Pilskie "naj..."

Wszystko co nie pasuje do tematów powyżej a związane jest z historią Piły i okolic.
Awatar użytkownika
RR
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: RR »

który z istniejących obecnie budynków w Pile jest najstarszy?
Sprawa nie jest taka prosta - zdania są podzielone. Do miana najstarszego budynku pretenduje zdaniem niektórych znawców tematu budynek Loży Masońskiej (przy dawnym Starym Rynku), którego wiek może być nieoszacowany przez biuro Konserwatora Zabytków. Faktem jest, że powszechnie i niejako "oficjalnie" za najstarszy uznaje się budynek dawnego arsenału.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 84 razy

Post autor: SA108 »

Najstarszy byłby oczywiście dom Staszica gdyby nie został zniszczony. Chociaż z tego co wiem piwnice ma autentyczne.
Według wykazu zabytków po Arsenale najstarszy jest dom przy ul. Orlej 33 w Motylewie (z połowy XIX wieku). Z tego samego okresu pochodzi prawdopodobnie loża masońska. Bardzo stary może być ten dom (Kolbego 32):

Możliwe, że to najstarszy dom mieszkalny w centrum. Jak wiadomo z przekazów zabudowę bocznych ulic w pierwszej połowie XIX wieku tworzyły takie właśnie domki :)
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Skoro o najwyższych budowlach mowa, to może dorzucę swoje trzy grosze, tzn. trzy krzywe zdjęcia ;)

Radziłbym jednak podchodzić do nich z pewną ostrożnością. Pamiętajmy, że budowle widoczne na zdjęciu nie stoją w jednej linii i na tej samej wysokości terenu.
robert

Post autor: robert »

Trochę późno, ale chciałbym sprostować informację "SA108" z dnia 7 paź. br. Otóż komin ziemniaczanki (na podstawie oryginalnych dokumentów budowlanych z roku 1916 firmy "H.R.HEINICKE" z miejscowości Chemnitz, która ten komin w tym czasie budowała), powinien mieć wysokość 70m.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Ja opierałem się na danych z Urzędu Miasta. Czyli więc któraś z informacji (pewnie moja) jest błędna :roll:
Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Post autor: mathias »

Ja do pilskich naj zaliczam kościoły pw. Św. Rodziny i Stanisława Kostki. Dlaczego? Ponieważ oba mają w sobie nutkę tajemniczości, a szczególnie ten drugi. Zaraz przypomina mi się gra Medal of Honor i te wnętrze które jest identyczne.
robert

Post autor: robert »

"SA108" - mam kopie tych dokumentów. Chyba, że dobudowano te 3 metry więcej niż pierwotnie zakładano.

Pozdrawiam
makrok

Post autor: makrok »

Najstarszy budynek został zniszczony w grudniu 1975 r. Zadecydowali o tym ludzie którzy na stałe nie mieszkali w naszym mieście.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

robert pisze:"SA108" - mam kopie tych dokumentów. Chyba, że dobudowano te 3 metry więcej niż pierwotnie zakładano.
Dlatego napisałem, że to pewnie moje dane są błędne. Możliwe też, że te 3 metry dobudowano w późniejszym okresie. Chociaż nie wiem, po co miano by to robić.
Awatar użytkownika
Mistrz
Polubiono: 2 razy

Post autor: Mistrz »

Hotel Rodło ma 57 m (bez anteny), jest więc najwyższym budynkiem w Pile.
Chyba żaden budynek oprócz hotelu nie przekracza 50 m.
Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Wiecie, powiem wam szczerze, że ten hotel psuje wizerunek miasta. Niskie budynki, a tu w samym centrum jeden, podkreślam jeden taki olbrzym... Co o tym myślicie?
Filip

Post autor: Filip »

Uważam, że hotel to jest najwieksza pomyłka w Pile, jeszcze na historycznym miejscu. Ale od "powojnia" Pile została taka komunistyczno-socjalistyczna, antyniemiecka ideologia, czego dowodem są burzone na potęgę kamienice.
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

mathias pisze:Wiecie, powiem wam szczerze, że ten hotel psuje wizerunek miasta. Niskie budynki, a tu w samym centrum jeden, podkreślam jeden taki olbrzym... Co o tym myślicie?
Mnie się podoba i jestem z niego dumny. Jedyny niemałomiasteczkowy budynek w naszym mieście. Szkoda, że postawiony w miejscu takiego, a nie innego budynku.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Zgadzam się z ziolkiem. Budynek sam w sobie nie jest brzydki. Dla równowagi obok można by zbudować jeszcze ze dwa o podobnej wysokości ;)
Inną sprawą jest to, czy taki duży hotel jest rzeczywiście Pile potrzebny. Poza wycieczkami z Niemiec, które w większości są tu tylko przejazdem, Rodło chyba nie ma zbyt wielu gości. W miastach większych od Piły takie wielkie socjalistyczne hotele od wielu lat są nieużytkowane (Wałbrzych) lub nawet są wyburzane (Rzeszów).
Tak poza tym polecam: http://www.miastowirtualne.pila.pl/ciek ... _Rodlo.htm
Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Mogli zbudować niższy kompleks małych budynków. Jest dostatecznie dużo miejsca.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się