Co to za dom nie wiem, ale już nie istnieje. Motylewo ma bardzo zwartą zabudowę więc wątpię, by tak duży budynek stał przy głównej ulicy. Jeżeli znajdował się w Motylewie, musiał znajdować się gdzieś "na uboczu".
SA108 pisze:Co to za dom? Czy jeszcze istnieje? Wiem tylko, że to gdzieś w Motylewie.
Jedyne miejsce to tylko - Lehngut Küddowtal (majatek lenny Motylewo). Znajdował się mniej więcej naprzeciwko mostu w Kalinie.
Potem był tutaj PGR. Teraz chyba jakaś hurtownia???
Czy ten pałac jeszcze stoi nie mam pojęcia. Ale nie wykluczone.
Rzeczywiście... o ile dobrze pamiętam położenie tej kawiarni to na miejscu parterowego domku stoi teraz żółto-szara kamienica przy ul. 1 Maja.
Pozdrawiam
Na 100% pokazuje ono teren wodociągów przy ul. Chopina. Obydwa budynki widoczne na zdjęciu istnieją do dziś, ale ze względu na zasłaniającą je zieleń ze zrobieniem fotki porównawczej trzeba poczekać do jesieni.
Ten obiekt - restauracja w Kalinie był już opisywany kilkakrotnie. Wiele osób "poczyniło wykopaliska" w pozostałych po niej ruinach i znalazło "różne rzeczy".
Nawiasem mówiąc, jest to jedno z najpiękniejszych miejsc w naszym mieście.
Ja tylko dodam, ze więcej o restauracji i ogólnie o Kalinie można przeczytać w tym temacie: viewtopic.php?t=127&start=0
Są tam też inne zdjęcia tego obiektu.
Restauracja stała na wzgórzu koło Smoka. Na to wzgórze do dziś prowadzą schody, a na szczycie są widoczne ruiny restauracji.
Pierwsze zdjęcie - to północna pierzeja obecnej ul. Bydgoskiej między ul. Dąbrowskiego i al. Powstańców Wlkp. Obecnie w tym miejscu jest rondo.
Drugie - to kamienica spółdzielni mieszkaniowej "Neue Scholle" na rogu ul. Okrzei i Sikorskiego. Obecnie w tym miejscu stoi internat ZSE.
Trzecie - ten budynek nie znajdował się koło kościoła św. Antoniego, tylko na rogu ul. Ludowej i Okólnej. Obecnie w tym miejscu stoi blok z lat 90. Zarówno dom ze zdjęcia, jak i ten koło kościoła św. Antoniego były częścią tzw. osiedla Ackerstrasse, które zbudowano w latach 1925-29, a projektowali je architekci Schenk i Kade.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.