Pilskie schrony OPL

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 274 razy
Polubiono: 78 razy
Kontakt:

Re: Pilskie schrony OPL

Post autor: pavvlo »

dizel pisze:Wątpię, też próbowałem z niego coś wycisnąć ale zostałem olany. Nasi koledzy z forum stwierdzili, że jak pójdziemy obejrzeć schron to go zniszczymy... dziwne rozumowanie, szczególnie, że sam jestem za ochroną takich zabytków w Pile.
dizel, spokojnie, niebawem zamieszczę zdjęcia i plan schronu wraz z lokalizacją...

A tymczasem schemat sytuacyjny dwóch schronów znajdujących się przy ul. Wyspiańskiego. Schrony na dzień dzisiejszy są zniszczone (ich stropy zostały "rozwalone", po czym zostały zasypane i zagęszczone piaskiem/żwirem) i znajdują się pod marketem "Tesco" (pierwszy market w tym miejscu nosił nazwę "Lider Price").

Za schematy bardzo dziękuje Jackowi Semrau.
Awatar użytkownika
obserwator
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Post autor: obserwator »

dizel pisze:Wątpię, też próbowałem z niego coś wycisnać ale zostałem olany. Nasi koledzy z forum stwierdzili, że jak pójdziemy obejrzeć schron to go zniszczymy... dziwne rozumowanie, szczególnie, że sam jestem za ochroną takich zabytków w Pile.
Forum takie jak to jest ogólnodostępne. Wskazane miejsca mogą w związku z tym penetrować nie tylko tacy, którzy zachowają się normalnie, porządnie. Pewnie też to zauważyłeś, że w naszym kraju to co wspólne (ogólnodostępne) to niczyje. Popatrz na zwykłe ławki w parkach. Wytrzymują krótko. Jak ktoś wywali worek śmieci na środku trawnika to będzie to już leżało długo... Prędzej to psy rozdrapią i wiatr rozwieje niż znajdzie się ktoś, kto to posprząta. Zobacz co się stało na terenie lotniska. Nawet zatrudniona asecura nie pomogła. Jak coś dało się ukraść albo zniszczyć to zostało zniszczone lub zaśmiecone (delikatnie mówiąc). Zanieczyszczone schrony czyszczą (z małymi wyjątkami) tylko pasjonaci. Więc wybacz i bez urazy. Działajcie w węższym gronie i wymieniajcie takie wiadomości prywatnie.
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: dizel »

Obserwator oczywiście pytałem na prv :) niestety tam też dostałem odpowiedź odmowną. Mam jednak nadzieję, że pavvlo pomoże niebawem :) pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Post autor: Mateusz 24 »

Pilski schron na lotnisku:

Miejsce może lepiej niech zostanie tajemnicą :) Po za tym wraz z kolegą dokonaliśmy ciekawego spostrzeżenia. Nieopodal tego schronu znajdują się 4 nasypy, które się w ogóle nie przecinają. Patrząc na nie dostrzegliśmy jakby zasypane wejścia. Są to dosyć duże nasypy w głębi lasu. Dlaczego zasypane, nie wiem, ale jak na moje oko dziwnie to wygląda aby 4 nasypy miały by być schronami i zasypano by wejścia do nich od tak.
Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

Jaki wniosek z tego, że się nie przecinają?
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Jaki? Otóż moim zdaniem musiały to być osobne wejścia do podziemi... pewnie tylko pod nimi, ale były... jak pewnie wiesz wszystkie schrony na lotnisku są ze sobą połączone (nawet ten obok hangaru nr 6), a te nie dość, że mają zasypane wejścia to i moim zdaniem są jakimiś wejściami pod ziemię, bo nie sądzę aby ktoś trudził się aby zrobić schron i nie połączyć go z resztą w żaden sposób. Jeśli nawet nie są to żadne wejścia pod ziemię to coś się musi pod tym kryć. A za zwykłą strzelnicę tego raczej bym nie uznał z prostego powodu - to jest za blisko drogi i za blisko pasa startowego i hangarów moim zdaniem.
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Może chodzi Tobie o te nasypy, które i ja kiedyś oglądałem.. czy przy wejściu nie ma czasem ściany z cegieł? Te co ja oglądałem to były kiedyś podobno jakieś magazyny żywności, tylko nie wiem czy mówimy o tym samym.
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Nie to na pewno nie to.
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Post autor: czeslaw »

Schron jest powojenny, nasypy też.
W tym rejonie nie ma żadnych wejść do podziemi.
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL
Polubił: 7 razy
Polubiono: 8 razy

Post autor: Kanclerz »

Panowie, proszę o rozwagę. Edytowałem ostatni post Czeslawa, usunąłem post Mateusza 24 choć rację miał, ale użył zbyt mocnych słów. Nie znamy się osobiście, a pewnie wszyscy jesteśmy miłymi osobami więc szanujmy się.
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Dziś na mieście usłyszałem od pewnej starszej osoby, że na Placu Konstytucji pod pomnikiem, który stoi wśród zieleni na małej górce jest ukryty dość duży schron OPL.. czy jest to ktoś w stanie potwierdzić?
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Miło Kanclerz z Twojej strony :)

Co do schronu pod pomnikiem... moim zdaniem wielka bzdura. Macie zdjęcia z budowy ronda w tym miejscu, potem przebudowy... sami zobaczcie, że tam nie ma ani wejść, ani żadnych konstrukcji. Nasyp jest moim zdaniem usypany sztucznie...
Użytkownicy, którzy polubili ten post:
Mika2612
Jarek63
PRZYJACIEL

Post autor: Jarek63 »

Do czasu przebudowy obecnej Al. Piastów w kierunku na wiadukt w bezpośredniej bliskości pomnika istniały podziemne szalety miejskie. Zostały one stworzone najprawdopodobniej z byłego schronu. Nie można wykluczyć, że do dnia dzisiejszego zachowały się jakieś pomieszczenia w bezpośrednim sąsiedztwie pomnika.
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Jak dowiedziałem się toalety znajdowały się naprzeciw dawnej Telebajki, z wejściami pomiędzy rosnącymi tam wciąż krzakami.
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL
Polubił: 7 razy
Polubiono: 8 razy

Post autor: Kanclerz »

A dokładnie tutaj:

ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się