Jeżeli chodzi o moje znaleziska wokół Festung Schneidemuhl to są naprawdę bogate, prócz setek łusek różnego kalibru oraz lotek od moździerzy to pozatym znalazłem, zacznę od mojego osiedla:
Las pomiędzy torami Piła - Kotuń (łyżki posrebrzane, granaty, kubek od manierki, guziki Pruskie, Rosyjskie, buteleczki po lekarstwach, monety fenigówki.
Piła - Piaszczyste jezioro,
- za mostem, na Ruskich pozycjach (łyżki, charmoszkę, opakowanie po niemieckiej prezerwatywie, guziki Ruskie)
- przed mostem, Niemieckie pozycje (kupe butelek po vódce, garnki żeliwne, pokrywe od pieca z napisem Schneidemuhl, ramę do roweru przedwojenną, monety (boratynkę 1664r), 200 marek i parę Wajmarskich guzików oraz kupę współczesnych kolejowych, porcelanki od granatów, pojemnik emaliowany na jakiś napój, nożyczki bardzo stare, nakładki odłamkowe na granaty, orzełka aluminiowego Wehrmachtu a obok skrzynkę po granatach już zbutwiałą i wiadro łusek od MG42).
Pila - Kalina, pozycje niemieckie na skarpach (guziki, chaki od pojemników do masek, łyżke, monety fenigówki).
Piła - Kaczory, przy torach gdzie stała chatka drużnika (porcelanki po piwie, magazynek od Pepeszy, resztki ładnych kieliszków, ciężarek mosiężny bardzo mały i ładny).
Piła - Bydgoszcz, nasyp kolejowy obok oczyszczalni ścieków ( porcelane dużo porcelany pobitej, kubeczki 2 sztuki ze stacji Pilskiej, mnustwo porcelanek po piwie , kapsli aluminiowych od piwa ze svastykami, butelki gliniane jak i szklane jedną mam w domu ładna z napisem JAN DŁUŻEWSKI BERLIN i coś tam jeszcze, łyżki, noże metal mocno skorodowany).
Piła - Bydgoszcz, była jednostka wojskowa (na terenie byłego obozu jenieckiego, setki guzików Pruskich, Francuskich, Belgijskich, Carskich, monety Włoskie i jakąś jakby Arabską , Pilską monete obozową o nominale 2 (Lagier Schneidemuhl) odsprzedałem ją Pavvlowi, klamry carskie, kubeczki emaliowane carskie skorodowane, monety fenigówki i jedną ze srebra 1796 jakaś część talara, medaliki, pierścienie zrobione przez jeńców, jednen posiadam jeszcze bo ma ładne napisy i zrobiony jest chyba ze śruby, porcelane potłuczoną i masę butelek (tyle tego było że nie jestem w stanie wszystkego spamiętać) a z tego co wiem to nie byłem tam sam z poszukiwaczy amatorów, nawet z Gdańska raz byli ze mną chłopaki.
Piła - Skórka, lewa strona od bunkra jak i za torami prawa strona niemieckie pozycje (po lewej stronie za rozbitym bunkrem natknąłem się na grób zrobiony już przez innego poszukiwacza niemieckiemu żołnierzowi, wchodzę w transzeje i pierwsze trafienie skrzynia z amunicją mocno skorodowana a na niej siekiera bez trzonka (korozja go wrąbała), siekierka była w skórzanym pokrowcu, idę dalej trafiam co chwilkę łuski od mauzera i emgola, na pozycji trafiam guziki od celty, 2 łuski od rakietnicy i pocisk tak zwany garłacz wylądował w rzece, resztki od pancerfausta, prawa strona za torami - papierośnice srebrną , kupę lotek od moździerza, na końcówcę okopu łopatę Rad-s i resztki masek.
Droga leśna na cmentarz Leśników (odznaczenie jakby żelazny krzyż ale datowane przed 1900 rokiem cynkowe, kupa guzików współczesnych jak i bardzo starych, głównie pruskie, monety III Rzesza, srebrną dużą łyżkę z inicjałami AH
Popisałbym wam jeszcze trochę ale już mnie paluchy bolą hehehehe a pozatym ciekawsze miejsca zostawiam do opisania na potem.
pozdrawiam