Pilski Klub Eksploracyjny

Awatar użytkownika
hose

Polna

Post autor: hose »

Na Polnej zostały stawki, nasyp drogi lub kolejowy. Z młodości pamiętam, że od ul. Polnej do Walki Młodych przez rzekę był most. Kilka lat temu zaasfaltowano na Walki Młodych tory przez ulicę prowadzące na ten właśnie most. A co do tych zatopionych sprzętów to wybaczcie ale słyszałem już tyle opowieści o każdym z akwenów w okolicach Piły, że po prostu wszystkie info przesypuję przez wielkie sito. Tak np. gdy pracowałem w straży pożarnej to opowiadali, że na Lutyckiej jest transporter w stawku ale bardzo głęboko w mule i że do wyciągnięcia go potrzebny by był dr. Ballard z National Geografic. A nawet jak jest to, kto by go wyremontował??? Chyba nie nasze muzeum...
MiReK
Polubiono: 1 raz

Post autor: MiReK »

Nikt się nie zainteresował sprzętem wydobytym z glinianki na terenie WOSS-u. Sprzęt stał przy plaży i po jakimś czasie został wywieziony na poligon. Co dalej się z tym stało nie wiem.
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz
Polubiono: 2 razy

Post autor: marasxt »

Przeczytaj w <tajemnicach dawnej Piły> wątek <tajemnica stawów przy poligonie> bo to chyba o tym mowa.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 85 razy

Post autor: SA108 »

Z młodości pamiętam że od ul. Polnej do Walki Młodych przez rzekę był most. Kilka lat temu zaasfaltowano na Walki Młodych tory przez ulicę prowadzące na ten właśnie most
Tory były częścią bocznicy do elektrowni i nie dochodziły do samej rzeki, ale kończyły się kilka metrów za ul. Walki Młodych (po tłuczniu dobrze widać gdzie był koniec). O tym moście na Polnej nigdy wcześniej nie słyszałem, mógłbyś napisać coś więcej? Co prawda teraz na końcu Polnej jest wiszący mostek z rurociągiem, ale chyba nie o to chodzi ;)
MiReK

Pisałem o gliniankach na terenie WOSS-u obecnie przy ul. Kusocińskiego, podczas budowy plaży wyciągnięto na brzeg transporter opancerzony i dwie lub trzy ciężarówki. Wejściówki na plażę miały rodziny wojskowe. Kilka razy udało mi się wejść z kolegą (ojciec wojskowy) można było pobuszować. To była połowa lat 70.
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz
Polubiono: 2 razy

Post autor: marasxt »

Sorki MIReK to ja coś przeoczyłem, zasugerowałem się tematem i tak wyszło.
O tym co piszesz nic nie wiem i nic nie słyszałem.
I jeszcze małe pytanko. Na począku lat 80-tych na terenie lotniska (ok. 200m za płotem) gdzieś na wysokosci obecnej przychodni specjalistycznej stał czołg, tak na oko T-34. Pamiętam bo za gówniarza się w nim bawiliśmy. Ktoś może wie co się z nim stało?
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

MiReK pisze:Ostatnio dowiedziałem się że w stawku za "Stawiskiem" zatopiony jest samolot oraz wagony kolejki wąskotorowej (tak mówili nurkowie którzy szukali tam topielca) Podobno jest tam bardzo głęboko.
Tak się składa, że topielcem tym był mój wujek. Wypadek ten miał miejsce na początku lat 80-tych, czyli w czasie gdy nie dane mi było jeszcze patrzeć na ten świat, więc opieram się na tym co usłyszałem od innej osoby.

Rozmawiałem z jednym członków mojej rodziny. Twierdzi on, że poszukiwania trwały kilka dni, a zatem nurkowie mieli sporo czasu by poznać dno tego akwenu. Potwierdził, iż znajdują się w nim tory i wagoniki. O samolocie jednak nic mu nie wiadomo.

