Pilskie kolejowe klimaty

Julek

Re: Pilskie Klimaty

Post autor: Julek »

Dzis dodatkowo z tym wagonem stala maszyna uzywana do podbijania podtorza, jakies remonty w regionie poza wiaduktem w Szydlowie ? :)
Pozdrawiam.
drstein
PRZYJACIEL

Post autor: drstein »

Julek pisze:Dzis dodatkowo z tym wagonem stala maszyna uzywana do podbijania podtorza, jakies remonty w regionie poza wiaduktem w Szydlowie ? :)
Pozdrawiam.
Na odcinku pomiędzy Piłą Północ a Dolaszewem Wałeckim (Hasenberg) wymieniane były drewniane podkłady pod łączeniami szyn.
Julek

Post autor: Julek »

Chodzą słuchy, że wraz z nowym rozkładem w nocy przez Piłę przejeżdżać będzie pociąg relacji Warszawa- Berlin. :)
Na stronie http://reiseauskunft.bahn.de/bin/bhftafel.exe/dn? mozna znalezc rozklad jazdy 2008/09 dla pociagow miedzynarodowych i dla Piły faktycznie pojawil sie nocny pociag relacji Warszawa Wschodnia - Berlin Gesundbrunnen. Ciekawe czy tak jak teraz nocny TLK bedzie posiadal w sobie wagony komunikacji krajowej relacji Swinoujscie - Warszawa, z ktorego obecnie korzysta naprawde duzo osob, czego sam nie raz bylem swiadkiem, nawet w srodku tygodnia.
Awatar użytkownika
Piterek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Post autor: Piterek »

Korzystając z pięknej niedzieli i chwili wolnego...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Ktoś wie czemu zawdzięczamy obecność lokomotywy w barwach Intercity (bodajże EU07, nie jestem pewien)? Stała dziś nie daleko lokomotywowni.

No i miło było dziś ponownie zobaczyć grafiti na EN 57. :) To jedyne co dobre co można o tych składach powiedzieć.

I jeszcze jedna ciekawostska. Dziś po raz pierwszy widziałem osobę, która wysiadła w Pile Leszkowie. Ktoś wie dlaczego ten przystanek istnieje?
Awatar użytkownika
Bosman
Kontakt:

Post autor: Bosman »

ziolek pisze:Ktoś wie czemu zawdzięczamy obecność lokomotywy w barwach Intercity (bodajże EU07, nie jestem pewien)? Stała dziś nie daleko lokomotywowni.
Chodzi zapewne o EU07-325, która dzisiaj przyjechała z "Kopernikiem".

Obrazek

Lokomotywy IC są w Pile dosyć częstym widokiem. Były już m.in. EP07-243 czy EU07-494, a dzisiaj nawet EU07-116 z "Krakowianką", co było wielkim zaskoczeniem.

Obrazek

Oprócz tego od około 2,5 tygodnia na pilskich plantach stoi zdefektowana (z "Portowca") EP07-1066.

Przy okazji zapraszam na galerię moją i kol. Luke I, gdzie znajdziecie więcej świeżych zdjęć (aktualizacje mniej-więcej co tydzień) -> http://www.transpila.xt.pl/

Pozdrawiam. :)
Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

Ja kiedyś wysiadłęm w Pile Leszkowie z dwoma osobami, ale to było zupełnie dla picu. Jechaliśmy z Kaliny i była to moja najkrótsza podróż koleją nie licząc trójmiejskiej SKM.
Awatar użytkownika
karpil

Post autor: karpil »

Co wysiadania w Leszkowie to się czasami zdarza (wbrew pozorom), chociaż podobno w najbliższym rozkładzie jazdy liczba zatrzymujących się tam składów diametralnie spadnie.
Tak czy inaczej myślę, że zatrzymywanie pociągu w tym miejscu jest chyba mało opłacalne ekonomicznie (bo i prędkość wytracona z całych 90 km/h, a i samo zatrzymanie kosztuje).

Pozdrawiam
Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

Ta stacja powinna podzielić los stacji Sosnówka i Płociczno. Kalina powinna zostać, choćby dlatego, ze w dość mglistych planach jest odbudowa mostu w Kalinie. Wtedy będą z niej mogli korzystać mieszkańcy Motylewa.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 85 razy

Post autor: SA108 »

W Leszkowie kiedyś były kolejowe ogródki działkowe i podobno to dla ich właścicieli przeznaczony był ten przystanek.
Awatar użytkownika
karpil

Post autor: karpil »

W takim razie może dziwić, dlaczego nadal pociągi się tam zatrzymują, skoro potoki pasażerskie są od dawna niemal równe zeru. Zresztą i infrastruktura przystankowa robi się coraz bardziej uboga (o ile mnie pamięć nie myli, to na każdym peronie jest tylko jedna sprawna lampa :) ).
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

SA108 pisze:W Leszkowie kiedyś były kolejowe ogródki działkowe i podobno to dla ich właścicieli przeznaczony był ten przystanek.
którzy to kolejarze ponoć i tak chodzili pieszo i ponoć większość z nich to mieszkańcy tamtejszych okolic (Walki Młodych etc.) :) Ponoć jedynymi paseżerami byli mieszkańcy tamtejszej rogatki oraz nadleśnictwa.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Witam.

Dzisiejszej nocy zmuszony sytuacją (obiór przesyłki z pociągu) wraz z Caesarem udałem się na pilski dworzec.

I faktycznie. Gazety nie kłamią, a rozkład mówi prawdę. Przez nasze miasto w nocy przejeżdża Intercity wraz z wagonami sypialnymi jadącymi do Berlina.

Pociągi mijające się w Pile składają się z kilku wagonów relacji Warszawa-Świnoujście oraz 2 polskich i 1 jednej niemieckiej bądź rosyjskiej kuszetki.
Nie wiem ile osób wysiadło, w każdym razie na pociąg do Berlina/Świnoujścia oczekiwało 7 osób. Pociąg jadący z Warszawy był ciągnięty przez lokomotywę serii EP08.

Miałem sposobność wejścia do rosyjskiej kuszetki. Z jednej strony tej kuszetki tam gdzie u nas jest zazwyczaj ubikacja był piecyk opalany węglem/drewnem. Obok jakby mały aneks kuchenny. Widziałem w nim małą kuchenkę. Ogólnie atmosfera w wagonie cicha i senna. :)

Atmosfera na dworcu niezapomniana. Cicho, ciemno mroźno i śnieżnie co poniekąd uwieczniłem na fotkach(niestety śpieszyłem się i fotki są jakie są).

Pociągu jadącego do Berlina nie zdążyłem sfocić. Pociąg przyjechał z około 20 min. opóźnieniem(planowo 2:44 przyjechał po 3:00 )i niemal natychmiast po zmianie lokomotywy odjechał . Jego postój trwał zaledwie kilka minut.Zajęty odbiorem przesyłki żadnej fotografii nie poczyniłem.

Caesar
Kontakt:

Post autor: Caesar »

Zaś moja jedyna fota pociagu do Berlina to ta tablica w rosyjskim wagonie:

Awatar użytkownika
EREN

Post autor: EREN »

Trochę kiepska jakość... Miałem wyrzucić ale pomyślałem że może komuś się przyda?

Piła 23.12.2008 godzina 12:59

(SM-42 "993" jak coś. :wink: )
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się