Okoliczne miejscowości

Awatar użytkownika
rasaxas

Re: Okoliczne miejscowości

Post autor: rasaxas »

Zdjęcie kościoła w Skrzatuszu z 1939 roku.

Dla porównania jakieś świeższe zdjęcie.
adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: adam »

Mam jeszcze taka fotke ze Skrzatusza.
Caesar
Kontakt:

Post autor: Caesar »

Postępy w budowie elektrowni.

Bardzo poszerzono koryto

Obrazek

Przejście na drugą stronę możliwe acz kłopotliwe (został jedynie przesmyk o szerokości 1 m, no chyba że ktoś woli przeprawić się przez metalową konstrukcję)

Obrazek

Transformator już stoi, dziś zakładano napowietrzną linię kablową

Obrazek

Swoją drogą miedzy rzeką a wsią spore zagęszczenie kabli i przewodów - dziś kolejne (a plotki z branży mowią, że jeden z nowych domów ma problem z przyłaczem energetycznym :lol: )
Podobno polityka eletroenergetyczna Niemiec nie przewiduje napowietrznych linii przewodowych a jedynym powodem tego jest fatalny wpływ na krajobraz.
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Nie odchodząc od zbiorników wodnych kolejny przykład zmian jakie na nich następują. :)

Okolice Łomnicy i terenu dawnego młyna. Widać, że trwają prace nad budową stawów rybnych.

Na drugiej fotce widoczne spiętrzenie przepływającegow obok strumienia i zasielenie kanału najprawdopodniej połączonego ze stawami.
kasiula

Re: Kotun

Post autor: kasiula »

adam pisze:

Czy ten budynek w Kotuniu jeszcze istnieje?
Przyglądałam się temu budynkowi i tak istnieje dalej tylko teraz służy jako dom mieszkalny wchodzi się od strony podwórka.
Radko

Post autor: Radko »

W Sitowie mieszkał mój kolega z podstawówki i opowiadał ze jeszcze za czasów PGR-u za pałacem była oranżeria w której podobno rosły drzewka cytrynowe.Znajdowała się tam również fontanna która uległa zniszczeniu w latach 80-tych. Przed pałacem był mały stawek w którym po wyschnięciu dzieciaki wykopywały różne skorupy,garnki itp. Chyba najciekawsze dla mnie znalezisko o którym słyszałem to były słuchawki od radiostacji.
Awatar użytkownika
skinspila
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Post autor: skinspila »

Ziołas tak patrzę i podziwiam twój bicykl i zapał do robienia fotek, mnie niestety brakuje czasu i tego rowersu niestety, ale powiem ze szczerością, zazdroszczę ci, bo moje wędrówki ograniczają się do barów miejscowo patriotycznych albo do pracy albo do.. i tu tajemnica, heh.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Oj. Przyznaje, że jazda rowerem w okolicach naszego miasta to jedna z niewielu przyjemności jakich można zaznać na tym ziemskim padole. :) Osobiście preferuje okolice wsi Pokrzywnica, Kłoda, Gądek, Róża Wielka, Łomnica, Kępa, Biała i Radolin. Polecam i Tobie. :) Najpiękniejsze w tym jest odkrywanie nowych zakamarków i walka ze zmęczeniem. Daje to naprawdę sporą satysfakcje. :)

Z resztą dla takich widoków myślę, że warto spróbować: :)
Awatar użytkownika
skinspila
PRZYJACIEL
Kontakt:

Post autor: skinspila »

wsie znane jak i wiele innych moje podróże są ograniczone tylko i wyłącznie do pomiarów geodezyjnych niestety ale widoki niekiedy nieziemskie
Awatar użytkownika
obserwator
Kontakt:

Post autor: obserwator »

ziolek pisze:(...) Z resztą dla takich widoków myślę, że warto spróbować: :)
Obstawiam, że fotki "ziolka" to widok na prawo jadąc z Pokrzywna do Róży Wielkiej :?: Piękne, malownicze okolice. Boczne drogi są rajem dla rowerzysty-turysty.

Tak wygląda rzut okiem na lewo. Jaki piękny kraj! :oops:
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Hm... Owszem są to te okolice, acz o jakieś 1-2 km bliższe Piły. Fotografia została zrobiona na drodzę Kłoda-Leżenica w kierunku północno-wschodnim. Na pierwszej fotografi żółta smuga wśród klonów to droga Gądek-Róża Wlk. Na drugiej fotografi widoczny w tle pagórek to o ile pamietam droga Piła-Gostomia.

Ogólnie zachodnie okolice Piły są bardzo piękne. Chyba wręcz idealne dla turysty rowerowego. Łagodne pagórkowate tereny sprawiają że jazda jest dość urozmaicona, ale niezbyt trudna. Brak szos o uciążliwym dla rowerzysty dużym ruchu samochodowym, przy dość gęstej sieci dróg lokalnych(asfaltowych i szutrowych). Średnie zalesienie sprawia, że mamy ładne dla oka otwarte przestrzenie. Brak rzek powodujących konieczność uzależniania trasy jazdy od istnienia mostów. Brak jezior wymagających objazdu. Wiele wioseczek z ich sklepami co sprawia, że jest gdzie uzupełnić napoje i jedzenie.Krótko mówiąc niemal pełna wolność! Polecam! :)
Awatar użytkownika
mariusz1983
PRZYJACIEL

Post autor: mariusz1983 »

ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Protest poparty! :)
Awatar użytkownika
obserwator
Kontakt:

Post autor: obserwator »

Też poparłem. Nie wyobrażam sobie Czarnkowa bez Noteckiego. Ostatnio ładnie je pakują. Dobre w smaku i regionalne - to jest to!
Awatar użytkownika
EREN

Post autor: EREN »

Oddałem głos, znajomi oddali głos... :)
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się