Neony na pilskich budynkach

Fakty, wydarzenia i ciekawostki z życia powojennej Piły w nawiązaniu do historii.
Awatar użytkownika
mariusz1983
PRZYJACIEL

Neony na pilskich budynkach

Post autor: mariusz1983 »

Drodzy forumowicze czy posiadacie fotografie pilskich budynków i innych obiektów na których były neony? Interesuje mnie również jakie teksty były umieszczane. Wiem, że na wieżowcach na ul. Roosevelta były neony z wiązane z Naftą ale jakie teksty dokładnie widniały??? Na pewno fotka owych budynków była na okładce jednego z numerów Dziennika czy też Rocznika Nadnoteckiego dokładnej nazwy nie pamiętam.
adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Re: Neony na pilskich budynkach

Post autor: adam »

Myślę, że mam kilka fotek pasujących do tego tematu, natomiast wydaje mi, że lepiej ten watek umieścić w dziale "Pila po 1945 r.".
Awatar użytkownika
lubianka
Polubiono: 3 razy

Post autor: lubianka »

Ja pamiętam neon, który był widoczny nawet ze stacji kosmicznej "Mir". Neon umieszczony był na dachu obecnego "Berpilu" i zachęcał do czytania. ("CZYTAJCIE TRYBUNĘ LUDU"). Były jeszcze inne, mianowicie na Domu książki ("DOM KSIĄŻKI") i chyba jeszcze "Społem" coś tam wyświetlało.
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Mateusz 24 »

Ja mogę dać zdjęcia z książki "Województwo pilskie", moja ciocia posiada takową za 30 lat pracy w zawodzie nauczycielki :D Po za tym to kobieta, która wiele by powiedziała o Pile, ale sprowadziła się tutaj po wojnie. Pochodzi z Aleksandrowa Kujawskiego. W tym miesiącu obchodzi 80 lat :) Szkoda, że nie mieszkała w Pile od urodzenia aczkolwiek wiele pamięta z czasów powojennych :) Neony postaram się wkleić jutro :)
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Post autor: Aragorn »

Czytajcie Gazetę Poznańską, Merkury, Budujemy Obiekty Sportowe, to tylko niektóre z pilskich neonów, a było ich dość dużo.
adam
PRZYJACIEL

Post autor: adam »

ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Orbis przy Pl. Zwycięstwa? Poczta przy Al. Wojska Polskiego? Dworzec PKP, nad wejściem od strony wiaduktu? Czy ja dobrze kojarzę, iż w tych miejscach były neony? Czy nad wejściem od Zygmunta Starego również taki neon był zamocowany czy mylę go z późniejszym wyświetlanym zegarem?

A przy okazji coś dla tych, którzy lubią neony i muzykę zespołu Kraftwerk. :)

Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Post autor: Aragorn »

Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Post autor: dizel »

Też odnalazłem tą pocztówkę ale byłeś pierwszy :) tak powinno wyglądać miasto, ukwiecone, oświetlone. Podobno swojego czasu Piła posiadała największa ilość kwiatów róży w Polsce i była znana z ich zapachu.
Awatar użytkownika
RR
PRZYJACIEL

Post autor: RR »

Jeszcze jedna pocztówka:

tato

Post autor: tato »

Wielki czerwony neon ELDOM nad IV p. bloku przy obecnej ul. Witosa nad sklepem AGD o tej samej wówczas nazwie mieszczącym się na parterze.
makrok

Post autor: makrok »

Najwięcej neonów było w latach 70-tych na ulicy Świerczewskiego (nie Śródmiejska). Miał je prawie każdy sklep, a było ich sporo oraz restauracja Stylowa, kawiarnia Wrzos i EMPIK. Przed świętami, zimą rozwieszano na całej ulicy kolorowe żarówki.
Awatar użytkownika
Sulpicius

Post autor: Sulpicius »

Dzień dobry/dobry wieczór.
To mój pierwszy post na tym forum, które znalazłem przypadkiem podobno.
Jestem byłym Pilaninem z tzw. przypadku, (których podobno nie ma :wink:). Byłem nim przez pierwsze 35 lat życia. Załapałem się rzutem na taśmę na ostatni rok lat 50-tych i wybyłem z początkiem 90-tych na obce ziemie.
Co do tytułu wątku to pamiętam, że w końcówce lat 70-tych neonami przyozdobiono punktowce na ul. Towarowej. Na pewno jednym z nich był reklamą Banku Gospodarki Żywnościowej czy coś podobnego, na pewno z sektora rolniczego. Innym zaś był neon reklamujący Spomasz Wronki. Pamiętam, że 'rozszyfrowaliśmy' ten napis jako 'spokój masz we Wronkach'.

Pozdrawiam.
mania
Polubił: 1 raz
Kontakt:

Post autor: mania »

Aragorn pisze:
Czytajcie Gazetę Poznańską, Merkury, Budujemy Obiekty Sportowe, to tylko niektóre z pilskich neonów, a było ich dość dużo.
Nieeee! Na tzw. Akwarium, czyli długim bloku obok wieżowca "Piła Wita" (że niby widać go z dworca PKP) neon brzmiał: Totalizator sportowy buduje obiekty sportowe. Poza tym na placu neony były nad każdym sklepem: Bajka, Ananas, Tartynka, Mięso-wędliny, i ...i nie pomnę, co było na rogu, ten pierwszy sklep pod zegarem? Na jednym z wieżowców na Wojska Polskiego był zielony neon "Bank Gospodarki Żywnościowej". Neony... kolorowe, migające neony ...i komu to przeszkadzało?!
Awatar użytkownika
123456
Polubiono: 5 razy

Post autor: 123456 »

Przeszkadzało to spółdzielniom "bo to drogie rzeczy są" :D
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się