Gminy żydowskie żądają zwrotu.

Fakty, wydarzenia i ciekawostki z życia powojennej Piły w nawiązaniu do historii.
zbyniu c.

Post autor: zbyniu c. »

Witam.
Osobiście jestem przeciwnikiem zwrotów mienia w wyniku przemian jakie nastąpiły w Europie. Zmiana granic była rezultatem braku zdrowego rozsądku, w sumie dość porządnego narodu. My sami nie mogliśmy zbyt wiele zdziałać. Za nas zdecydowano w Techeranie, Jałcie i Poczdamie. Czy z tego powodu mamy oddawać nieruchomości, które zwycięzcy słusznie nam przyznali?
Wiele żądań wynika z nostalgii i wygaśnie, gdy biologia zrobi swoje. Dzisiasj w Polsce jest już niewielu chętnych do powrotu w okolice Kamieńca Podolskiego, czy innych podobnych miejsc. Tak będzie z pozostałą częścią Europy.
Moi znajomi pochodzący z Prus Wschodnich (Tilsit/tTylży) - prawdziwi niemcy - mieszkający dzisiaj we Frankfurcie nad Menem, nie marzą o powrocie. Mają zamiar wyjechać do USA.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Roto
Polubiono: 1 raz

Gmina Żydowska

Post autor: Roto »

Mam pytanie czy są jakieś nowe informacje na temat roszczeń Gminy Żydowskiej?
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Post autor: Aragorn »

Narazie nic mi o tym nie wiadomo. Wiem tylko że w Złotowie Gmina Żydowska dogadała się z władzami miejskimi. W Poznaniu jak wspominał mih sprawa z byłą synagogą jest bardzo kontrowersyjna. Jedni chcą ją zburzyć i postawić na nowo, a inni mają jeszcze inne plany z nią związane. Dodam że w byłej poznańskiej synagodze znajduje się basen. Mimo wszystko pozostańmy przy Pile. Będzie coś wiadomo to podam na forum.
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Re: Gminy żydowskie żądają zwrotu.

Post autor: Aragorn »

Sprawa roszczeń Gminy Żydowskiej na razie nie jest mi znana, obecnie jak każdy wie wyskoczyła sprawa roszczeń Kościoła Baptystów, czy ktoś może wie ile jeszcze takich smaczków się kryje w naszym mieście? Czy szykują się jakieś jeszcze inne roszczenia?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się