Pilskie schrony OPL
-
pneuma1977
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 1 raz
Re: Pilskie schrony OPL
Lotnicza fotka terenu dzisiejszego Mc Donalda z 1944 roku pokazuje budowę schronu przeciwlotniczego. Wszystkie schrony w Pile były tej samej konstrukcji i wyglądały właśnie tak jak na zdjęciu.
Aktualnie pracujemy nad albumem, w którym będą pokazane wszystkie ulice, place, domy i inne miejsca naszego miasta do 1945 roku. Wtedy każdy mieszkaniec Piły będzie miał możliwość zobaczyć jak nasze miasto wyglądało przed zniszczeniem w 1945 roku. Myślę, że pozwoli on na wyjaśnienie większości nurtujących jeszcze niejasności. Niestety poszukujemy wciąż funduszy na ten cel i od tego zależy data ukazania się albumu z lotniczymi zdjęciami Piły z lat 1916-45. Pozdrawiam Ks. Robert Kulczyński SDB
Aktualnie pracujemy nad albumem, w którym będą pokazane wszystkie ulice, place, domy i inne miejsca naszego miasta do 1945 roku. Wtedy każdy mieszkaniec Piły będzie miał możliwość zobaczyć jak nasze miasto wyglądało przed zniszczeniem w 1945 roku. Myślę, że pozwoli on na wyjaśnienie większości nurtujących jeszcze niejasności. Niestety poszukujemy wciąż funduszy na ten cel i od tego zależy data ukazania się albumu z lotniczymi zdjęciami Piły z lat 1916-45. Pozdrawiam Ks. Robert Kulczyński SDB
Super fotki, ale chyba nie wszystkie schrony w Pile są takie same 
-
pneuma1977
- PRZYJACIEL
Te z czasów II wojny wyglądają bardzo podobnie, tylko rozmieszczone są w różnych kierunkach. Poniżej 5 schronów, jeden jeszcze nie zasypany (dla porównania). Mam nadzieję, że wiecie gdzie się znajdowały. Pozdrawiam Ks. Robert Kulczyński SDB
Te schrony znajdują się chyba, pomiędzy ulicami Wyspiańskiego i Żeromskiego.
-
pneuma1977
- PRZYJACIEL
Zgadza się. Pozdrawiam ks. Robert Kulczyński SDB
Jak byłem dzieckiem w latach siedemdziesiątych, wychodziliśmy do czterech, nigdy nie wiedziałem, że był ten piąty poprzeczny. A może nie pamiętam już.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 274 razy
- Polubiono: 78 razy
- Kontakt:
W zeszłym tygodniu zakończył swój żywot drugi ze schronów OPL znajdujących się na terenie Szkoły Podstawowej nr 5 przy Niepodległości 18 (naprzeciwko Starostwa Powiatowego). Została po nim tylko kupa gruzu widoczna na zdjęciach:pavvlo pisze:
Pomyśleć, że tyle tam biegałem i się bawiłem, a pod nogami miałem schrony... Nawet o tym nie wiedząc... No cóż... Chyba mało już zostało tych schronów OPL w Pile, a przynajmniej jak je wyniszczają w takim tępię.
Pamiętam jak Was chwilę obserwowałem gdy otwieraliście schron OPL na Placu Zwycięstwa
Pamiętam jak Was chwilę obserwowałem gdy otwieraliście schron OPL na Placu Zwycięstwa
- Mateusz 24
- Kontakt:
Ja mam taką małą prośbę do was forumowicze, a zarazem pytanie. Czy ktoś z was oznaczał na mapie Piły schrony OPL, które zostały już "odkryte", zakopane, eksplorowane albo chociaż wiadomo, że one istnieją? Ma ktoś taką mapkę z pozaznaczanymi miejscami?
Może kogoś zainteresuje artykuł Zuzanny Przeworskiej z Tygodnika Pilskiego (14.08.1994):
Dzięki bardzo, to zdjęcie wejścia do schronu w miejscu dzisiejszego McDonalda to super dodatek 
Takie pomieszczenia zapasowego dowodzenia są także pod budynkiem na Al. Niepodległości.
Ich lata świetności oraz zaawansowania technicznego pamiętają lata 60-70 te, więc już całkiem nie przydatne i nie modernizowane, mogą służyć wyłącznie jako schrony PW.
Nasze miasto ze względu na pochodzenie ma dużą liczbę schronów w starych budynkach.
Stąd też wiele domysłów i plotek na temat "podziemi".
Ale art. warty jest przeczytania dla naszego młodego pokolenia mieszkańców.
Ps: Co do korytarzy pod częścią warsztatowo-administracyjną naszego lotniska, dowiedziałem się od zawodowych byłych "pracowników" kilku wskazówek. Min. "była kolejka podziemna dostarczająca z bocznicy kolejowej węgiel do kotłowni węglowej pod obecnym nowym budynkiem na ul. Szybowników". Troszkę to rozjaśnia teorię "tuneli" na lotnisku...
Pozdrawiam.
MM
Ich lata świetności oraz zaawansowania technicznego pamiętają lata 60-70 te, więc już całkiem nie przydatne i nie modernizowane, mogą służyć wyłącznie jako schrony PW.
Nasze miasto ze względu na pochodzenie ma dużą liczbę schronów w starych budynkach.
Stąd też wiele domysłów i plotek na temat "podziemi".
Ale art. warty jest przeczytania dla naszego młodego pokolenia mieszkańców.
Ps: Co do korytarzy pod częścią warsztatowo-administracyjną naszego lotniska, dowiedziałem się od zawodowych byłych "pracowników" kilku wskazówek. Min. "była kolejka podziemna dostarczająca z bocznicy kolejowej węgiel do kotłowni węglowej pod obecnym nowym budynkiem na ul. Szybowników". Troszkę to rozjaśnia teorię "tuneli" na lotnisku...
Pozdrawiam.
MM
Na pilskim lotnisku nie było nigdy żadnej podziemnej kolejki. Kolejny mit.Tarzan pisze:Ps: Co do korytarzy pod częścią warsztatowo-administracyjną naszego lotniska, dowiedziałem się od zawodowych byłych "pracowników" kilku wskazówek. Min. "była kolejka podziemna dostarczająca z bocznicy kolejowej węgiel do kotłowni węglowej pod obecnym nowym budynkiem na ul. Szybowników".
Pozdrawiam
"Kolejką" możemy nazwać wagoniki do przewozu urobku ze żwirowiska, lub z wykopu.
I nie miałem tu na myśli nic większego :-)
Pozdrawiam
I nie miałem tu na myśli nic większego :-)
Pozdrawiam
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.