Lata odbudowy Piły na fotografii

Fakty, wydarzenia i ciekawostki z życia powojennej Piły w nawiązaniu do historii.
wojtaq
MODERATOR
Polubił: 1 raz
Polubiono: 8 razy
Kontakt:

Re: Lata odbudowy Piły na fotografii

Post autor: wojtaq »

Mathias trudno odmówić ci racji. Z pewnością wielu z nas oddawałoby się spacerom po zabytkowych uliczkach, raczyło kawą przy stolikach lokali z klimatem i podziwiało naszpikowaną kościelnymi wieżami panoramę miasta, heh... Obecni włodarze zamiast stawiać sześcienne klocki przeznaczaliby nasze podatki, a obecnie środki unijne na rewitalizację secesyjnych kamieniczek i utrwalanie historii zapoczątkowanej przez tych, którzy odeszli bez wzgledu na ich narodowość. Pewnie byłoby cudownie, ale nie będzie! Miasto zostało zrujnowane i pozostawione bez środków w przeciwieństwie do strategicznej Warszawy. Czy nam się podoba, czy nie - 'to se ne vrati'! Ale chylę czoła wobec inicjatyw ludzi na tym Forum za pasje i rękawice rzucane czasowi. Jednocześnie przypomnę postać, której praca dobrze odcisnęła się na obecnym wizerunku miasta.
zdjecie_2000.jpg
zdjecie_2000.jpg (4.13 KiB) Przejrzano 166 razy

Hieronim Piotr - rocznik 1909, inżynier przyjechał z Poznania do Piły zaraz po zakończeniu wojny. W pierwszej powojennej dekadzie zajmował się nadzorowaniem prac porządkowych i ratowaniem budynków. Przyczynił się do powstania nowoczesnych założeń urbanistycznych, które od roku 1960 stopniowo zmieniały układ miasta przystosowując go w sposób przemyślany do funkcjonowania w realiach nowej Polski. Pod jego nadzorem zostały zrealizowane m. in. takie projekty, jak przebudowa Placu Zwycięstwa, wytyczenie węzła komunikacyjnego przy Placu Konstytucji, zabudowa ulic 14 Lutego i Śródmiejskiej oraz spektakularny wieżowiec 'Piła wita', gdzie sam zamieszkał w skromnej kawalerce. Dzięki pracy tego człowieka mamy obecną Piłę i choć marzy nam się tamta - spokojna, mieszczańska to pielęgnując wizje i marzenia pozostają nam wysiłki, żeby nie marnując pracy takich ludzi, jak wspominany inż. Piotr pozostawić następcom miasto naszych marzeń... Kropką nad 'i' będzie ostatnie zdanie dotyczące pierwszego architekta-urbanisty powojennej Piły. Hieronim Piotr odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski przeszedł na emeryturę w 1975 roku i zmarł 28.01.1980 r.
Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

Dlaczego nie odbudowano kamieniczek?
W tamtych czasach odbudowywano nieliczne stare zalożenia... np Starówkę warszawską czy wrocławski Rynek, ze wzgledu na ich dużą wartosć historyczną. Z braku kasy robiono to w ograniczonym zakresie i dość dowolnie (zaraz przy wrocławskim rynku znajdziesz bloki).
I tak były to wyjątki, bo na fali urbanistyki modernistycznej uważano wtedy wąskie uliczki, ciemne kamienice za siedlisko patologii.
Pilska architektura przedwojenna nie była jakaś rewelacyjna.
Tak jak teraz w powszechnej świadomości nie docenia się niejednokrotnie świetnej architektury powstałej po wojnie, tak w latach odbudowy nie widziano niczego szczególnego w kamienicach powstałych kilkadziesiąt lat wcześniej. Eklektyzm uważano za przejaw złego smaku, natomiast secesję za coś niemal obrzydliwego.
Na przykład w przewodniku po Wrocławiu, wydanym w latach 60, o budynku Wydziału Architektury autor pisał jakoś tak:

Neoromańska przycieżkawa bryła, powstała w 1904 roku. Pełno w nim szerzącej się w tamtych czasach secesji :D

Dzisiaj szerokie arterie, luźno ustawione budynki zorientowane do światła, a nie do ulicy większość uważa za przestrzeń zdehumanizowaną i pozbawioną skali człowieka, co wynika ze zbyt dużej powtarzalności i zbyt dużej skali części blokowisk. Wtedy jednak uważano to za przejaw nowoczesności.
Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Post autor: mathias »

Dlatego strasznie ubolewam że urodziłem się rok po obaleniu komunizmu a nie np. zaraz po wojnie. I chciałbym żeby nasze miasto było takie jak przed wojną i żeby nie zmieniano w nim nic tylko odbudowano. A tak nawiasem mówiąc. Może warto było by stworzyć makietę przedwojennej Piły taką jakie mają np. Warszawa czy Wrocław. Co wy na to? Chociaż tyle można zrobić żeby wyobrazić sobie tą dawną Piłę. Co wy na to?
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Bocian -> jeszcze wiosną zeszłego roku rozmawiałem z pasjonatem architektury i styl secesyjny określił jako najgorszy ze styli. :)

A co teraz można zrobić dla Piły, gdy już kamieniczek nie można przywrócić?
Dbać o to co zostało i zapobiegać by powstawały współczesne potwory. Takimi potworami są chociażby sale gimnastyczne na Wojska Polskiego i przy gastronomiku. :smile3: A cieszyć się np. z przebudowy dawnej Telebajki. :)
Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Ziołek ale te kamienice co zostały tez długo nie postoją. Np. ta koło Teatralnej na terenie PKS-u co jest w niej sklep NIKE, PUMA itp. też ma ponoć być zburzona bo mają budować nowy dworzec PKS. Więc Piła dalej niszczy to co jej pozostało z tamtej pięknej i uroczej Piły.
Bocian
PRZYJACIEL

ziolek pisze:Takimi potworami są chociażby sale gimnastyczne na Wojska Polskiego i przy gastronomiku. :smile3: A cieszyć się np. z przebudowy dawnej Telebajki. :)
Sęk w tym, że przebudowa Telebajki wcale nie jest udana - moim zdaniem.

