Wysadzone mosty na Gwdzie i Noteci

Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL
Polubiono: 4 razy

Post autor: BOGDAN »

Masz rację. Tak to było.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
obserwator
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Re: Wysadzone mosty na Gwdzie i Noteci

Post autor: obserwator »

SA108 pisze:Z nieistniejących mostów na Noteci warto przypomnieć także drewniany most między Chrustowem a Dziembówkiem, zwany "krowim mostem" (Kuhbrücke). Ze względu na jego zły stan rozebrano go w latach 60tych. Kilka kilometrów na wschód od niego znajdował się drugi most, przy którym w okresie międzywojennym istniał urząd celny. Most ten został spalony we wrześniu 1939 r., ale do dzisiaj na jego miejscu podobno zachowały się dębowe pale. W czasie bitwy pod Ujściem 24 lipca 1655 r. przez ten most przeprawił się oddział szwedzki płk Mansfelda.
Odwiedziłem to miejsce (krowi most) nad Notecią. Widoczne są nadal dość wysokie wały prowadzące na dawny most. Trochę mnie zdziwiła jego lokalizacja. Z jednej strony rzeki z pewnością jest Dziębówko, ale z drugiej do Chrustowa jest jeszcze kawałek. Pozostałości po moście znajdują się bardziej między Chrustowem, a Ujściem (a nie bezpośrednio przy Chrustowie). Szkoda, że takich przepraw już nie ma. Nie można spokojnie poruszać się lokalnymi drogami (np. rowerkiem) tylko trzeba pchać się w ruchliwe miejsca w Ujściu lub Milczu. Można też przeprawić się, przy odrobinie ostrożności, przez most kolejowy linnii Poznań-Piła (tak zrobiłem :wink: ). Fotki są zrobione z brzegu Chrustowo-Ujście. Pozdrowionka!

lukas
PRZYJACIEL

Post autor: lukas »

Obserwator napisał: Odwiedziłem to miejsce (krowi most) nad Notecią. Widoczne są nadal dość wysokie wały prowadzące na dawny most. Trochę mnie zdziwiła jego lokalizacja.

Lokalizacja nie była przypadkowa, most zbudowano na rzecz hodowców krów, (stąd nazwa) którzy z powodu małej ilości łąk po swojej stronie musieli wypasać krowy po stronie Dziembówka. Sam most był drewniany, krótko po wojnie używany, miał podnoszone przęsło.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
obserwator
Kontakt:

krowi most

Byłem zdziwiony, ponieważ pozostałości po "krowim moście" nie są dokładnie naprzeciwko Chrustowa. SA108 napisał, że był tam jeszcze kiedyś inny most więc stąd moje wątpliwości.
Awatar użytkownika
Mistrz
Polubiono: 2 razy

Post autor: Mistrz »

lukas pisze:krótko po wojnie używany
SA108 pisze:Ze względu na jego zły stan rozebrano go w latach 60tych.
mih

Post autor: mih »

Mistrz pisze:
obserwator pisze:Ciekaw jestem czy jeszcze wisi?
Jak byłem przed dwoma miesiącami to jeszcze wisiał. :lol:
Wysadzony most pod Jastrowiem nadal się trzyma, a ja nie wziąłem aparatu. :oops: Ten most stanowi pewnie wielkie wyzwanie dla lokalnych złomiarzy, stemple znajdujące sie na nim wpadają do rzeki (ciekawe czy same...). Wrażenie robią też szyny, które tylko są na moście, bo z nasypu usunięto nawet podkłady. Pod nasypem z obu stron są wiadukty nad drogami gruntowymi: przypuszczam, że zostały otynkowane już w czasach powojennych. Całe miejsce wygląda tak, jakby czas tam stanął.
Awatar użytkownika
obserwator
Kontakt:

mih pisze:Całe miejsce wygląda tak, jakby czas tam stanął.
Nasypy są fajnym terenem dla wycieczek rowerowych. Przeważnie jest na nich jakaś ubita ścieżka. Widoki są zaskakujące. Można nagle, bez odczucia wzniesienia, znaleźć się wysoko nad terenem, na moście, na łąkach podzielonych starym nasypem itd. Pozdrowionka!
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL
Polubiono: 4 razy

Post autor: BOGDAN »

Co prawda o moście kolejowym przez Gwdę koło Płytnicy było już wspominane.
Razem z forumowiczem "marasxt" byliśmy tam dzisiaj i oto plon z tej wyprawy.

