Pilskie kolejowe klimaty

Awatar użytkownika
Mateusz 24
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Re: Pilskie kolejowe klimaty

Post autor: Mateusz 24 »

W dniu dzisiejszym przeżyłem radość, szok i zdumienie, a także chyba mocną dawkę adrenaliny :D Czemuż? Otóż... kręcąc sobie kilka filmów na naszej pięknej stacji idę sobie spacerkiem na wschodni koniec peronu trzeciego. Idę sobie spokojnie aż tutaj nagle potężne Rp1. Odwracam się i co widzę? Piękny Freightliner :D Coś niesamowitego zobaczyć tą lokomotywę i poczuć pod nogami jej moc :d Class 66 jechał sobie oczywiście z zachodu - nie wiem... Szczecinek, Wałcz? Nie jestem pewien, ale ciągnął ze sobą z 20 węglarek. Po tym zdumieniu, szoku i radości udałem się już na koniec peronu nr 3 by nakręcić ostatni filmik z "kibelkiem" do Bydzi. Stoję sobie elegancko i spokojnie, aż tu słyszę ktoś mnie zachodzi z boku. Patrzę... SOK!!! :shock: Mówię w głowie sobie... nie no.. koniec... mandacik jak byk. I już z daleka wołam: "panowie pewnie do mnie" i instynktownie wyłączyłem kamerę na co pan SOKista... "nieee w żadnym wypadku!" no to ja w szok! Kolana już mi się ugięły, bo mówię przecież zgarną jak nic... Okazało się, że pan kolega to miłośnik kolei i w żadnym wypadku nie pogania filmujących pociągi na naszej stacji i jak sam przyznaje trzeba nasz piękny dworzec pokazywać ludziom! Na to ja wielkie oczy O.O bo mówię coś nie możliwego. Odbyłem z nim prawie 20 minutową pogawędkę o tym filmowaniu i stwierdził zgodnie, że jemu jak samemu jak i innym podoba się takie coś byle by było bezpiecznie! Nie ma zamiaru ganiać nikogo skoro stoi sobie spokojnie z boku i nie przeszkadza ani maszyniście ani dyżurnemu ruchu. Tak wiec pozostaje tylko bezpieczne filmowanie i nikt nie będzie na nas zwracał uwagi na stacji, bo nie robimy nic złego :) a wręcz przeciwnie - promujemy nasz stary i piękny dworzec. Czyli doszedłem do wniosku, że nie każdy SOKista to typowy dziad, który karze za nic oraz, że warto robić coś co się lubi i kocha - byle by to było fajne i miłe dla oka!
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Dzisiaj wyjątkowo z YouTube ponieważ DailyMotion zawiódł mnie trochę :) Ale oczywiście filmy tam też oczywiście są!
Awatar użytkownika
EREN

Post autor: EREN »

Niedawno przedstawiciel FPL gościł w Wałczu celem rozeznania się na stacji. Powodem są przymiarki do towarowych którymi chcą wozić kamień do Wałcza. Ale to jeszcze nie ten...
Ten FPL rozładowywał się w Rogoźnie dzisiaj.

Tak z pilskich klimatów to wczoraj do południa Piła zdominowana była przez osobowe ciągnięte lokomotywami spalinowymi. Chojnice na SU42, Krzyż na SP32, prócz tego luźne SU45+SP32, tylko na Wałczu SA132-001.
W wolnej chwili wrzucę zdjęcia.
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

A dzisiaj do Chojnic już śmigał szynobus z Pomorza.
Awatar użytkownika
Piterek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Post autor: Piterek »

Potwierdza się, że w piątek w Pile jest całkiem spory ruch towarowy.
Do Wałcza jeździ szynobus, żeby nie było kłopotu z oblotem składu w Wałczu. Nie wiem jak wyglada to w przypadku towarów, ale stan urządzeń srk na głowicy pónocnej nie jest najlepszy.

Mateusz24 - pomyśl o statywie do filmowania ;)
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Mam statyw, ale akurat w tym momencie jak jechał Freightliner nie zdążyłem ustawić go.
Awatar użytkownika
mariusz1983
PRZYJACIEL

Post autor: mariusz1983 »

Za rynkiem kolejowym:

Największym zmartwieniem PKP PLK na terenie województwa wielkopolskiego jest linia biegnąca na północ w kierunku Obornik Wielkopolskich i Piły. – Ona jest dosyć mocno zdegradowana. Do tego stopnia, że na odcinku dwutorowym do Obornik stan toru nie pozwala na uruchomienie takiej ilości pociągów, jaką by chciał zamówić urząd marszałkowski. tam są odcinki, na których się jeździ 20 km/godz, gdyż są tam drewniane podkłady, po których się nie da jeździć szybciej – powiedział Zbigniew Szafrański.

– Tutaj oprócz doraźnych prac naprawczych rozważamy z urzędem marszałkowskim przygotowanie projektu RPO na kolejną perspektywę na lata 2014 – 2020, żeby zmodernizować tę linię kompleksowo. Przy czym jeszcze w tej perspektywie byśmy zrobili prace przygotowawcze, czyli studium wykonalności, żeby przystąpić do prac w nowej perspektywie – stwierdził prezes PKP PLK.
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Dzisiaj z rana na naszej stacji już kurosowały Gagarinki z kontenerami.
Awatar użytkownika
Piterek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Korzystając z wolnego i pięknej pogody pofociłem:

I pofilmowałem:
Awatar użytkownika
EREN

Dzis w Pile M62 i TEM2 Koltransu i FPL...
Awatar użytkownika
Piterek
PRZYJACIEL
Kontakt:

No właśnie. Znów mi FPL przejechał koło nosa. Filmowałem szynobus na PPN i tylko usłyszałem syrenę Class66, ale było za późno na bieg na Ostbahn.
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Nie no teraz to mnie zaszokowałeś. Chciałem dzisiaj leciec na stację i odechciało mi się, teraz żałuję :( Może chwycę coś za tydzień. Swoją drogą prosto z Holandii jedzie do mnie nowiutka kamera cyfrowa, więc teraz lepiej mi będzie nagrywac składy. Wybieram sie też do Poznania złapac Husarie naszą.. za 2, 3 tygodnie. ;) Ktos chętny? :d

Widzę, że nie tylko ja "poluję" na FPLa na naszej stacji :d ale to dobrze :d Podobno ten składzik jeździ aż z Obornik, czy z Rogoźna. takie info dostałem od jednego z MK. Ciekawe dosyc.
Awatar użytkownika
EREN

Manewrował w Pile z dobrą godzinę, poźniej czekał na odjazd regio Chojnice - Krzyż i gdzieś zniknął... wagony zostały.

Awatar użytkownika
Piterek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Kilka dzisiejszych klimatów:

Awatar użytkownika
EREN

Piterek, czy SP32 i SU45 nadal kursują jak popadnie, czy może już jakieś stałe godziny kursowania się ułożyły?

ps: super filmiki.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się