Identyfikacja zdjęć

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL
Polubiono: 4 razy

Post autor: BOGDAN »

Niestety nie mam bliższych danych. Mogę jedynie snuć różne przypuszczenia. Np. przy Krojanker Str. (numeru nie znam) istniały wielkie hale. Między innym odbywały się w nich aukcje bydła zarodowego. Np. 27 października 1933 roku odbyła się 16-ta aukcja. Może wykorzystano te obiekty.

Pozdrawiam
toolpusher

Post autor: toolpusher »

Wracając do 3 zdjęć zamieszczonych przez Marka, na pierwszym z nich znajduje się prawdopodobnie dawny warsztat "Nafty" - MŁOT na ul. Walki Młodych.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 85 razy

Post autor: SA108 »

Chodzi Ci o to zdjęcie?

Masz jakiś dowód na poparcie tej teorii? Na starych zdjęciach (niestety, mam tylko lotnicze i do tego ten teren jest na nich słabo widoczny - jeśli ktoś ma coś lepszego to proszę o zamieszczenie) nie widać takiego budynku jak na zdjęciu.

I jeszcze jedno - czy ktoś może wie co to za miejsce?

Obrazek
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

Marek pisze:Ciekawe gdzie ta sala się mieściła? I czy to był projekt sali jako budynku, czy projekt wystroju wnętrza tej sali na tę wystawę?
Znalazłem takowy zapis. Może to dotyczy tej sali???

1938 - Przygotowanie hali germańskiej (Germanenhalle) przy Bergenhorst za 18 500 marek.

Bergenhorst to rejon mniej więcej dzisiejszej ul. Lutyckiej.
SA108 pisze:Czy ktoś może wie co to za miejsce?

Obrazek
Czyżby byłby to rejon dzisiejszej ul. Węglowej???
Dom w tle jest pokaźnej "postury".

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: Tom »

Foto wyżej :

Niestety nie wiem gdzie ul. Węglowa.
Wydaje mi się, że to rejon: gdzieś - (Piła-Górne), niestety nie jestem pewien, a sprawdzić nie mogę.

Tom
Awatar użytkownika
Roto

Weglowa

Post autor: Roto »

ul. Węglowa jest obok ul. Walki Młodych (za torami pierwszy zakręt w lewo).

Jeśli chodzi o ten dom to jest bardzo prawdopodobne. To byłby jeden dom koło zakładu bodajże "Zieleni Miejskiej" (byłego).
Pozdrawiam
ROTO~~
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

To raczej nie jest Węglowa. Owszem, na końcu tej ulicy stoi podobny dom, ale wyraźnie się różni od tego ze zdjęcia. Poza tym pozostaje jeszcze kwestia budynku po lewej. Pod zdjęciem był podpis (po niemiecku): "Drużyny klasowe O III Wyższej Szkoły Realnej w Pile, 1936 r."
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

SA108 pisze:To raczej nie jest Węglowa. Owszem, na końcu tej ulicy stoi podobny dom, ale wyraźnie się różni od tego ze zdjęcia. Poza tym pozostaje jeszcze kwestia budynku po lewej. Pod zdjęciem był podpis (po niemiecku): "Drużyny klasowe O III Wyższej Szkoły Realnej w Pile, 1936 r."
Pozdrawiam
Według danych z 1938 roku

Staatl. Oberschule für Jungen (Państwowa Szkoła Wyższa dla Chłopców) - Saarlandstr. 8-10
- odpowiednik dzisiejszego liceum ogólnokształcącego.

Dzisiejsza Szkoła Podstawowa nr 5 przy ul. Popiełuszki.

Można by jeszcze wziąć pod uwagę Gimnazjum przy Hantkestr. (dzisiejszy ogólniak przy ul. W. Pola).

Nie jest też wykluczone, iż mecz mógł być rozegrany nie na boisku szkolnym, ale w innym miejscu.
Aby pograć w piłkę nie tak trudno o wolny plac.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Chyba już udało mi się zidentyfikować to zdjęcie. Wg mnie ten dom to obecnie al. Niepodległości 32 (naprzeciwko stacji benzynowej). Dom ten stoi do dziś i wygląda tak samo, jak na zdjęciu. Porównywałem - jedyny szczegół, który się nie zgadza, to półokrągłe okienko w górnej części dachu (w tym miejscu jest teraz okno o innym kształcie). Część z oficyn widocznych po lewej stronie fotki również istnieje. Ze zdjęcia wynika, że "boisko" znajdowało się między tym domem a willą Wilhelma Bottke (obecnie Urząd Pracy). Na jego miejscu jest teraz ul. Różyckiego i dwa identyczne, zbudowane jeszcze przed wojną domy przy al. Niepodległości nr 26 i 28.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Roto

Zdjecie

Post autor: Roto »

Owe zdjecie ukazuje podwórze? Czy jest zrobione od strony rzeki? Tu chodzi o stację Orlen, nie daleko Urzędu Pracu? Jeśli tak to ja tą kamienicę widzę co parę dni jadąc na działkę.
Pozdrawiam
Roto
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Tak, chodzi o stację kawałek za starostwem (obok salonu Renault). Fotka ukazuje kamienicę od strony podwórza.
SA108 pisze:3. Zbór gminy wyznaniowej "Entschiedenes Christentum" ("Zdecydowane Chrześcijaństwo") przy Grünstrasse 7 (Dzieci Polskich, w miejscu Gimnazjum nr 4) - pisałem już o nim w tym temacie, pojawił się nawet na zdjęciach lotniczych.
Zdjęcie tego budynku:

I lepsza wersja rysunku:
Obrazek
Marek

Post autor: Marek »

Czy ktoś z Forumowiczów może pomóc w ustaleniu miejsc gdzie wykonano poniższe fotki?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL

Post autor: Tom »

Chciałbym wnieść korektę:
Budynek Gminy Chrześcijańskiej przy Grünstrasse nie stał w miejscu Gimnazium nr 4 lecz zaraz za obecnym płotem, od strony wieżowca. Po wojnie pozostala tylko tylnia parterowa część używana do połowy lat 70-tych.

Tom
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Tom - jednak się mylisz. Parterowy budynek o którym piszesz to dawna sala gimnastyczna gimnazjum przy Friedrichstrasse, zbudowana w 1868 r.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

Marek pisze:Czy ktoś z Forumowiczów może pomóc w ustaleniu miejsc gdzie wykonano poniższe fotki?

Foto nr 1 - Licht-, Kraft- und Wasserwerke Schneidemühl GmbH, Kleine Kirchenstr. 11
Foto nr 2 - Podpis pod zdjęciem - Wybory Związków Zawowdowych 1927.
Tom pisze:Chciałbym wnieść korektę:
Budynek Gminy Chrześcijańskiej przy Grünstrasse nie stał w miejscu Gimnazium nr 4 lecz zaraz za obecnym płotem, od strony wieżowca. Po wojnie pozostala tylko tylnia parterowa część używana do połowy lat 70-tych.
Podtrzymuję opinię SA108.
Dla porównania zamieszczam foto owej "sali ginastycznej". Wystarczy przyjrzeć sie oknom i drzwiom wejściowym. A ponadto był dłuższy niż "część tylna" budynku Gminy "Zdecydowani chrześcijanie".

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się