Powodzenia
Awatar użytkownika
Mistrz

Gratuluję, bardzo ładne foty.
Awatar użytkownika
obserwator
Kontakt:

BOGDAN pisze:Co prawda o moście kolejowym przez Gwdę koło Płytnicy było już wspominane.
Razem z forumowiczem "marasxt" byliśmy tam dzisiaj i oto plon z tej wyprawy.
No to mamy nareszczie wspaniałe fotki do archiwum. Dobra jakość! Most zachwyca ogromem starej konstrukcji. Gdy się patrzy na wielkość inwestycji w czasie budowy linii kolejowej Jastrowie-Wałcz to dopiero widać jak ważne były wówczas takie połączenia. Ich budowa sporo kosztowała. Dziś wydaje się, że to były tylko małe lokalne ciufcie. Z pewnością było to b. ważne dla regionu.
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz

Post autor: marasxt »

Tu nie było problemów z dojazdem, można się wybrać zarówno autem jak i rowerm. Nie wiem jak to wygląda z dojazdem od wsch. strony Gwdy, a myślę, że też były by to ciekawe fotki.
Zamieszczone przez Bogdana zdjęcia Sitowca i mostu to tylko mała część tego co zrobiliśmy.
Jeśli ktoś zna historię tego mostu to proszę o jej zamieszczenie.
Awatar użytkownika
Mistrz

marasxt pisze:Nie wiem jak to wygląda z dojazdem od wsch. strony Gwdy,
Od wsch. strony Gwdy również można dojechać samochodem, najlepiej przez Plecemin.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 85 razy

Post autor: SA108 »

Znalazłem dwa zdjęcia mostu w Płytnicy - z okresu przed i po zawaleniu:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GRZYB

Post autor: GRZYB »

Wątek już wcześniej poruszany oto link... > viewtopic.php?t=155
Ps: Od strony Tarnówki i Sokolnej dojazd dogodny i możliwy nawet autem.
Ps2: Serce boli jak sie patrzy na pociętą palnikami złomiarzy-idiotów konstrukcję.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz

Post autor: marasxt »

Witam!
Przyjrzawszy się dokładnie zdjęciom SA108 doszedłem do wniosku, że most był burzony w dwóch fazach. Pierwszej za pomocą ładunków wybuchowych i właśnie to przedstawia pierwsze zdjęcie, bo most w swojej środkowej części jest już przegięty i nachylony w dół ku zachodowi, więc pewnie ładunki podłożono pod filarem od strony południowej czego efekt widać na fotce drugiej i na zachodnim przyczółku. Efektem tego była wyrwa w filarze i osunięcie się zachodniego krańca mostu. Zmyliło mnie trochę to pierwsze zdjęcie, ponieważ było robione z innej perspektywy niż moje (ja robiłem od Pd, a to patrząc na ułożenie cieni musiało być robione od Pn, czyli pod słońce) i nie widać na nim śladów wyrwy w filarze.
W takiej postaci most mógł stać latami aż do rozcięcia go w połowie czyli w miejscu przegięcia i zwalenia zachodniej części do rzeki.
Biorąc pod uwagę jakość i kolorystykę zdjęcia nie mogło to być aż tak dawno.
Jeśli chodzi o złomiarzy to wokół leży dużo elementów, które bez potrzeby użycia palnika można załadować na auto i wywieźć do skupu.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się