Wybaczcie za brak tłumaczenia, ale niestety nie znam niemieckiego.Söhne und Töchter der Stadt [Bearbeiten]
Stanisław Staszic (1755–1826), polnischer Priester, Politiker und Naturforscher aus der Zeit der Aufklärung
Carl Friedrich Goerdeler, (1884-1945), deutscher Politiker und Widerstandskämpfer
Fritz Johlitz, (1893-1974), deutscher Politiker und Reichstagsabgeordneter
Karl Retzlaw, (1896–1979), sozialistischer Politiker und Publizist
Erwin Kramer, (1902–1979), Minister für Verkehrswesen der DDR und Generaldirektor der Deutschen Reichsbahn
Jo Mihaly (1902–1989), deutsche Tänzerin, Schauspielerin, Dichterin und Autorin
Franz Göring (1908-?), SS-Obersturmbannführer und Mitarbeiter beim Bundesnachrichtendienst
Bernard Schultze (1915–2005), deutscher Maler
Hans Achim Gussone, (1926-1997), deutscher Forstwissenschaftler
Eberhard Schenk (* 1929), deutscher Leichtathlet
Johanna Töpfer (1929–1990), stellvertretende Vorsitzende des FDGB und Wirtschaftswissenschaftlerin
Hein Kötz, (* 1935), deutscher Rechtswissenschaftler
Ludolf Kuchenbuch (* 1939), deutscher Historiker und Jazzmusiker
Dirk Galuba, (*1940), deutscher Schauspieler
Jochen Striebeck, (* 1942), deutscher Schauspieler und Synchronsprecher
Wilfried Weiland (* 1944), deutscher Leichtathlet
Sławni, bohaterowie, znani - związani z Piłą i okolicami
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Re: Sławni Pilanie i Pilscy bohaterowie - z miasta i okolic.
Taką oto listę zamieszczono na niemieckiej wikipedi pod hasłem Piła.
- Aragorn
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 16 razy
W wieku 86 lat zmarł Egon Lange, autor wielu publikacji dotyczących dawnej Piły, min. "Grenz- und Regierungsstadt Schneidemühl: Zeittafel zur Geschichte der Stadt Schneidemühl". Zasłużył się dla współpracy pomiędzy Piłą a Cuxhaven, pomagał on między innymi w tworzeniu Polskiego Muzeum w swoim rodzinnym mieście w Niemczech. Egon Lange urodził się w Zawadzie.
Publikacje Egona Lange uwazam za antypolskie, czesto w nich pomijal fakty o polskosci naszych okolic, mysle, ze osoba slabo zorientowana w historii Pily moglaby pomyslec, ze to rdzenne tereny niemieckie.
- marasxt
- PRZYJACIEL
- Polubił: 1 raz
- Polubiono: 2 razy
Skoro padła nazwa Wyrzysk, to ja pozwolę sobie podać Czarnków (Czernikau), w którym to urodził się 03.12.1923 pierwszy naczelny majsterkowicz PRL, znany z programu "Zrób to sam", Adam Słodowy.
Witam.
Czy wie ktoś coś na temat osoby Gerhard Remus 10 maja 1916 Schneidemühl.
Czy wie ktoś coś na temat osoby Gerhard Remus 10 maja 1916 Schneidemühl.
- mariusz1983
- PRZYJACIEL
Kiszewski Antoni posiada ktoś fotografie tego pana?
Gerhard Remus?
Ten który służył na okręcie podwodnym? /link w temacie o militariach/.
A poza tym, nie wiem czym zasłużył aby go umieszczać w Sławnych Pilanach i bohaterach? Czy tylko dlatego, że był kapitanem? W tej sprawie mam wątpliwości.
Tom
Ten który służył na okręcie podwodnym? /link w temacie o militariach/.
A poza tym, nie wiem czym zasłużył aby go umieszczać w Sławnych Pilanach i bohaterach? Czy tylko dlatego, że był kapitanem? W tej sprawie mam wątpliwości.
Tom
- SA108
- REDAKTOR
- Polubił: 5 razy
- Polubiono: 85 razy
W Pile urodził się Jan Maza (1909-1940) - nauczyciel w polskich szkołach na terenie Niemiec, działacz harcerski, od 1935 r. kierownik szkoły w Unieszewie na Warmii. Został zamordowany przez hitlerowców w obozie koncentracyjnym w Hohenbruch. W Zakrzewie stoi poświęcony mu pomnik: http://f.miplo.pl/400x400/31164.jpg
Jutro tj. 03.02.11 w TVP Historia o godz. 20.00 w programie pt: "Postacie historyczne" przedstawiony będzie Stanisław Staszic.
Małgorzata Wyszyńska - prezenterka glöwnego wydania "Wiadomosci". Choc w internecie nie ma wzmianki, ze pochodzi z naszego miasta, to podam, ze uczeszczala do szkoly podstawowej nr 7, nastepnie do LO.
