Park Miejski

marasiu
PRZYJACIEL

Re: Park Miejski

Post autor: marasiu »

mathias pisze:Ja mam zdjęcie dziwnego obiektu przy wyjściu z parku od strony działek ku osiedlu Niemcewicza to znajduje się zaraz obok wyjścia taka płaska budowla.. wie ktoś co tam było?

Obiekt o którym piszesz i zdjęcie którego zamieściłeś, znajduje się przy wyjściu z parku od strony działek, ale ku ulicy Matwiejewa, a nie jak podajesz ku osiedlu Niemcewicza. :smile4:
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 275 razy
Polubiono: 81 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

W tle kamień Otto von Bismarcka (ur. w 1815, zm. 1898 r.). Niemieckiego polityka, premiera Prus, kanclerza Rzeszy zwanego Żelaznym Kanclerzem który przyczynił się do zjednoczenia Niemiec.

Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Kontakt:

Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Kontakt:

Kolejna pocztówka...

Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Post autor: Aragorn »

Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Post autor: Aragorn »

zycie.pila.pl pisze:Obrazek

Wystawa w parku: tak było przed stu laty

Plenerowa wystawa historycznych widoków dzisiejszego Parku Miejskiego.

Do połowy lipca w Parku Miejskim można oglądać wystawę plenerową „Zatrzymane w kadrze. Park Miejski im. Stanisława Staszica w pierwszej połowie XX wieku”. Wystawa przedstawia historyczne widoki parku, które na żywo można porównać ze stanem obecnym. Autorem jest historyk i kolekcjoner historycznych materiałów dotyczących Piły Maciej Usurski. Reprodukowane materiały pochodzą z kolekcji autora oraz Rafała Ruty.

Źródło: www.zycie.pila.pl
Data wydania: 1 lipca 2013
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR
Polubił: 382 razy
Polubiono: 187 razy

Post autor: Krzysztof Ju »

Park miejski, prawdopodobnie lata trzydzieste, niedługo po dwukrotnym powiększeniu parku w kierunku wschodnim i ulokowaniu głównego wejścia przy obecnej ul. Dzieci Polskich.

Fot. Paul Rassmann. Zdjęcie pochodzi z czasopisma "Schneidemühler Heimatbrief", nr 3 z 2006, s. 9 jako ilustracja do wspomnień z dzieciństwa Gertrudy Griese. Numery czasopisma są dostępne online na stronie Pilskiej Izby Muzealnej w Cuxhaven pod adresem schneidemuehl.net i od czasu do czasu uzupełniane o wersje cyfrowe z pozostałych lat.
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Post autor: czeslaw »

W domowym archiwum znalazłem takie oto zdjęcie.
Jest to kamienna "fontanna", która stała przy początku strumienia wpadającego do dużego stawu obok altany. To cudo architektury zostało usunięte chyba na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych jeśli się nie mylę.

Mika2612
Polubił: 14 razy
Polubiono: 14 razy

Post autor: Mika2612 »

Witam
Mam pytanie odnośnie pewnego budynku znajdującego się na tyłach parku miejskiego wzdłuż ulicy Chopina, wygląda na budynek gospodarczy. Czy taką pełnił funkcję?

Użytkownicy, którzy polubili ten post:
Krzysztof Ju
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR

Na stronie zabytek.pl zamieszczono ewidencję parku opracowaną w 1987 r. i na końcu jest plan parku z opisanymi obiektami oraz oznaczonymi drzewami i krzewami. Wg planu był to wówczas warsztat.

Po raz pierwszy budynek jest widoczny na ukośnym zdjęciu lotniczym datowanym na 1915-1919. Między nim a obecnym Pensjonatem Park znajdowała się strzelnica, ale nie wiem czy budynek należał do zaplecza strzelnicy czy parku. W książce Marka Fijałkowskiego pt. "Pilskie Bractwo Kurkowe", Piła 2000, s. 35, wspomina się o dwóch ziemnych lodowniach, które w okresie przedwojennym były blisko muru oddzielającego strzelnicę od ulicy Chopina i ogrodu koncertowego. Może wspomniany budynek pełnił funkcję lodowni?
Użytkownicy, którzy polubili ten post (2):
Kapralq, czeslaw
Mika2612
Polubił: 14 razy
Polubiono: 14 razy

Re: Park Miejski - okolice parku

Post autor: Mika2612 »

Witam
Piszę tutaj, ponieważ nie wiem jak temat tego posta zamieścić na stronie. Chodzi mi o ul. Spacerową (dawniej Bohaterów Stalingradu), a dokładniej o końcową jej część przy dzisiejszej Biedronce przy ul. Drygasa. Mianowicie chodzi mi o teren naprzeciwko parku miejskiego. Wzdłuż ulicy Spacerowej jest taki mały park przedzielony ścieżkami. Jak się wejdzie od strony budynku przy Spacerowej 33, bliżej al. Wojska Polskiego, niedaleko przejścia dla pieszych, widać pozostałości po schodkach. Czy tam na tym terenie coś było, jakieś zabudowania?

Tu w prawdzie mogła zostać wydeptana ścieżka ale układ drzew wskazuje na to, że mogła to być ścieżka.

Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR

Mika2612 pisze: 27 maja 2025, 21:23 Witam
Piszę tutaj, ponieważ nie wiem jak temat tego posta zamieścić na stronie. Chodzi mi o ul. Spacerową (dawniej Bohaterów Stalingradu), a dokładniej o końcową jej część przy dzisiejszej Biedronce przy ul. Drygasa. Mianowicie chodzi mi o teren naprzeciwko parku miejskiego. Wzdłuż ulicy Spacerowej jest taki mały park przedzielony ścieżkami. Jak się wejdzie od strony budynku przy Spacerowej 33, bliżej al. Wojska Polskiego, niedaleko przejścia dla pieszych, widać pozostałości po schodkach. Czy tam na tym terenie coś było, jakieś zabudowania?
Te ścieżki to prawdopodobnie pozostałości po drogach, które prowadziły do ul. Parkowej położonej równolegle do obecnie ślepego odcinka ul. Spacerowej. Ulicę Parkową w przedwojennym kształcie widać jako linię przerywaną na poniższym porównaniu mapy przedwojennej ze współczesną. Pod ul. Parkową widać dwie pionowe drogi, które pokrywają się z położeniem ścieżek.

Ulica Parkowa istniała jeszcze wiele lat po wojnie i w latach siedemdziesiątych zniknęła podczas budowy odcinka al. Wojska Polskiego między ul. Chopina a pl. Zwycięstwa. Przed wojną pomiędzy ulicą Parkową a obecną Spacerową nie było żadnych zabudowań poza istniejącymi do dziś kamienicami pod numerami Spacerowa 31 i 33 oraz sąsiadującymi z nimi nieistniejącymi już obiektami: fabryką papy i kamienicą po zachodniej stronie budynku pod nr 33 (dziś teren po placu manewrowym).

Co do schodków to zgaduję, że pojawiły się dopiero po powstaniu wspomnianego odcinka al. Wojska Polskiego?
Użytkownicy, którzy polubili ten post:
pavvlo
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się