Dworki i pałace szlacheckie w powiecie pilskim

Awatar użytkownika
JAVA

Post autor: JAVA »

... a i jeszcze jedna ciekawostka odnośnie Skrobka. Równolegle do obecnej asfaltówki biegła niegdyś kolejka wąskotorowa. Wywożono nią żwir z wyrobiska gdzie obecnie jest wysypisko śmieci. Jej pozostałości powinny jeszcze być.
Poz.
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Zatem czuję, iż miejsce to będzie jeszcze miejscem moich kolejnych penetracji. ;)

Okazało się, że jako dziecko te stawy widziałem. Lecz dziś ani tego faktu nie pamiętam, ani też ich dziś nie widziałem. Spróbuje zatem kolejnym razem odszukać obiektów o których JAVA piszesz.

Swoją drogą zastanawiam się czy pałacyku tego jak i tego w Kotuniu nie można było wykorzystać na ośrodek jeździecki. No ale jest powiedzenie, które głosi że na internetowym forum jest każdy mądry, a w rzeczywistości nie ma czasu ani pieniędzy. ;)

Pozdrawiam.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Zasięgnąłem nieco informacji o Skrobku.
PGR ten oprócz chowu bydła i trzody chlewnej specjalizował się w hodowli bażantów i kuropatw wypuszczanych następnie do lasów. Do PGR-u tego należały łąki obecnie zalane przez stawy gospodarstwa rybackiego w Stobnie. Mój informator twierdzi, iż koniec tego PGR to początek lat 70-tych. Mieszkające w nim osoby (oprócz pałacu było w nim kilka domów) zostały wówczas przeniesione do bloków w Kotuniu.

Dowiedziałem się także, iż położony był na wysokości niemal 100m n.p.m. (stąd ładny widok na dolinę Noteci). Zamieściłbym także fotografię tamtejszych stawów, ale chyba szczęśliwie dla tego forum moje usb przed kilkoma dniami odmówiło posłuszeństwa. ;)

I jeszcze pytanie do JAVY. Czy może Pan opisać ten grób? Mimo kilkugodzinnej penetracji tego miejsca nie udało mi się go odnaleźć.
Awatar użytkownika
JAVA

Cze!
Miejsca nie opisze ponieważ nie wiem jak wygląda obecnie. Nie byłem tam z 12 lat. Nawet wówczas było wręcz niemożliwe do odnalezienia ponieważ graniczyło z polem uprawnym należącym do PGR-u Kotuń więc po części mogiła była już... zaorana. W wolnej chwili mogę tam wpaść i najwyżej zrobię kilka fotek, na tej podstawie może uda się namierzyć grób. Nadmienię, że grób nigdy nie był dokładnie oznaczony a o jego istnieniu wiem od rodziców i dziadków.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
obserwator
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Re: Dworki i pałace szlacheckie w powiecie pilskim

Post autor: obserwator »

Mistrz pisze:Ostatnio próbowałem zrobić listę zachowanych ziemiańskich dworów i pałaców z terenu obecnego powiatu pilskiego. Przy tych, których istnienia nie jestem pewien, postawiłem znak zapytania. Obiekty podzieliłem według gmin: (...)
Gm. Szydłowo:
Kotuń - pałac
Jaraczewo - dwór
Leśny Dworek (?)
Nowy Dwór - dwór
Skrzatusz (?)
Stara Łubianka - pałac
(...)
"Leśny Dworek" istnieje nadal. Choć nie jest to kwitnąca okolica... Sam budynek zaskakuje jednak samą swoją obecnością w tak zalesionym i odludnym terenie.

ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Żeby nie być gołosłownym ;) (wcześniej pisałem o uroku alejki jaka znajduje się w okolicy Kotunia) zamieszczam kilka dzisiejszych fotek.

Nasłonecznienie nie było najlepsze.Czas nieco gonił. Ale pocieszający jest fakt, iż wiele kwiatów nie było w pełni rozwiniętych, a aura w najbliższych dniach ma być lepsza. Widok na doline Noteci jest znaczny. Obok na polach rośnie wiele podobnych kwitnącyh krzaków.Kamienne fragmenty drogi przypominają o dawnej śwetności tego miejsca(aż się łezka w oku kręci). Krótko mówiąc polecam to miejsce. :)
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Zamieszczam także fotografie Skrobka (stawy i z wąwozów) poczynione w Wielką Sobotę (widać jak bardzo zmieniła się przyroda od tamtego czasu).

