Znaleziono 7 wyników
- 13 lip 2010, 12:25
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Wieś Stare w gm. Wysoka i rodzina Orlandów
Dziękuję Tom za sugestie, ale niczego tam nie znalazłem... Historia rodziny Orland bardzo mną wstrząsnęła i bez znaczenia jest narodowość rozstrzelanych. Postanowiłem rozjaśnić nieco tę mroczną historię i mam nadzieję, że tak właśnie będzie. Orlandshof, a właściwie Vorwerk Orlandshof to miejscowość ...
- 13 wrz 2010, 08:00
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Dziękuję adam !
Epizod w Starem to jeden z wielu podobnych na przestrzeni czasów, a szczególnie ostatniej wojny. Niby nic, a jednak pobudził moja wyobraźnię i emocje może dlatego, że stałem się przypadkowym świadkiem tej historii oraz bywalcem miejsca zdarzenia. Niemal identyczny epilog był udziałem ...
Epizod w Starem to jeden z wielu podobnych na przestrzeni czasów, a szczególnie ostatniej wojny. Niby nic, a jednak pobudził moja wyobraźnię i emocje może dlatego, że stałem się przypadkowym świadkiem tej historii oraz bywalcem miejsca zdarzenia. Niemal identyczny epilog był udziałem ...
- 08 paź 2010, 23:14
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Poniżej zamieszczam fotografie Orlandów, jakie otrzymałem od p. Romana Chwaliszewskiego z Piły:
zdjecie_5549.jpg
Charlotte Orland z córką Marion
zdjecie_5550.jpg
Charlotte Orland z Marion i Karlem Heinrichem(?) - nie jestem pewien, ale niewykluczone, że to może być starszy Joachim Albrecht ...
zdjecie_5549.jpg
Charlotte Orland z córką Marion
zdjecie_5550.jpg
Charlotte Orland z Marion i Karlem Heinrichem(?) - nie jestem pewien, ale niewykluczone, że to może być starszy Joachim Albrecht ...
- 07 sty 2014, 14:14
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Najstarsze plany miasta Piły
https://forum.dawna.pila.pl/images/sygnatury/na_glos.jpg
(...) Jest zaznaczonych też kilka drzew, które opisane są, tłumacząc dosłownie - „brzoza sygnałowa”. Co to ma oznaczać dokładnie – nie wiadomo – dodaje. (...)
To niezwykle ciekawy zapis, ponieważ brzozy rzeczywiście były wykorzystywane ...
(...) Jest zaznaczonych też kilka drzew, które opisane są, tłumacząc dosłownie - „brzoza sygnałowa”. Co to ma oznaczać dokładnie – nie wiadomo – dodaje. (...)
To niezwykle ciekawy zapis, ponieważ brzozy rzeczywiście były wykorzystywane ...
- 21 mar 2015, 22:11
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Sport motorowy w powojennej Pile na fotografii
Wypada także wspomnieć o pionierach sportu motorowego w Pile. W niniejszym materiale rzucę promyk światła na dyscyplinę bliska mojemu sercu, a mianowicie turystykę motocyklową w latach '70 ubiegłego wieku. Zdaję sobie sprawę, że osoby pozostające w mojej pamięci nie wypełniają areopagu zasłużonych i ...
- 20 paź 2020, 09:19
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Kłoda (Kegelsmühl)
Niniejszy wątek nie aspiruje do opracowania naukowego, jednak dla przypomnienia kontekstu historycznego wypada podać garść pryncypiów. Otóż Kłoda od wieków leży w granicach ziemi wałeckiej, która wraz z całym regionem ma za sobą kilka burzliwych epizodów. O ile dostępne dokumenty są rzetelne, obszar ...
- 10 cze 2025, 23:09
- Przejdź do forum
- Przejdź do tematu
Re: Osada Czaplino
Jeśli kogokolwiek ciekawi temat składnicy amunicji lotniczej w Czaplino, to trzeba się śpieszyć, bo jej teren został podzielony na działki budowlane, a znaczna część infrastruktury znikła! Jeszcze dwa- trzy lata temu można było odwiedzić magazyny o charakterystycznej, lekkiej konstrukcji, basen p ...