Tajemnica stawów przy poligonie
Mama opowiadała mi podobna historie. Gdy była w moim wieku, mam 13 lat. Bawiła się z bratem i koleżeństwem na pobliskich bagnach przy ulicy żeleńskiego,
skakali po kępach traw między wodą a bagnem było tam kiedyś wielkie rozlewisko bagno można nazwać stawki. Podczas zabawy zauważyli lufę od czołgu wystającą z wody.
skakali po kępach traw między wodą a bagnem było tam kiedyś wielkie rozlewisko bagno można nazwać stawki. Podczas zabawy zauważyli lufę od czołgu wystającą z wody.
- SA108
- REDAKTOR
- Polubił: 5 razy
- Polubiono: 82 razy
Re:
Zdjęcie Half-tracka z pilskiego poligonu, fot. Klityński:ADAM miłosnik 6plmb pisze:Przy poligonie stał amerykański HALF TRACK. Często za dzieciaka jeździło się rowerami zobaczyć go. Był piaskowego koloru z resztkami gumy na na tylnim napędzie. Co się z nim stało??? Był radziecki czy polski z dostaw USA dla wielkiego brata???
Re: Tajemnica stawów przy poligonie
Z tego co wiem to po zlikwidowaniu poligonu była jeszcze wanna pod lasem, ale złomiarze się nią zajęli i w taki oto sposób straciliśmy wspaniały pojazd, których w Polsce jest niewiele. Zabrakło w tym czasie zapaleńców militarnych, którzy by go uratowali przed takim losem. A szkoda.
Piękny był, z Amerykańską gwiazdą. Hmmm.. szkoda że nie poszedł do pilskiego muzeum lub do WOSu jako relikt tamtych czasów.
Ja rok temu, jakoś przed wakacjami ze stawku na Lutyckiej magnesem wyciągnąłem łuskę, chyba od czołgu bo miała ok. 40-50 cm wysokości i miała na spodzie swastykę, wronę i rok 1942 wybity. Poza tym kilka małych łusek od karabinu, ale to już chyba polskie, powojenne.
Natomiast na rzece Gwda w Kalinie, wyciągnąłem ok. 5 metrowe przęsło starego mostu stalowego który niemcy wysadzili. W jednym miejscu magnes, bardzo ale to bardzo mocno, przyczepiał się do dna na którym nic nie było, podejrzewam że coś dużego było pod dnem lecz nie wiem co, nawet kolega odważył się tam na chwilkę wejść (bardzo duży nurt) i potwierdził że na dnie nic nie ma a magnes reagował od razu.
Natomiast na rzece Gwda w Kalinie, wyciągnąłem ok. 5 metrowe przęsło starego mostu stalowego który niemcy wysadzili. W jednym miejscu magnes, bardzo ale to bardzo mocno, przyczepiał się do dna na którym nic nie było, podejrzewam że coś dużego było pod dnem lecz nie wiem co, nawet kolega odważył się tam na chwilkę wejść (bardzo duży nurt) i potwierdził że na dnie nic nie ma a magnes reagował od razu.
Mocny magnes, pięciometrowe przęsło... :smile4:
Chyba kolega
...nigdy nie łowił na magnes?
...6-cio metrowa łódź
!!! okolice Piły.
...6-cio metrowa łódź
Widząc takie okazy, to chętnie połowię.. Tylko skąd mam wziąć taki magnes..? 
Darek, dobre gratuluję!! a magnes kolego to swobodnie na allegro kupisz, mój ma 150 kg przyciągania i do tego musisz mieć obudowę i linkę grubą i można zaczynać.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.