Dodam, że oprócz wąwozu uwiecznionego na drugiej fotografii, jest jeszcze jeden, przez który przepływa strumień nad brzegiem, którego rosną wiekowe drzewa - w tym pokaźne dęby.
Myślę, że to dobre miejsce dla miłośników fotografii, pejzaży, sportu, ptaków (jest ich tam sporo) itd, itp.
Dobra. Kończę już swój zachwyt. ;)
Awatar użytkownika
JAVA

He :D Dzisiaj byłem z aparatem w Kotuniu i miałem ochotę wpaś do Skrobka. Prawie się spotkaliśmy ZIOLEK. Chyba musimy się skrzyknąć kiedyś na wspólny rekonesans po Skrobku :wink:
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

A z miłą chęcią. Jeśli aura dopisze to w przyszłą sobotę mam również zamiar tam zawitać. :)
Awatar użytkownika
obserwator
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Post autor: obserwator »

ziolek pisze:Żeby nie być gołosłownym ;) (wcześniej pisałem o uroku alejki jaka znajduje się w okolicy Kotunia) zamieszczam kilka dzisiejszych fotek. (...)
Byłem tam po wcześniejszej Twojej informacji. Z pozoru normalna ścieżka pod górkę. Jednak rzeczywiście pąków na tych krzakach było bardzo dużo. Teraz pięknie rozkwitły. Ładne zdjęcia!
Awatar użytkownika
JAVA

W Kotuniu nie skręcając w pobliżu PGR-u na stację Stobno, ani na pałac, a jadąc prosto (droga polna) dojedzie się rownież do Skrobka. Niegdyś była to droga pełna drzew owocowych (grusze, jabłonie, śliwy) i być może obecnie wygląda równie ciekawie. W wolnej chwili zachęcam do przetarcia tego zapomnianego traktu od Skrobka a dalej do samego Szydłowa.
Pzdrawiam.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

O. To mnie cieszy, że udało się Obserwatorowi je podziwiać. Ku mojemu zaskoczeniu tydzień później widok był mizerny. Wręcz wszystkie kwiaty przekwitły. Zatem w przyszłości warto się śpieszyć.
To o czym pisze Java to najprawdopodobniej to co uwieczniłem na fotografiach. Dawniej to była faktycznie droga na Szydłowo.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Może to zdjęcie (a dokładnie górny fragment, tuż pod numerem zdjęcia) komuś coś przypomni: http://www.dawna.pila.pl/grafika/FotoLo ... Stobno.jpg
Czuję, że w moim przypadku nie obędzie się bez kolejnej wizji lokalnej i bez dokonania kolejnych zdjęć. Mam tylko przeczucia co do niektórych obiektów. Wydaje mi się, że ów pałacyk to na tym zdjęciu cyfra zero, bądź ciemny kwadracik poniżej. Widoczny jest także kręty strumień. Niżej biegnie droga, z której pozostały tylko przydrożne zarośla.
W prawym górnym rogu widoczna jest żwirownia, czyli obecne wysypisko śmieci, tego jestem raczej pewien.
jarek
PRZYJACIEL

Re: Dworki i pałace szlacheckie w powiecie pilskim

Post autor: jarek »

Mistrz pisze::arrow: Gm. Wysoka
Czajcze (?)
Gmurowo - dwór
Kijaszkowo (?)
Mościska - dwór
Wysoka Mała (?)

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś uzupełnił brakujące dwory lub rozwiał moje wątpliwości co do niektórych wymienionych.
Dworek w Wysoce Małej istnieje, jeśli to faktycznie ten, o którym myślę. Nieraz obok niego przejeżdżałem jadąc do babci do Wysokiej. Znajduje się on po prawej stronie drogi przy samym końcu wsi. Po lewej stronie drogi jest natomiast bajorko. Co prawda kilka lat już tam nie przejeżdżałem, ale wtedy dworek był w dobrym stanie, było tam chyba przedszkole albo coś takiego, tak wyglądało to z zewnątrz (plac zabaw). Obecnie zapewne jest w podobnym stanie.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Czy komuś coś wiadomo na temat majątku w miejscowości Gądek (gm.Szydłowo)?

P.S. Niedawno wyczytałem, iż średnia wielkość gospodarstwa rolnego w wyniku reformy rolnej w porównaniu z okresem przedwojennym wzrosła z 5ha do 5,2 ha. Pytanie czy było warto ciśnie się samo na usta.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się