A oto kilka pozycji z moich zbiorów, restauracja w kilku ujęciach, pomnik, mała architektura i słupek graniczny. Co do słupka chciałbym uzyskać więcej szczgółów.
Wiem, że na pograniczu polsko-niemieckim były tylko trzy słupki - Nr 1 w Pile - Kalinie,
Nr 2 koło Gdańska i Nr 3 koło Olsztyna. Do dnia dzisiejszego zachowały się słupki Nr 3 - jest w muzeum olsztyńskim oraz nasz pilski - jest na prywatnej posesji w Pile - Gładyszewie.
Kalina
Wszystko pięknie, tylko można to było w tym temacie.
A z tym kamieniem to ciekawe. Byłem przekonany, że leży w rzece. To zupełnie zmieniałoby sprawę. Jesteś przekonany, że to ten kamień?
A z tym kamieniem to ciekawe. Byłem przekonany, że leży w rzece. To zupełnie zmieniałoby sprawę. Jesteś przekonany, że to ten kamień?
- obserwator
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Re: Kalina
O kamieniach granicznych jest na viewtopic.php?t=74 Wymień wiadomości z Kolegami z tego wątku. Podobno kamień nr 1 został wrzucony do wody. Jesteś pewien, że jest na Gładyszewie?Jarek63 pisze:...oraz nasz pilski (kamień) - jest na prywatnej posesji w Pile - Gładyszewie.
PS - ciekawe zdjęcia.
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 274 razy
- Polubiono: 78 razy
- Kontakt:
Temat zamknąłem gdyż się dubluje. Dalszą dyskusję proszę prowadzić w odpowiednich tematach, czyli:
Kalina » viewtopic.php?t=127
Kamienie graniczne » viewtopic.php?t=74

Kalina » viewtopic.php?t=127
Kamienie graniczne » viewtopic.php?t=74