Czy są filmy o Pile/Schneidemühl?
- marasxt
- PRZYJACIEL
- Polubił: 1 raz
- Polubiono: 2 razy
Film już mam i właśnie go obejrzałem. Będzie on oczywiście dostępny na stronie głównej w dziale pobierz, ale jego premiera odbędzie się 02.02.2008 w pubie Joker na naszym spotkaniu.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post:
- Kapralq
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 275 razy
- Polubiono: 81 razy
- Kontakt:
Hmm... miałem nie planowane problemy ze sprzętem i oprogramowaniem ale po małych perypetiach film wylądował w końcu w dziale POBIERZ na stronie głównej. Wielkość pliku 25.6 MB. Do pobrania tutaj >> http://dawna.pila.pl/filmy/Budowlancy.rar
Cóż, niektórzy naprawdę sądzą, że wszystko co było przed 4 czerwca 1989 roku to było komunistyczne - czyli ja też! Przez grzeczność nie zaprzeczę.RL pisze:Witam
Filip, a co jest takiego "komunistycznego" w budowanych domach?
Zaprawdę powiadam Ci, w fundamentach tych domów nie zalewano betonem dzieł Lenina.
A na poważnie (prawie) - taka jest teraz maniera, by o czasach sprzed tej magicznej daty (cytowanej powyżej) mówić - "komuna". Warto może by Ci, którzy tak mawiają przeczytali wiekopomne dzieło Marksa Karola "Manifest komunistyczny", którego 160 rocznicę przed paru dniami obchodziliśmy (wiem z telewizji, co nie zmienia faktu, że w ogólniaku na lekcjach "propedeutyki filozofii" - był kiedyś taki przedmiot - czytałem "Manifest..." jako lekturę obowiązkową).
A może darujmy sobie te "wypominki", bo znowu wylądujemy w innym wątku, tym od "narzekania" - a chyba nie o to chodzi. Jak sądzę Filip użył (być może nieświadomie) zwrotu o komunie. Kiedyś mnie to denerwowało, teraz to traktuję jako przypadłość młodości i sam się z tego zwrotu podśmiewam, zwłaszcza, że w Polsce nigdy KOMUNY nie było. Nie zmienia to faktu, że bardzo ważna była "propaganda sukcesu" i to nawet w czasach, gdy ten zwrot nie był jeszcze znany. Z drugiej strony pamiętam jak kiedyś przed laty red.nacz. "Polityki", późniejszy premier Mieczysław F. Rakowski powiedział, że gdyby nie 22.07.1944 (kto to jeszcze pamięta?) to on, jako chłopski syn nie miałby szans na studia i doktorat - i dlatego bronił ustroju do dnia kiedy sam wyprowadził sztandar PZPR.Kanclerz pisze:W takim razie z wielką ochotą poczytamy jak Twoim zdaniem było w Pile w tym czasie. Oczywiście napisz w dziale "Piła po 1945 roku".Filip pisze:Za komuny wszystko co komunistyczne w albumach i filmikach wyglądało dobrze. A najbardziej zaskoczyło mnie rondo na placu PZPR
Ot, taka refleksja historyczna - i proszę bez wdawania się w rozważania - "dobre-złe"; "słuszne-niesłuszne"; "czarne-białe". Dziękuję, dobranoc!
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.