Pilskie schrony OPL

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
pneuma1977
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Re: Pilskie schrony OPL

Post autor: pneuma1977 »

Lotnicza fotka terenu dzisiejszego Mc Donalda z 1944 roku pokazuje budowę schronu przeciwlotniczego. Wszystkie schrony w Pile były tej samej konstrukcji i wyglądały właśnie tak jak na zdjęciu.

Aktualnie pracujemy nad albumem, w którym będą pokazane wszystkie ulice, place, domy i inne miejsca naszego miasta do 1945 roku. Wtedy każdy mieszkaniec Piły będzie miał możliwość zobaczyć jak nasze miasto wyglądało przed zniszczeniem w 1945 roku. Myślę, że pozwoli on na wyjaśnienie większości nurtujących jeszcze niejasności. Niestety poszukujemy wciąż funduszy na ten cel i od tego zależy data ukazania się albumu z lotniczymi zdjęciami Piły z lat 1916-45. Pozdrawiam Ks. Robert Kulczyński SDB
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: dizel »

Super fotki, ale chyba nie wszystkie schrony w Pile są takie same :)
pneuma1977
PRZYJACIEL

Te z czasów II wojny wyglądają bardzo podobnie, tylko rozmieszczone są w różnych kierunkach. Poniżej 5 schronów, jeden jeszcze nie zasypany (dla porównania). Mam nadzieję, że wiecie gdzie się znajdowały. Pozdrawiam Ks. Robert Kulczyński SDB

wlinda
Polubił: 1 raz

Post autor: wlinda »

Te schrony znajdują się chyba, pomiędzy ulicami Wyspiańskiego i Żeromskiego.
pneuma1977
PRZYJACIEL

Zgadza się. Pozdrawiam ks. Robert Kulczyński SDB
wlinda

Post autor: wlinda »

Jak byłem dzieckiem w latach siedemdziesiątych, wychodziliśmy do czterech, nigdy nie wiedziałem, że był ten piąty poprzeczny. A może nie pamiętam już.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL

Post autor: marasxt »

Hmmm... też go nie pamiętam, jako piątego traktowałem zawsze tego przy dawnej ul. Masława.
Może tego poprzecznego już wtedy nie było.
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 274 razy
Polubiono: 78 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

pavvlo pisze:
W zeszłym tygodniu zakończył swój żywot drugi ze schronów OPL znajdujących się na terenie Szkoły Podstawowej nr 5 przy Niepodległości 18 (naprzeciwko Starostwa Powiatowego). Została po nim tylko kupa gruzu widoczna na zdjęciach:

Bubles

Post autor: Bubles »

Pomyśleć, że tyle tam biegałem i się bawiłem, a pod nogami miałem schrony... Nawet o tym nie wiedząc... No cóż... Chyba mało już zostało tych schronów OPL w Pile, a przynajmniej jak je wyniszczają w takim tępię.

Pamiętam jak Was chwilę obserwowałem gdy otwieraliście schron OPL na Placu Zwycięstwa :)
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Post autor: Mateusz 24 »

Ja mam taką małą prośbę do was forumowicze, a zarazem pytanie. Czy ktoś z was oznaczał na mapie Piły schrony OPL, które zostały już "odkryte", zakopane, eksplorowane albo chociaż wiadomo, że one istnieją? Ma ktoś taką mapkę z pozaznaczanymi miejscami?
Awatar użytkownika
RR
PRZYJACIEL

Post autor: RR »

Może kogoś zainteresuje artykuł Zuzanny Przeworskiej z Tygodnika Pilskiego (14.08.1994):

Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Post autor: dizel »

Dzięki bardzo, to zdjęcie wejścia do schronu w miejscu dzisiejszego McDonalda to super dodatek :)
Awatar użytkownika
Tarzan

Post autor: Tarzan »

Takie pomieszczenia zapasowego dowodzenia są także pod budynkiem na Al. Niepodległości.
Ich lata świetności oraz zaawansowania technicznego pamiętają lata 60-70 te, więc już całkiem nie przydatne i nie modernizowane, mogą służyć wyłącznie jako schrony PW.
Nasze miasto ze względu na pochodzenie ma dużą liczbę schronów w starych budynkach.
Stąd też wiele domysłów i plotek na temat "podziemi".
Ale art. warty jest przeczytania dla naszego młodego pokolenia mieszkańców.

Ps: Co do korytarzy pod częścią warsztatowo-administracyjną naszego lotniska, dowiedziałem się od zawodowych byłych "pracowników" kilku wskazówek. Min. "była kolejka podziemna dostarczająca z bocznicy kolejowej węgiel do kotłowni węglowej pod obecnym nowym budynkiem na ul. Szybowników". Troszkę to rozjaśnia teorię "tuneli" na lotnisku...
Pozdrawiam.
MM
Stolper

Post autor: Stolper »

Tarzan pisze:Ps: Co do korytarzy pod częścią warsztatowo-administracyjną naszego lotniska, dowiedziałem się od zawodowych byłych "pracowników" kilku wskazówek. Min. "była kolejka podziemna dostarczająca z bocznicy kolejowej węgiel do kotłowni węglowej pod obecnym nowym budynkiem na ul. Szybowników".
Na pilskim lotnisku nie było nigdy żadnej podziemnej kolejki. Kolejny mit.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tarzan

Post autor: Tarzan »

"Kolejką" możemy nazwać wagoniki do przewozu urobku ze żwirowiska, lub z wykopu.
I nie miałem tu na myśli nic większego :-)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się