Przy okazji dodał, iż sąsiednie budynki po zakończeniu działalności cegielni stanowiły warsztaty naprawcze dla okolicznych czynnych jeszcze okolicznych cegielni.
MiReK

To prawdopodobnie T-34 który ustawiono w Muzeum Wyzwolenia Piły. Gdzieś o tym słyszałem.
GAZELA

Post autor: GAZELA »

Co do zatopionych samolotów, to z tego co wiem (ze słyszenia) to jeden jest jeszcze na dnie jez. Piaszczystego i pewnie we wszystkich okolicznych zbiornikach i oczkach wodnych. Tak się składa, że byłem obecny przy finale akcji poszukiwawczej o której pisze ziolek. Wiem też że w stawku można znaleźć cuda ale raczej nie lotnicze.
Budynek na rogu Poznańskiej i Motylewskiej był warsztatem mechanicznym dokonującym napraw i remontów w cegielniach należących do BPCB. Potem po jakiś reorganizacjach w BPCB warsztat był w rękach prywatnych i innym profilu działalności, potem ... jest jak jest.
Ostatni_Don

Post autor: Ostatni_Don »

Nurkowałem w Piaszczystym. Widoczność tam jest bardzo mała, zresztą nie sądzę żeby mógł tam być samolot, bo głębokość tego akwenu to 4, 5 metra w najgłębszym miejscu.
matiwrona

Post autor: matiwrona »

Mieszkam w tej okolicy i powiem wam że topielec był ale z 3-4 lata temu, pijaczek skoczył żeby uratować wino. Po drugie, tory są tam rzeczywiście, ale samolot nie, gdyż ten akwen jest zbyt mały.
Awatar użytkownika
hose

Samolot

Post autor: hose »

Jakiś myśliwiec chyba by się zmieścił w j. piaszczystym, nie rozmawiamy chyba o jakiś B52 czy Beingach. A swoją drogą to już słyszałem tyle opowiastek o samolotach i transporterach w tym jeziorku, że już po prostu nie wierzę. Ludzie są naprawdę pisarzami plotek. A wystarczyłoby kupić magnes neodymowy i popłynąć sobie przez jeziorko. Samolotu nie wyjmiesz, ale jak się magnes przyklei to nie puści (wtedy nurek sprawdza co siedzi). Powiem tylko tyle, że jakby ktoś bardzo chciał to by znalazł. Tytanic był głębiej i dłużej zaginiony, a jednak go znaleźli (Piachy są chyba troszkę mniejsze niż ocean ). Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
masterx20

Re: Pilski Klub Eksploracyjny

Post autor: masterx20 »

Witam, pisze do was z takim pytaniem ponieważ ostatnio na wykopkach znalazłem drzwi od schronu, osobiście nie mam ich nawet jak przywieźć wiec są ukryte :) może wasz klub zainteresują te drzwi, jakby co to proszę o kontakt na gg (nawet jeśli niedostępny) chętnie pojadę i wskażę miejsce :) mój nr 8311280
Awatar użytkownika
Patyk
PRZYJACIEL

Re: Samolot

Post autor: Patyk »

hose pisze:Jakiś myśliwiec chyba by się zmieścił w j. piaszczystym, nie rozmawiamy chyba o jakiś B52 czy Beingach. A swoją drogą to już słyszałem tyle opowiastek o samolotach i transporterach w tym jeziorku, że już po prostu nie wierzę. Ludzie są naprawdę pisarzami plotek. A wystarczyłoby kupić magnes neodymowy i popłynąć sobie przez jeziorko. Samolotu nie wyjmiesz, ale jak się magnes przyklei to nie puści (wtedy nurek sprawdza co siedzi). Powiem tylko tyle, że jakby ktoś bardzo chciał to by znalazł. Tytanic był głębiej i dłużej zaginiony, a jednak go znaleźli (Piachy są chyba troszkę mniejsze niż ocean ). Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Neodymowy zadziała na tzw. nie-ferromagnetyki bo chyba samoloty w wiekszosci byly budowane z alu?
Matrix
Polubił: 27 razy
Polubiono: 25 razy

Re: Pilski Klub Eksploracyjny

Post autor: Matrix »

Witam
Czy istnieje jeszcze jakieś stowarzyszenie eksploracyjne w Pile?
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się