.
- GaWroN
Krzysiek! Gimnazjum nr 4 znajduje się na przeciwko parku miejskiego, a nie na Sikorskiego koło Gastronomika :mryellow: . Nie masz zapoznania z dzisiejszą mapą miasta :mryellow: . A ruiny ze zdjęcia są na terenach koło dzisiejszego Ekonomika 
Uważam, że robert ma trafne spostrzeżenie, a ten budynek w prawym górnym rogu zdjęcia czy nie stoi do dziś? W którym to w latach 70-tych była Straż Pożarna, mnie się wydaje że tak.
Tom
Tom
"SA108" - popatrz jak się układają cienie na tej fotce.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ja jeszcze raz. Gdyby trzymać się widoku bramy /u dołu fotki z prawej strony/ o której mówi "SA108" to w tak szerokim stosunkowo planie widać powinno wieżę kościoła pw. Św. Rodziny, nieprawdaż? Nie dostrzegam jej. Osobiście na początku lat 60-tych często bywałem w tej bramie a konkretniej przy mozaice i nieczynnym tzw. źródełku. Wspólnie z kolegami wydłubywaliśmy szklane różnokolorowe kwadraciki, którymi owe źródełko było obudowane. A wracając do meritum to nadał uważam, że nie jest to miejsce o którym wspomina "SA108" /czyli jak zrozumiałem lewa strona dzisiejszej Boh. Stalingradu w kierunku samolotu /. Aczkolwiek i ja mam pewne obiekcje co do swojej tezy. Nie bardzo mi pasuje tak do końca ów budynek, który określiłem jako po byłej budowli ewangelickiej /przy Grunsstr./. Widoki do jakich dotarłem przedstawiają łącznik parterowy. A tu widać piętro. Chyba że w późniejszych latach /bliżej wojny/ dobudowano piętro. Do postawienia jednak przysłowiowej kropki trzeba by mieć chyba więcej materiałów i widoków z różnych perspektyw.
To by było na tyle.
Pozdrawiam
To by było na tyle.
Pozdrawiam
Nie trzeba się wiele wpatrywać aby zauważyć, że bramy przedstawione na wyżej zamieszczonych fotkch to dwie różne bramy. Obie fotografie przedstawiają ruiny, więc pochodzą ze zbliżonego okresu. Widać na pierwszy "rzut oka", że pionowe słupy różnią się diametralnie. Na fotografii kolorowej słupy poprzecinane są poziomymi bruzdami tworząc prostokąty. Na fotografii z ruinami budynku podpory są pionowo pokantowane.
Dla rozszyfrowania umiejscowienia tych ruin może posłużyć fasada budynku w tle oraz zarys dużego budynku na dalszym planie.
Dla rozszyfrowania umiejscowienia tych ruin może posłużyć fasada budynku w tle oraz zarys dużego budynku na dalszym planie.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.