Identyfikacja zdjęć
-
toolpusher
- SA108
- REDAKTOR
- Polubił: 5 razy
- Polubiono: 85 razy
Chodzi Ci o to zdjęcie?
Masz jakiś dowód na poparcie tej teorii? Na starych zdjęciach (niestety, mam tylko lotnicze i do tego ten teren jest na nich słabo widoczny - jeśli ktoś ma coś lepszego to proszę o zamieszczenie) nie widać takiego budynku jak na zdjęciu.
I jeszcze jedno - czy ktoś może wie co to za miejsce?

Masz jakiś dowód na poparcie tej teorii? Na starych zdjęciach (niestety, mam tylko lotnicze i do tego ten teren jest na nich słabo widoczny - jeśli ktoś ma coś lepszego to proszę o zamieszczenie) nie widać takiego budynku jak na zdjęciu.
I jeszcze jedno - czy ktoś może wie co to za miejsce?

- BOGDAN
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 4 razy
Znalazłem takowy zapis. Może to dotyczy tej sali???Marek pisze:Ciekawe gdzie ta sala się mieściła? I czy to był projekt sali jako budynku, czy projekt wystroju wnętrza tej sali na tę wystawę?
1938 - Przygotowanie hali germańskiej (Germanenhalle) przy Bergenhorst za 18 500 marek.
Bergenhorst to rejon mniej więcej dzisiejszej ul. Lutyckiej.
Czyżby byłby to rejon dzisiejszej ul. Węglowej???
Dom w tle jest pokaźnej "postury".
Pozdrawiam
- Roto
- Polubiono: 1 raz
Weglowa
ul. Węglowa jest obok ul. Walki Młodych (za torami pierwszy zakręt w lewo).
Jeśli chodzi o ten dom to jest bardzo prawdopodobne. To byłby jeden dom koło zakładu bodajże "Zieleni Miejskiej" (byłego).
Pozdrawiam
ROTO~~
Jeśli chodzi o ten dom to jest bardzo prawdopodobne. To byłby jeden dom koło zakładu bodajże "Zieleni Miejskiej" (byłego).
Pozdrawiam
ROTO~~
- BOGDAN
- PRZYJACIEL
Według danych z 1938 rokuSA108 pisze:To raczej nie jest Węglowa. Owszem, na końcu tej ulicy stoi podobny dom, ale wyraźnie się różni od tego ze zdjęcia. Poza tym pozostaje jeszcze kwestia budynku po lewej. Pod zdjęciem był podpis (po niemiecku): "Drużyny klasowe O III Wyższej Szkoły Realnej w Pile, 1936 r."
Pozdrawiam
Staatl. Oberschule für Jungen (Państwowa Szkoła Wyższa dla Chłopców) - Saarlandstr. 8-10
- odpowiednik dzisiejszego liceum ogólnokształcącego.
Dzisiejsza Szkoła Podstawowa nr 5 przy ul. Popiełuszki.
Można by jeszcze wziąć pod uwagę Gimnazjum przy Hantkestr. (dzisiejszy ogólniak przy ul. W. Pola).
Nie jest też wykluczone, iż mecz mógł być rozegrany nie na boisku szkolnym, ale w innym miejscu.
Aby pograć w piłkę nie tak trudno o wolny plac.
Pozdrawiam
- SA108
- REDAKTOR
Chyba już udało mi się zidentyfikować to zdjęcie. Wg mnie ten dom to obecnie al. Niepodległości 32 (naprzeciwko stacji benzynowej). Dom ten stoi do dziś i wygląda tak samo, jak na zdjęciu. Porównywałem - jedyny szczegół, który się nie zgadza, to półokrągłe okienko w górnej części dachu (w tym miejscu jest teraz okno o innym kształcie). Część z oficyn widocznych po lewej stronie fotki również istnieje. Ze zdjęcia wynika, że "boisko" znajdowało się między tym domem a willą Wilhelma Bottke (obecnie Urząd Pracy). Na jego miejscu jest teraz ul. Różyckiego i dwa identyczne, zbudowane jeszcze przed wojną domy przy al. Niepodległości nr 26 i 28.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Roto
- Polubiono: 1 raz
Zdjecie
Owe zdjecie ukazuje podwórze? Czy jest zrobione od strony rzeki? Tu chodzi o stację Orlen, nie daleko Urzędu Pracu? Jeśli tak to ja tą kamienicę widzę co parę dni jadąc na działkę.
Pozdrawiam
Roto
Pozdrawiam
Roto
- SA108
- REDAKTOR
Tak, chodzi o stację kawałek za starostwem (obok salonu Renault). Fotka ukazuje kamienicę od strony podwórza.
I lepsza wersja rysunku:

Zdjęcie tego budynku:SA108 pisze:3. Zbór gminy wyznaniowej "Entschiedenes Christentum" ("Zdecydowane Chrześcijaństwo") przy Grünstrasse 7 (Dzieci Polskich, w miejscu Gimnazjum nr 4) - pisałem już o nim w tym temacie, pojawił się nawet na zdjęciach lotniczych.
I lepsza wersja rysunku:

- BOGDAN
- PRZYJACIEL
Foto nr 1 - Licht-, Kraft- und Wasserwerke Schneidemühl GmbH, Kleine Kirchenstr. 11Marek pisze:Czy ktoś z Forumowiczów może pomóc w ustaleniu miejsc gdzie wykonano poniższe fotki?
Foto nr 2 - Podpis pod zdjęciem - Wybory Związków Zawowdowych 1927.
Podtrzymuję opinię SA108.Tom pisze:Chciałbym wnieść korektę:
Budynek Gminy Chrześcijańskiej przy Grünstrasse nie stał w miejscu Gimnazium nr 4 lecz zaraz za obecnym płotem, od strony wieżowca. Po wojnie pozostala tylko tylnia parterowa część używana do połowy lat 70-tych.
Dla porównania zamieszczam foto owej "sali ginastycznej". Wystarczy przyjrzeć sie oknom i drzwiom wejściowym. A ponadto był dłuższy niż "część tylna" budynku Gminy "Zdecydowani chrześcijanie".
Pozdrawiam
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.