Oto co dzisiaj znalazłem. Nowy tu jestem, ale chyba te zdjęcia to coś nowego.
http://www.audiovis.nac.gov.pl/search/results/
Szwarcenberg-Czerny konsul Polski w Pile.
http://www.audiovis.nac.gov.pl/search/results/
Szwarcenberg-Czerny konsul Polski w Pile.
Ks. Józef Smoliński
Parafia kościoła katolickiego, do której należała i nadal należy Krzewina (Liebenthal), ma swój kościół w okolicznym Morzewie. Parafia w Morzewie datuje swój początek w 1613 roku. Tam właśnie proboszczem w latach 1917 – 1941 był ks. Józef Smoliński. Do dziś przez starszych mieszkańców Morzewa wspominany jako proboszcz – polski patriota, jako człowiek bardzo mądry, o wyjątkowej dobroci, wspomagający biedniejszych parafian. Zginął w Dachau w 1941 roku. Na przykościelnym cmentarzu jego nazwisko znajduje się na tablicy pamiątkowej pod napisem „Pozostali wierni Bogu i ojczyźnie”.
To księdza Józefa Smolińskiego najprawdopodobniej poznała Jo Mihaly w 1918 roku, gdy wraz z rodziną przyjaciółki była gościem na plebanii. Opisała księdza, jego matkę i całą tę wizytę w swoim dzienniku bardzo pochlebnie i serdecznie. Opisała również krzyż z Jezusem, wiszący w pokoju, a był podobno sprowadzonym z zagranicy arcydziełem.
Podczas mojej wycieczki „śladami Piete”, byłam w Morzewie i próbowałam m.in. ustalić co stało się z krzyżem, o którym wspomina autorka dziennika. Krzyża dziś nie ma, ani na plebanii, ani w kościele. Jest natomiast tablica w przedsionku kościoła, na której opisana jest historia morzewskiej parafii. Można się z niej dowiedzieć, iż w latach 1939 – 1945 Niemcy wywieźli bezprawnie wszystkie wartościowe przedmioty, także dzwony.
Parafia kościoła katolickiego, do której należała i nadal należy Krzewina (Liebenthal), ma swój kościół w okolicznym Morzewie. Parafia w Morzewie datuje swój początek w 1613 roku. Tam właśnie proboszczem w latach 1917 – 1941 był ks. Józef Smoliński. Do dziś przez starszych mieszkańców Morzewa wspominany jako proboszcz – polski patriota, jako człowiek bardzo mądry, o wyjątkowej dobroci, wspomagający biedniejszych parafian. Zginął w Dachau w 1941 roku. Na przykościelnym cmentarzu jego nazwisko znajduje się na tablicy pamiątkowej pod napisem „Pozostali wierni Bogu i ojczyźnie”.
To księdza Józefa Smolińskiego najprawdopodobniej poznała Jo Mihaly w 1918 roku, gdy wraz z rodziną przyjaciółki była gościem na plebanii. Opisała księdza, jego matkę i całą tę wizytę w swoim dzienniku bardzo pochlebnie i serdecznie. Opisała również krzyż z Jezusem, wiszący w pokoju, a był podobno sprowadzonym z zagranicy arcydziełem.
Podczas mojej wycieczki „śladami Piete”, byłam w Morzewie i próbowałam m.in. ustalić co stało się z krzyżem, o którym wspomina autorka dziennika. Krzyża dziś nie ma, ani na plebanii, ani w kościele. Jest natomiast tablica w przedsionku kościoła, na której opisana jest historia morzewskiej parafii. Można się z niej dowiedzieć, iż w latach 1939 – 1945 Niemcy wywieźli bezprawnie wszystkie wartościowe przedmioty, także dzwony.
- Aragorn
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 16 razy
Re:
Tablicy tak szybko chyba von Braun się nie doczeka, za rok przypada setna rocznica jego urodzin, jednak Wyrzysk wstydzi się tego że tutaj we Wyrzysku przyszedł na świat von Braun. Podobno nawet na stronie internetowej gminy Wyrzysk została usunięta notatka na temat pochodzenia von Brauna, a wszystko to dzięki pani burmistrz, gratulacjeSA108 pisze:Warto dodać, że budynek, w którym mieszkał von Braun, istnieje do dziś. Słynny naukowiec był synem miejscowego burmistrza i mieszkał w budynku ratusza, który jest dziś siedzibą Urzędu Miasta i Gminy. Może warto by było, gdyby samorządowcy ufundowali tablicę pamiątkową.
Więcej można przeczytać w najnowszym wydaniu Tygodnika Pilskiego - Nazista, potem dyrektor NASA. Wyrzysk wstydzi się barona...
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Trudno się dziwić, że się dziwi. Jakby nie patrzeć był nazistą, członkiem SS, odpowiedzialny za śmierć i cierpienie wielu niewinnych osób.
Każdy ma swoje miejsce urodzenia i tego nikt się nie wyprze, ani wyprze się żadna miejscowość, że miała swoich mieszkańców i obywateli, ale żeby członkom organizacji zbrodniczej stawiać tablicę pamiątkową to wg. mnie rzecz niedopuszczalna.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.