Tajemnicze rzeźby

Fakty, wydarzenia i ciekawostki z życia powojennej Piły w nawiązaniu do historii.
Awatar użytkownika
hrabia
PRZYJACIEL
Lokalizacja: Schneidemühl, Pila, Kröcherstraße - Königsblicker Straße - Brauerstraße Poland

Post autor: hrabia »

Witam :D jak sięgam pamięcią prawie w całym mieście stały te śmietniki które były ozdobą pilskich ulic, parków, skwerków, można było je spotkać wszędzie. W moim przypadku wrzucałem do nich papierki po lodach bambino i nie tylko (pyszne lody). Pewnego dnia widziałem jak zawartość usuwano do worka za pomocą zagiętego pręta przez otwór górny. Oprócz nich można było w pile spotkać śmietniki metalowe stojące na metalowej rurce lecz one raczej szpeciły niż ozdabiały miasto, nie zawsze stały pod kątem prostym szczególnie po sylwestrowej nocy (hahahhha). I tak te przepiękne kamienne śmietniki jak i te metalowe na rurce zastąpiono ohydnymi koszami do śmieci - pozdrawiam Hrabia :D
Awatar użytkownika
Marcin

Post autor: Marcin »

Ostatnie dwie żabki stoją w przedszkolu za kościołem św. Rodziny, i są to te przeniesione z przedszkola przy Sikorskiego. Fotki z 4.12.2007.

Obrazek Obrazek
Klaudia13

Post autor: Klaudia13 »

Rozmawiałam z mamą i jeśli ktoś pamięta to koło szkoły podstawowej nr 5 był park, tam były też takie śmietniki. Z relacji mojej mamy wynika właśnie, że były tam jakieś siatki które były wyjmowane ze śmieciami.
Asi2409ldn
Polubił: 1 raz
Polubiono: 1 raz

Re: żabki

Post autor: Asi2409ldn »

hans751 pisze: 14 paź 2007, 18:29 Pamiętam że w wielu miejscach naszego kochanego miasta takie widziałem jak byłem jeszcze nieletnim, np. pamiętam taki jeden stał koło szkoły podstawowej nr 1 a dokładniej w tak zwanym bajko-ogrodzie znajdującym się kiedyś kolo boiska tej szkoły i nieopodal Pilskiego MDK. Ale to też go widziałem tam kilka razy a później ślad po nim zaginął.
Ten park bajko-ogród był absolutnie piękny! Serce mi się złamało kiedy zrobili tam parking. Ten ogród miał wiele zabytkowych rzeczy, żaby, wróżki, fontannę, zabytjową bramę z kutego żelaza, cyprysy, cisy, nawet specjalne kamienie. Nikt tego nie zauważył jak piękne bylo to miejsce? Chodziłam tam jako dziecko ze szkoly nr1 do bloku na Towarowej. To było tak magiczne mieksce jak można było postawić tam parking... mAsakra
Mika2612
Polubił: 14 razy
Polubiono: 14 razy

Re: ŻABKI

Post autor: Mika2612 »

hans751 pisze: 14 paź 2007, 11:36 Żabki stoją sobie na terenie przedszkola koło kościoła św. Rodziny, zostały jeszcze dwie.
Mój syn chodzi do tego przedszkola przy św. Rodzinie i miałam okazję zobaczyć te śmietniki , ale żabek nie widziałam natomiast jest tam wilk i coś co przypomina krokodyla bądź smoka ( wydaje mi się że to krokodyl :) ).

Użytkownicy, którzy polubili ten post:
Krzysztof Ju
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się