Dziś ten właz otoczony jest betonowym płotem. Na płocie tym o ile mnie pamięć nie myli znajduje się tabliczka z napisem "strefa ujęcia wody podziemnej". Zatem zagadka sprzed ponad 2 lat znalazła odpowiedź.ziolek pisze:
A także czemu służy ten właz?
Dworki i pałace szlacheckie w powiecie pilskim
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Re:
Re: Dworki i pałace szlacheckie w powiecie pilskim
Biała. Pałac zbudowany w 1929 roku.
Jaraczewo. Dwór z 4 ćw. XIX w.
Czarnków Dwór z 2 poł. XVIII w.
Kotuń Dwór z 2 poł. XIX w.
Nowy Dwór.Dwór z 2 poł. XIX w.
i bonus:
gdzieś po drodze z Trzcianki do Nowego Dworu.
Jaraczewo. Dwór z 4 ćw. XIX w.
Czarnków Dwór z 2 poł. XVIII w.
Kotuń Dwór z 2 poł. XIX w.
Nowy Dwór.Dwór z 2 poł. XIX w.
i bonus:
gdzieś po drodze z Trzcianki do Nowego Dworu.
- SA108
- REDAKTOR
- Polubił: 5 razy
- Polubiono: 85 razy
Z tego co wiem ten pałac jest dużo starszy, jeszcze z XVIII w. Właściwie nie jest to pałac, lecz oficyna zamkowa - pozostałość po niegdyś stojącym tu zamku. W XVIII w. jego właścicielem był Stanisław Poniatowski, ojciec Stanisława Augusta.Asmo pisze:Biała. Pałac zbudowany w 1929 roku.
-
agusia16141
Postaram się wam pomóc. Sama mieszkam w Kotuniu więc postaram się dowiedzieć czegoś ciekawego.
A ja podrzucę temat dworku/pałacyku w okolicach Pokrzywnicy - koloni Leżenica, po wojnie stały tam jeszcze jego mury i części popalonych stropów, ale bardzo szybko został rozebrany i chyba dziś śladu po nim nie ma? Czy ktoś ma jakieś informacje, co to mogło tam stać i czy faktycznie istniało?
- obserwator
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Odnawianie pałacu w Kotuniu stanęło w miejscu. Chyba właściciel stracił zapał/pieniążki. Od dłuższego czasu nic się w otoczniu nie zmienia. Nawet tynk na froncie już odpada.agusia16141 pisze:Postaram się wam pomóc. Sama mieszkam w Kotuniu więc postaram się dowiedzieć czegoś ciekawego.
Renowacja pałacu w Kotuniu nie stanęła. Zwyczajnie dobiegła końca kilka lat temu a miała na celu uatrakcyjnić obiekt przed licytacją. Taki mały make up i chyba zero efektów - znów niszczeje bez dobrego gospodarza. A tak nawiasem mówiąc to znów po 30 latach sprowadziłem się do Kotunia :jupi: Chyba tym razem do deski grobowej?
Nie ma to jak na starych śmieciach !
Nie ma to jak na starych śmieciach !
- obserwator
- Kontakt:
A kto robił ten make up? Kto liczył na to, że da to efekt? Chyba nie jeden z mieszkańców Kotunia? Byłem przekonany, że ktoś kupił całość razem z przyległym terenem i dopiero za jakiś czas zacznie się praca nad parkiem/ogrodem.
Kotuń teraz zaczyna zyskiwać nową twarz. Tyle domów jednorodzinnych tam powstało, że socjalistyczne blokowisko przestaje być centralną częścią.
Kotuń teraz zaczyna zyskiwać nową twarz. Tyle domów jednorodzinnych tam powstało, że socjalistyczne blokowisko przestaje być centralną częścią.
Jak to kto? Polacy, rodacy, obywatele, podatnicy - kolokwialnie zwani skarbem państwa.
Witam!
Czy ma ktoś i mógłby podzielić się ze mną zdjęciami Kotunia i jego najbliższych okolic z zeszłego wieku (a może i nawet XIX w.)? Im starsze tym będą dla mnie bardziej ciekawe i cenne - te zaś po roku 2000 nie specjalnie mnie interesują.
Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam.
Czy ma ktoś i mógłby podzielić się ze mną zdjęciami Kotunia i jego najbliższych okolic z zeszłego wieku (a może i nawet XIX w.)? Im starsze tym będą dla mnie bardziej ciekawe i cenne - te zaś po roku 2000 nie specjalnie mnie interesują.
Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Nie powiat pilski, ale jego bardzo bliskie sąsiedztwo.
Czy ktoś kojarzy majątek ziemski w Stobnie? Ktoś go pamięta bądź zna jego dawne położenie?
Uzyskałem informacje, iż posiadaczem jego była rodzina Braun (?, być może przekręciłem nazwisko), a domy znajdujące się przy drodze Stobno-Ługi Ujskie są przez to po dziś dzień nazywane Braunówką (?).
Czy ktoś kojarzy majątek ziemski w Stobnie? Ktoś go pamięta bądź zna jego dawne położenie?
Uzyskałem informacje, iż posiadaczem jego była rodzina Braun (?, być może przekręciłem nazwisko), a domy znajdujące się przy drodze Stobno-Ługi Ujskie są przez to po dziś dzień nazywane Braunówką (?).
-
agusia16141
Wracając do poprzedniego tematu pałacu w Kotuniu mogę jedynie dodać że pałac jest własnością prywatną. Obecnie jest wystawiony na sprzedaż.
http://luxurygods.pl/nieruchomosci/palacyk-w-kotuniu/
http://pila.naszemiasto.pl/wydarzenia/958274.html
http://luxurygods.pl/nieruchomosci/palacyk-w-kotuniu/
http://pila.naszemiasto.pl/wydarzenia/958274.html
- skinspila
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Sam pałacyk dość ładny ale teren wokół niego w bliskiej odległości, chodzi o zdewastowane PGR-Y to obraz nędzy i rozpaczy. Niestety takiego widoku to ja bym sobie nie życzył :smile3:
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Dzięki za wstawienie linków. Nie przypuszczałem, że wciąż do pałacyku przynależy tyle gruntów.
Morenowe wzgórze powyżej pałacyka jest moim zdaniem bardzo urocze. Rozpościera się z niego całkiem ładny widok. Ale niestety. Woń z pobliskiego wysypiska skutecznie do pobytu w tym miejscu znięchęca.
Morenowe wzgórze powyżej pałacyka jest moim zdaniem bardzo urocze. Rozpościera się z niego całkiem ładny widok. Ale niestety. Woń z pobliskiego wysypiska skutecznie do pobytu w tym miejscu znięchęca.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Jak się dowiedziałem miejscowość Pokrzywno, zawdzięcza swoje istnienie powstaniu w tamtejszym majątku w latach 50-tych PGR-u. Do lat tych istniała jedna miejscowość Kępa. W latach 50-tych wyodrębniono Pokrzywno, tym samym obecnie mamy sąsiadujące ze sobą miejscowości Pokrzywno i Kępa.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.