Konkurs - Piła na starej fotografii

Okres gdy miasto było pod zaborem pruskim czyli 1772-1807 i 1815-1871, oraz w granicach Rzeszy Niemieckiej czyli 1871-1945.
Jerzyk
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: Jerzyk »

Jeżeli to nie jest rejon Sienkiewicza- Wiosny Ludów- (obecna) Libelta? to może to jest rejon Różanej Drogi - Koszyce?

I bez względu na to czy "wygrałem - czytaj zgadłem czy nie pozwolę sobie takie zdjęcie letnie (nie zimowe).
Czy ktoś może rozpoznaje gdzie to jest?

Bo co to jest - jest to trening trzech kolarzy pilskiej Polonii gdzieś w końcówce lat 60-tych na ulicach Piły, ale gdzie. Przekonany jestem, że nie jest to trudne do odgadniecia.
Trudne i trudniejsze będę miał ale za kilka lub kilkanaście dni.
Pozdrawiam.

Przepraszam dopiero dziś(7 luteo) zuważyłem bład w jednym ze zdań zamieszczonych wyżej- a jako, że informacja już "wisiała"na forum przez kilka dni, nie dokonuję bezpośredniej erraty (czy edycji) a poprawiam ten tekst w ten sposób.
Otóż nie jest to zdjęcie z końca lat 60-tych a mniej wiecej kilka lat starsze. Niestety ani jedna z osób na tym zdjęciu ani ja nie potrafimy dokładnie ulokować tego zdjecia (być może to juz wada wieku?) ale są to lata 60-te i to najpewniej lata 1962-63. Jeden z jadących tu na rowerze urodził sie w 1940 roku i w latach "końca lat 60-tych"- już sie nie ścigał! Choć przyznam się, że w latach 90-tych siedliśmy( siedliśmy - to znaczy On i ja) znowu na rowery i zaczęliżmy jezdzić jako Mastersi!!!
PS. Proszę nie doszukiwać się - mnie na tym zdjęciu na 150% nie ma!!!
puma
Kontakt:

Post autor: puma »

WITAM!!!
JERZYK zgaadłeś że jest to rejon ulic Sienkiewicza-Wiosny Ludów-Libelta
Ale odpowiedż jest mało precyzyjna, na wiele zdjęć forumowicze mogli by odpowiadać
w ten sposób i na twoją zagadkę można by tak samo odpowiedzieć że jest to
rejon np:Bydgoskiej-AL.Powstańców lub Okrzei-Dworca Towarowego.
Czy byłbyś zadowolony z takiej odpowiedzi bo ja nie.
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Skrzyżowanie Sienkiewicza i Wiosny Ludów? Obecnie stoi tam pawilon Społem?
Inna koncepcja to ulica Słoneczna.
puma
Kontakt:

Witam!!!
Ziolek w zasadzie podałeś prawidłową odpowiedź, napewno jest ona dokładniejsza
niż odpowideź Jerzyka. Dokładniej jest to część ul. Sienkiewicza ale za
dzisiejszym pawilonem. Fotki te były zrobione na początku lat 70.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Budynki widoczne na fotografii stoją do dnia dzisiejszego. Pawilon natomiast z lewej strony w sąsiedztwie(chyba niemal równo z linią zdjęcia) miejsca widocznego na fotografii. W każdym razie jest to plac na którym dawniej swoją pętlę miał autobus numer 9.
Zatem uznam siebie za zwycięzcę i pozwolę sobie zadać zagadkę. ;)

Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

Plac Inwalidów.

jeśli dobrze zgadłem, od razu zaznaczam, ze niestety nie mam zdjęć.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Dokladnie on w swojej starej świetności.

Zatem kto pierwszy ten lepszy.
Waldek

Post autor: Waldek »

A co z zagadką Jerzyka?
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 85 razy

Post autor: SA108 »

Zatem proponuję zająć się teraz zagadką Jerzyka.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Jerzyk pogwałcił zasady fotozagadki(zadaje zwycięzca bądź ma miejsce kto pierwszy ten lepszy), ale niestety z braku innych zadających kolejny dzień skupmy się na na jego zagadce. ;)
Jerzyk
PRZYJACIEL

Ziolek - z wielką przyjemnością ( i nie ma w tym obłudy) przyznaję Ci rację. Patrząc formalnie MASZ RACJĘ!