Model 3d Dawnej Piły możnaby zrobić... ale niestety jest to kolejna rzecz, na którą nie mam czasu.
Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Mi chodziło raczej o makietę która można by oglądać choćby w tym muzeum na Placu Zwycięstwa. Żeby pokazać tym młodszym jaka Piła była kiedyś. Oprócz tego razem z Gawronem planujemy stworzyć mapę Piły na której były by narysowane miejsca, ulice i budynki sprzed wojny i teraźniejsze rozlokowanie ich w mieście. Chce się za to wziąć jak nie w ferie to może pod koniec czerwca. Co wy na to? Trafiony pomysł?
Bocian
PRZYJACIEL

Mapa to chyba nie jest głupi pomysł. Pomoże Ci w tym na pewno lista zabytków, która znajduje się na forum albo na stronie głównej Dawnej Piły.

Co do makiety - musisz wziąć pod uwagę, że zrobienie prawdziwej makiety wymaga ogromnej ilości czasu.
Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Jeśli chodzi o mapę to chciałem nałożyć starą mapę na nową lub na nowej naszego miasta zaznaczyć najbardziej historyczne miejsca, ulice itp. A co do makiety ty rzecz normalna że trzeba duuużo czasu ale efekty mogą być wspaniałe. Potem mogli by ją oglądać mieszkańcy i na pewno turyści w tym bunkrze. Jeśli mowa o turystyce to nasze miasto dzięki temu przedsięwzięciu dużo zyska - szczególnie latem kiedy do naszego miasta przyjeżdża wielu Niemców i innych obcokrajowców.
jarek
PRZYJACIEL

Post autor: jarek »

mathias pisze:Mi chodziło raczej o makietę która można by oglądać choćby w tym muzeum na Placu Zwycięstwa. Żeby pokazać tym młodszym jaka Piła była kiedyś. Oprócz tego razem z Gawronem planujemy stworzyć mapę Piły na której były by narysowane miejsca, ulice i budynki z przed wojny i teraźniejsze rozlokowanie ich w mieście.
Ja myślę o zrobieniu mapy w wersji www (we flashu), która interaktywnie pozwalała by na pokazanie informacji o dawnej Pile (dawne mapy, powiązanie ze zdjęciami itp). To by mogło być dobrym dodatkiem do strony. Wszystko jednak rozchodzi się o czas, ale jestem optymistą, więc powinno się udać.
Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Nam także chodziło o zrobienie mapy w postaci materialnej bo szukaliśmy i nie ma takiej mapy nigdzie która by była dostępna np. dla turystów czy miejscowych. Ale ten z mapą na stronie też jest ok i na pewno zajmiemy się tym... w końcu.
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

mathias pisze:Mi chodziło raczej o makietę która można by oglądać choćby w tym muzeum na Placu Zwycięstwa. Żeby pokazać tym młodszym jaka Piła była kiedyś. Oprócz tego razem z Gawronem planujemy stworzyć mapę Piły na której były by narysowane miejsca, ulice i budynki z przed wojny i teraźniejsze rozlokowanie ich w mieście.
Ja myślę o zrobieniu mapy w wersji www (we flashu), która interaktywnie pozwalała by na pokazanie informacji o dawnej Pile (dawne mapy, powiązanie ze zdjęciami itp). To by mogło być dobrym dodatkiem do strony. Wszystko jednak rozchodzi się o czas, ale jestem optymistą, więc powinno się udać.
Hehe. Ja już latem zeszłego roku zacząłem zbierać fotki, a na sam pomysł wpadłem dużo wcześniej. No ale jak zawsze. Brak czasu stał się barierą nie do pokonania dla mnie i dla osób, które miały się w to zaangażować. :)
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 85 razy

Post autor: SA108 »

mathias pisze:Może jest też ktoś kto ma zdjęcia tego kościoła sekty J. Czerskiego po wojnie?
Kiedyś coś zamieszcałem tutaj:
viewtopic.php?p=11967#p11967
Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Dziękuje za te zdjęcie jest bardzo fajne... i przepraszam za kłopot.
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz
Polubiono: 2 razy

Post autor: marasxt »

Przypominam, że schron przy placu to nie muzeum. Raczej będzie to miejsce wystaw tematycznych zmieniających się cyklicznie i otwarte przykładowo w niedzielne popołudnia. Pomysł zrobienia makiety np. przedwojennego terenu placu to fajna sprawa. Chętnie taką makietę wyeksponujemy w schronie. Mógłby to być także okres powojenny, ruiny, wąskotorówka itp. Jak zwiedzicie schron to zobaczycie, że idealnie taka makieta w rozmiarze 3m na 3m by tam pasowała.
Zatem działajcie, powodzenia.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się