Wysadzone mosty na Gwdzie i Noteci
SA108 - to prawda bywam tam w miarę regularnie dwa, trzy razy w sezonie i poprostu wiem jak to wygląda, a jak wyglądało kilka lat temu!
Wasze teorie dotyczące faz jego niszczenia są jak najbardziej słuszne - tak to było jak pisze marasxt (to XT to człon nazwy pewnego fajnego sprzętu?? czy tak tylko?), a wschodni przyczółek jest nietknięty.
A złomu dlatego "jeszcze" tyle tam leży bo połowa cwaniaków z pobliskiej Płytnicy ma kolegium za cięcie mostu i już im się nie chce za to zabierać!!!
Kto tam nie był niech tam się pofatyguje naprawdę fajnie!
Pozdrawiam!
Wasze teorie dotyczące faz jego niszczenia są jak najbardziej słuszne - tak to było jak pisze marasxt (to XT to człon nazwy pewnego fajnego sprzętu?? czy tak tylko?), a wschodni przyczółek jest nietknięty.
A złomu dlatego "jeszcze" tyle tam leży bo połowa cwaniaków z pobliskiej Płytnicy ma kolegium za cięcie mostu i już im się nie chce za to zabierać!!!
Kto tam nie był niech tam się pofatyguje naprawdę fajnie!
Pozdrawiam!
Pozostałości mostów, które znajdowały się w Motylewie i w Leszkowie, a które zaznaczył na mapie obserwator, miałem okazję oglądać kilkukrotnie podczas obserwacji ornitologicznych. O ile pale w rzece w Motylewie są bardzo widoczne, o tyle w ogóle nie widać pozostałości po drugim moście. Jakieś drogi niby są, ale idąc po stronie Celmaru nie widać absolutnie nic, dlatego cieszę się, że go zidentyfikowaliście.
Byłem na tym moście z ojcem około 1989 roku i wtedy był już drewnianą ruiną z wielkimi dziurami. Muszę się pochwalić, że nawet chodziłem po barierkach. Nie wiem kiedy go zlikwidowano, ale musiało być to około 1990-93.http://img220.imageshack.us/my.php?imag ... 0015yq.jpg
No to przesyłam dzisiejsze fotki Smile Tak to wygląda od strony drogi Piła-Leszków. Znalazłem nasyp prowadzący w kierunku Gwdy. Po przeciwnej stronie rzeki widać czerwonawy budynek Celmaru. W nasypie znalazłem pokrywę studzienki. Nasyp jest jakieś 300 m za mostem obwodnicy jadąc z Piły.
Możliwe, że tak. Ja ostatnio jechałem pociągiem tamtędy w styczniu lub w lutym 2006 roku. Niestety nigdy nie jechałem rowerowym szlakiem. Pamiętam tylko, że pierwszy licząc od strony Piły znajdował się między Starą Łubianką a drogą asfaltową przecinającą tory. Droga ta prowadzi ze Starej Łubianki do Krępska. Położenia drugiego nie jestem w stanie sprecyzować ponieważ spostrzegłem go tylko raz w przeciwieństwie do pierwszego. Pewny jestem tylko, że znajdował się za wcześniej wymienionym przejazdem.
Wczoraj jechałem pociągiem do Jastrowia i próbowałem zlokalizować pozostałości drugiego wiaduktu. I chyba je zobaczyłem. Były one po prawej stronie torów, gdzieś za mostem nad rzeczką, którą najprawdopodobniej była Piława. Cechą charakterystyczną tego mostu, było to że dzielił rzękę na dwie cześci tj. miał przęsło po jej środku. Miejsce to nie było też dalej niż przed Płytnicą i kolejnym mijanym mostem tj. tym nad Rurzycą. Patrząc na mapę to najbardziej jest prawodpodobny jeden punkt, gdzie przecina się droga leśna z torami:
Inny ciekawy obiekt zauważyłem jakieś 2-2,5 minuty przed Ptuszą. Była to budowla o podstawie prostopadłościanu (sześcianu), na którym w każdym rogu była kolumna, a na której był kolejny prostopadłościan. Natomiast kawałek dalej była jakby jakaś stara rampa rozładunkowa, tylko troche dziwne, że w środku lasu, może w pobliżu coś się kiedyś znajdowało?
Pozdrawiam.
Inny ciekawy obiekt zauważyłem jakieś 2-2,5 minuty przed Ptuszą. Była to budowla o podstawie prostopadłościanu (sześcianu), na którym w każdym rogu była kolumna, a na której był kolejny prostopadłościan. Natomiast kawałek dalej była jakby jakaś stara rampa rozładunkowa, tylko troche dziwne, że w środku lasu, może w pobliżu coś się kiedyś znajdowało?
Pozdrawiam.
- obserwator
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Zgadza się. Też tam byłem parę lat temu. Niebieski szlak prowadzi starą drogą do Zabrodzia. Przy krzyżówce z asfaltem, blisko jeź. Łachotka jest stary kamień-drogowskaz. Od tego miejsca do Zabrodzia jedzie się rowerkiem całkiem przyjemnie. Kierunek do Piły, przez ten zwalony most, jest mało używany i w części ścieżka jest ledwo przetarta. Kiedyś słyszałem, że ten most przestał istnieć w latach powojennych. Pozdrówka.ziolek pisze:Czyli najprawdopodobniej ten pierwszy to właśnie ten na fotografiach. (...)
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.