Kalina

Awatar użytkownika
hose

Post autor: hose »

Co oznaczają sygnatury na kubkach wykopanych na Kalinie (korona + KPM)?? Czy wie ktoś z jakiej fabryki przyjechały??
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 85 razy

Post autor: SA108 »

Po pierwsze, mógłbyś wstawić zdjęcie tego kubka - tak na podstawie opisu ciężko coś zidentyfikować. Po drugie, ten post nadawałby się bardziej do jednego z tematów w dziale "Poszukiwacze skarbów".

EDIT: Już mam - KPM może oznaczać Königliche Porzellanmanufaktur ("Królewska Manufaktura Porcelany") w Berlinie.
Pozdrawiam
Adrian_Piła

Post autor: Adrian_Piła »

Witam. Tak mnie to forum zaciekawiło, że dziś razem z kumplem wybrałem sie na Kalinę i znalazłem 3 przedmioty tam gdzie była kiedyś restauracja.

Czy wie ktoś co to za znaleziska? :D
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

UWAGA! Posty dotyczące wycieczki do Kaliny zostały przeniesione do tego tematu: viewtopic.php?t=392
moderator
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Wczoraj byłem rowerkiem w okolicznym lesie. Jadąc pociągiem w kierunku Poznania po prawej stronie, jakieś 300 metrów od przystanku Piła Kalina napotkałem dobrze zachowane okopy. To dla zainteresowanych. :wink:
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL
Polubiono: 4 razy

Post autor: BOGDAN »

W tym tejonie zachowało się jeszcze sporo z tego typu "urządzeń".

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marek1105

Post autor: marek1105 »

Mam pytanie dlaczego w rejonie restauracji w Kalinie wychodzą mi same butelki farmaceutyczne np. TROPONWERKE.
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

W czasie walk o miasto w styczniu/lutym 1945 roku, w piwnicach tej restauracji znajdował się m.in. polowy punkt medyczny.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marek1105

Post autor: marek1105 »

Wiesz może co to za lek: TROPONWERKE DINKLAGE & Co. KOLN-MULHEIM, bo znajdował się tam m.in?? Co jeszcze tam się mieściło. Pozdrawiam i dziękuje.
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

TROPONWERKE Dinklage & Co. - Köln - Mülheim

Jest to niemiecka firma farmaceutyczna. Działa do dzisiaj.

Zawartość była opisana na papierowej naklejce. Niestety czas robi swoje (generalnie wilgoć) i nic się nie zachowało.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hose

BUTELKA

Ja też znalazłem taką butelkę, próbowałem ją umyć, ale ją upuściłem co spowodowało odpadnięcie szyjki. Marek wykopał kilka miesięcy później drugą i mi podniósł ciśnienie, bo buteleczka jest super i ma trójkątny otwór w szyjce. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Parę newsów z dzisiejszego wypadu do Kaliny:
- przed budynkiem RDLP posadzono "Dąb Papieski":

- na dwóch pomnikowych dębach przed wejściem do RDLP zamocowano tabliczki z nazwami: "Dębiak" i "Kaliniak".
- po drewnianym kiosku koło "Smoka" została tylko podmurówka.
- z wielkim trudem udało mi się znaleźć pozostałości Kamienia Fryderyka (przyznam, że nigdy wcześniej tam nie byłem :oops:). Są tak schowane w krzakach, że przeszedłem tuż obok nich wcale ich nie zauważając. Nie polecam wycieczki w to miejsce o tej porze roku osobom, które jeszcze tam nie były.
- znalazłem świetny motyw do zdjęć kolejowych... ale o tym może w innym temacie ;)
Awatar użytkownika
hose

Pomnik

Ja też byłem w miejscu tego pomnika Fryderyka i potwierdzam bardzo trudno znaleźć to miejsce. Wskazówką może być jedynie słup wysokiego napięcia, koło którego stał pomnik. Ja osobiście poznałem to miejsce po jałowcach i tujach, które tam posadzono dla ozdoby zapewne.
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

Re: Pomnik

Jeszcze kilka lat i miejsce b. pomnika zostanie tylko w pamięci zajmujących się historią naszego miasta.
Przeciętny mieszkaniec nie ma wogóle o tym pojęcia. Wielokrotnie wypowiadałem się, iż edukacja regionalna jest na bardzo niskim poziomie. Odpowiedzialni za tą sytuację nadal nic nie robią.

Pozdrawiam
adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Kalina

Post autor: adam »

Wspomnienia o Königsblick jednego z mieszkańców Schneidemühl .
Miejsce to można było osiągnąć z miasta codziennie, jadąc wagonem motorowym z peronu nr 5, z dworca i wysiadając na przystanku "Friedrichsstein". Następnie pól godziny marszu i jest się na miejscu. W lecie w niedziele i święta pociąg dwa razy dziennie pokonywał tą trasę. Zimą z ulicy Brauerstraße do Königsblick jeździły sanie konne. W leśnej restauracji panowała zawsze atmosfera festynu. W sali różne zespoły grały muzykę romantyczną lub taneczną. Na tarasie w cieniu drzew siedzieli ludzie popijali kawę i jedli ciasto często przyniesione przez samych siebie .
Koniecznie trzeba wspomnieć o przepięknym widoku na Gwdę z wieży widokowej (Aussichtsturm) o nazwie "Lug ins Land".
W pobliżu leśnej restauracji znajduje się pomnik niemieckości i kamień Cesarza Fryderyka, który był ulubionym miejscem zabaw dla dzieci.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się