Przyjacielu drugi schron trafiony znajdowal sie dokladnie w miejscu gdzie teraz rosna wybujale Swierki A na miejscu plebani byly ogrodkiczeslaw pisze:
Zdjęcie z lat 1942-44. Budowa "szaletu"![]()
.
Co do drugiego schronu to jeśli mnie pamięć i wzrok nie zawodzi to znajdował się w miejscu dzisiejszej plebanii.
Pozdrawiam
Pilskie schrony OPL
Re: Pilskie schrony OPL
- czeslaw
- MODERATOR
- Polubił: 49 razy
- Polubiono: 35 razy
Tadek40, dzięki za sprostowanie. Co do miejsca tego drugiego schronu, to podałem miejsce o którym byłem informowany od innych osób. Pozdro
Pewnie chodzi o były Urząd Wojewódzki na Niepodległości... zgadłem ? 
- marasxt
- PRZYJACIEL
- Polubił: 1 raz
- Polubiono: 2 razy
Aby nie posądzono mnie o pisanie bajek odwiedziłem wczoraj schron, o którym pisałem wcześniej. Sorki za jakość, ale byłem z pożyczoną cyfrówką. Na zdjęciach zamieściłem m.i. : gazoszczelne drzwi betonowe i stalowe, czerpnię powietrza, WC, betonowe i stalowe (z sygnaturą producenta) filary podtrzymujące strop.
Faktycznie duże to ustrojstwo i zupełnie odmienne od innych schronów, czyli nie ściemniałeś
a teraz podaj lokalizację bo i tak pewnie nikt go nie odnajdzie 
- obserwator
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Do marasxt: Nie podawaj lokalizacji. Schron wygląda wystarczająco nędznie. Gdy zaczną go odwiedzać postronni będzie jeszcze gorzej. To tylko kwestia czasu. Niestety mam odczucie, że wygląd schronów jest mniej więcej na takim samym poziomie jak gotowość obronna naszego wojska...
obserwator, ja nie jestem jakiś tam postronny, no wybacz
Piłą interesuję się od dawien dawna, ale masz rację, zapytam marasa na prv.
- obserwator
- Kontakt:
Oczywiście nie "piłem" konkretnie do Ciebie. Niestety schrony czy ogólnie dostępne bunkry są zazwyczaj pełne śmieci. Tak dzieje się na lotnisku, a nawet ostatnio widziałem (trochę dalej od miasta) materacowe legowisko w otoczeniu śmieci w bunkrze blisko cmentarza cholerycznego. Wyraźnie tam ktoś mieszka. Wygląda to paskudnie. Są tacy, którzy utrzymują te pamiątki w jako takiej kondycji, są i tacy którzy wręcz odwrotnie...
- marasxt
- PRZYJACIEL
- Polubił: 1 raz
- Polubiono: 2 razy
Chyba posłucham Twojej rady Obserwatorze i nie podam lokalizacji.
Nie wiem czy podobnie postąpią koledzy z SHF-u. Umówiliśmy się, że ma to być zagadka dla forumowiczów DP i w sumie nią jest, jak ktoś go znajdzie to gratuluję.
W tym "Heńku" z materacami, ba nawet dywanem, byłem przedwczoraj. Za tydzień go sprzątnę.
Nie wiem czy podobnie postąpią koledzy z SHF-u. Umówiliśmy się, że ma to być zagadka dla forumowiczów DP i w sumie nią jest, jak ktoś go znajdzie to gratuluję.
W tym "Heńku" z materacami, ba nawet dywanem, byłem przedwczoraj. Za tydzień go sprzątnę.
- obserwator
- Kontakt:
Szacunek. Domyślam się, że miałeś już udział w "udrażnianiu" tych starych pamiątek (pamiętam odkopane wejścia). Jeżeli mogę pradzić - weź jakieś rękawice, łopatę i asystę. Nigdy nie wiadomo kogo tam można zastać.
- Mateusz 24
- Kontakt:
Maras może podpowiesz coś na temat tego schronu w centrum miasta... chętnie bym dowiedział się co przeoczyłem w moich poszukiwaniach ;]
pozdrawiam
pozdrawiam
Wątpię, też próbowałem z niego coś wycisnać ale zostałem olany. Nasi koledzy z forum stwierdzili, że jak pójdziemy obejrzeć schron to go zniszczymy... dziwne rozumowanie, szczególnie, że sam jestem za ochroną takich zabytków w Pile.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.