Pogwałciłem reguły. Tu biję się w piersi!!! Ale na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie podać, ze po pierwsze -Byłem bezczelnie zarozumiały, ze zgadłem. Przyznaję brakowalo mi nazewnictwa ulic. I nie mogłem - bo nie pamiętałem- podać jak nazywała się ulica prostopadła do (być może napiszę nazwy dawne) ulicy Wysokiej, Nowotki, Wiosny Ludów a równoległa do ul. Siemiradzkiego a może to nie Siemiradzkiego a Trzcianeckiej? Nie mam aktualnego planu Piły a wirtualnego nie chciałem szukać aby mnie kto nie wyprzedził w udzieleniu odpowiedzi.
No a po drugie na swoje usprawiedliwienie podam, że miałem cichą zgodę na takie zachowanie.(Admina- czy moderatora) Ale cokolwiek by ...to muszę przyznać, że racja jest po Twojej stronie.

"Nie ma planu Piły" a zna nazwę ulicy (nowej) Libelta!!???
Tak bo będąc w Pile w piątek jechałem na cmentarz autobusem nr 16 i zauważyłem tabliczkę z nazwą ulicy. A kiedyś - w innym mieście- mieszkałem pod adresem"Libelta nr..." i stąd ta znajomość nazwy. A co do Sienkiewicza to przyznaję - nie lokuję jej, nie wiem i w tej chwili, która to jest dokładnie ulica.
Ale gdy stałem czekając na "16-tkę" jakaś dziewczyna pytała jak dojechać na ul.Sienkiewicza i tłumaczono jej, że ma jechać "16" i tam na górze wysiąść! Znam parę nazw ulic z tamtego rejonu ale nie potrafię większości dokładnie "zlokalizować"

Puma czy przyjmiesz moje wytłumaczenie co do niedokładności tłumaczenia- gdzie to zdjęcie jest zrobione?

A co do mojego zdjęcia to mogę podpowiedzieć, ale zrobię to dopiero w piątek wieczorem. Bo znowu mnie wynosi. Tym razem z wnuczkami do Warszawy. Jak wrócę ujawnię parę bardzo ciekawych zdjęc!
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Acz może lekki chaos wprowadzają to w gruncie rzeczy to tylko drobiazgi. ;)

Pozdrawiam.
Jerzyk
PRZYJACIEL

Jakoś dziwnie nie widzę zainteresowanych w odpowiedzi na moją zagadkę. A, myślałem, że nie będzie trudna. Czyżbym się pomylił?

Osobiście uważam, że nikt nie ma prawa blokować wątku albo forum dlatego jestem zdanie, że (to jest mój apel do admina) jeśli nikt nie odpowiada na zagadkę dłużej niż tydzień to "dysponent" powinien udzielić odpowiedzi - chyba, że sam nie wie co to jest!! A to może sie zdarzyć!!!
Pytanie tylko czy sam dalej zadaje zagadkę czy- ale uważa, że jeśłi ma "materiał" to sam zadaje tak długo zagadki aż ktoś udzieli odpowiedzi, dobrej odpowiedzi czyli zgadnie.

No i na dowód takiej sytuacji (że zadający zagadkę, sam nie zna całej czy pełnej odpowiedzi) załączam zdjęcie:

Co to jest to widać ale moja zagadka - gdzie ten most stał i jak się nazywał (to akurat wiem z podpisu tego zdjęcia) i jesłi ktoś dokopał się gdzieś w dokumentach, który to jest rok.
Wydaje mi się, że zdjęcia tego nie było na forum!??? Jeśli było, to przepraszam. I odpowiada Ten kto ma jakieś zdjęcie a ja przechodzę do normalnej kolejki!

Przepraszam - mea culpa! Już po zamieszczeniu wątku i zdjęcia, obejrzałem wątek "mosty" i jest tam to moje zdjęcie. Choć odpowiedzi tam pomieszczone mnie nie zadowalają. Ale na ten temat niestety już jutro. Jutro też inne zdjęcie. Niestety!!!
puma
Kontakt:

WITAM!!!
Jerzyk przyjmuję twoje tłumaczenie ale jest to konkurs i pospiech jest złym doradcą.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 85 razy

Post autor: SA108 »

Na pierwszym zdjęciu Jerzyka widać zabudowania przy Bieruta (11 Listopada). Wysoka kamienica w tle istnieje do dziś. Nie potrafię tylko zlokalizować zakrętu na pierwszym planie. To chyba okolice Witaszka?
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się