Czechyń (Zechendorf)

adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Re: Czechyń

Post autor: adam »

Dokument bardzo ciekawy z dużym naciskiem na historię, kilka minut z pobytu w Czechyniu i z Wrzosów (Jezioro Krępsko Średnie) nad Rurzycą. Jest także wywiad z leśniczym Panem Malickim z Czechynia.
adam
PRZYJACIEL

Od dłuższego czasu zastanawia mnie pewien fakt, który wyróżnia wieś Czechyń od pozostałych w okolicy. Otóż źródła niemieckie podają, że w tej miejscowości znajdował się kościół, lecz obecnie nie ma po nim ani śladu, nie ma też śladu po jednym z dwóch cmentarzy, które tu się znajdowały. Z ustnych przekazów wiem, że władza ludowa zleciła jednemu z gospodarzy ich likwidację i za pieniężne wynagrodzenie z tego polecenia się wywiązał, ale tylko w jednym przypadku, gdyż za drugi cmentarz żądał więcej pieniędzy na co władze się nie zgodziły.
Skądinąd wiem, że poniemiecką fermę lisów w tej miejscowości jaką prywatną własność miał Józef Cyrankiewicz, komunista, premier PRLu, posiadał on też firmę przewozu osób na trasie Wałcz-Trzcianka o nazwie KKS.
Zastanawiam się, czy pozbycie tej miejscowości kościoła, cmentarzy, nie należy powiązać z postacią tego komunistycznego dyktatora?
przemcio

Post autor: przemcio »

Odnośnie kościoła w Czechyniu to co ciekawe przeanalizowałem mapy z lat 30 tych XX wieku i nie widać nigdzie charakterystycznego znaczku z krzyżem na mapie co mogło by określać położenie kościoła we wsi.
Co ciekawe wieś była dość liczna (jak to się kiedyś określało miała wiele dymów) i żeby nie było żadnego kościoła? - ciekawe. Ponadto we wsiach na tych terenach przeważnie były nawet dwa kościoły gdyż ludność dzieliła się na katolików i protestantów co przedkładało się na ilość kościołów we wsiach oraz cmentarzy (zazwyczaj dwa we wsi). Może ludność uczęszczała do kościoła we wsi Głowaczewo która było niedaleko wsi Czechyń lub Wiesiółka choć w tej drugiej nie było kościoła tylko kapliczka. Odnośnie cmentarza to faktycznie były dwa we wsi Czechyń tylko po jednym nie ma już znaku gdyż Nadleśnictwo posadziło tam las. Można jeszcze tylko wywnioskować jego lokalizacje po starych świerkach okalających najprawdopodobniej granice cmentarza (graniczy z teraźniejszym boiskiem wiejskim).
adam
PRZYJACIEL

Też mnie ten fakt zastanawia, że na dostępnych mapach kościół nie jest naniesiony, lecz w trzech różnych źródłach informacje o istnieniu kościoła w Czechyniu znalazłem. Z pewnością nie było kościoła w Wiesiółce, mieszkańcy na nabożeństwa jeździli do Skrzatusza.
adam
PRZYJACIEL

"Mieszko II przywiódł do Polski w r. 1028 dziesięć tysięcy jeńców połabskich i niemieckich. Byli też jeńcy czescy, ruscy, pruscy itp. Z takiego cudzoziemskiego osadnictwa powstały liczne wsie, których nazwy świadczą o ich pochodzeniu: Pomorzany, Czechy, Prusy itp."
Cyt: "Dzieje Polski" Feliks Koneczny.
adam
PRZYJACIEL

adam pisze:Witam, pierwsza wzmianka o dzisiejszym Czechyniu pochodzi z 1603 r. Wieś ta należy do starostwa ujsko-pilskiego i nazywana jest Czech albo Czechy. Moja sugestia co do nazwy, to być może osiedlili się tu mieszkańcy dzisiejszych Czech, ale oczywiście mogę się mylić.
Pochodzenie nazwy Czech tłumaczy wybitny polski historyk Feliks Koneczny, którego słowa już przytoczyłem. W dalszej części jego książki pt: "Dzieje Polski" podaje On jeszcze taką informację:
"Czesi przenieśli do Wielkopolski resztki husytyzmu: wygnani z Czech emigrowali licznie do Polski, a że mieli dobrą organizację, najlepiej się też utrzymali i najbardziej im się wiodła agitacja; Wielkopolanie przechodzili w przeważanej większości na ten nowy husytyzm."
mlody007

Re: Czechyń (Zechendorf)

Post autor: mlody007 »

Posiada ktoś może stare mapy Czechynia i okolic :?:
adam
PRZYJACIEL

Są do znalezienia w internecie.
mlody007

Właśnie nie mogę znaleźć masz może link?
Możliwe też że nazwa Czechyń wzięła się z czytanego Zechendorf z niemieckim akcentem.
Można to sprawdzić w Google Translator http://translate.google.pl/ czytanie po niemiecku.
adam
PRZYJACIEL

Zanim pojawiła się nazwa Zechendorf, miejscowość ta nazywana była Czech lub Czechy, pisałem już o tym wcześniej.
adam
PRZYJACIEL

adam
PRZYJACIEL

W zeszło tygodniowym wydaniu "Pojezierza Wałeckiego" ukazał się artykuł o odnalezieniu skarbu Göringa na terenie byłej fermy lisów. Oczywiście był to primaaprilisowy żart.
thymalus

Post autor: thymalus »

Owszem był to primaaprilisowy żart, którego zresztą byłem autorem. Historia nie jest jednak całkowicie wyssana z palca. Ponad wszelką wątpliwość ferma była własnością Goringa. Na pewno nieopodal niej znajdował się dom (pałacyk) lekarza weterynarii (odpowiednik dzisiejszego powiatowego lekarza weterynarii) który był przyjacielem Hermana G. i był przez niego odwiedzany. Ponad wszelką wątpliwość na przeciw fermy jest teren ponad hektara ziemi pokryty papą. Są to nakładane na siebie kolejne warstwy papy przebijane gwoździami. Grubość warstw papy może dochodzić do około metra. Czym głębiej są one za sobą tak stopione, że tworzą już jednolitą masę której bez użycia ciężkiego sprzętu nie da się rozbić. Wykrywacze, nawet z separacją wariują w tym miejscu. Można je łatwo odnaleźć bo porastające teren rachityczne drzewka mają na dole kołnierze z papy. Co jest pod papą? Może na fermie wybuchła epidemia i pogrzebano tam martwe zwierzęta? Kto wie?
emer

Post autor: emer »

adam pisze:Też mnie ten fakt zastanawia, że na dostępnych mapach kościół nie jest naniesiony, lecz w trzech różnych źródłach informacje o istnieniu kościoła w Czechyniu znalazłem. Z pewnością nie było kościoła w Wiesiółce, mieszkańcy na nabożeństwa jeździli do Skrzatusza.
Czy możesz podzielić się z nami tymi źródłami?
mlody007

Tak to prawda, niedaleko miejsca znajduje się taka sterta papy i siatki, są to pozostałości po klatkach na lisy. Parę lat temu miał być tam zasadzony las, ale miejscowe Nadleśnictwo postanowiło że nic z tym nie będzie robiło, bo koszty utylizacji były by drogie, pod tą papą nic nie znaleziono.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się