Osiedle Górne
- Kanclerz
- PRZYJACIEL
- Polubił: 7 razy
- Polubiono: 8 razy
Re: Osiedle "Górne"
Powtórzę raz jeszcze: świetne zdjęcia. No i ten koń z pierwszej fotki powalający. Górne górą :jupi:
Dadam, że 8 maja 1983 roku należałem do pierwszego rocznika, który przyjmował Pierwszą Komunię Św. w kościele na Górnym. Sama uroczystość odbywała się w kaplicy.
I taka mała ciekawostka: makieta kościoła i stan na dzień 14.09.2007r. Jeszcze bez dzwonów, ale to już inna historia.
Słyszałem kiedyś, że kościół w pierwotnej wersji miał stać obrócony o 180 stopni, czyli krzyżem w kierunku centrum miasta. Ciekawe ile w tym prawdy?
Dadam, że 8 maja 1983 roku należałem do pierwszego rocznika, który przyjmował Pierwszą Komunię Św. w kościele na Górnym. Sama uroczystość odbywała się w kaplicy.
I taka mała ciekawostka: makieta kościoła i stan na dzień 14.09.2007r. Jeszcze bez dzwonów, ale to już inna historia.
Słyszałem kiedyś, że kościół w pierwotnej wersji miał stać obrócony o 180 stopni, czyli krzyżem w kierunku centrum miasta. Ciekawe ile w tym prawdy?
Wydaje mi się, że to jest prawda. Spotkałem kiedyś (po koniec lat 80.) pewnego człowieka, który uważnie przyglądał się budynkowi kościoła. Wracaliśmy akurat z kolegami ze szkoły. Porozmawiał z nami i powiedział, że to właśnie on projektował kościół. Powiedział też, że w projekcie kościół był ustawiony inaczej. Ślimak, który prowadzi do kaplicy miał wychodzić wprost w kierunku bloku Mickiewicza 107. To daje rzeczywiście przesunięcie praktycznie o 180 stopni.Kanclerz pisze:Słyszałem kiedyś, że kościół w pierwotnej wersji miał stać obrócony o 180 stopni, czyli krzyżem w kierunku centrum miasta. Ciekawe ile w tym prawdy?
Co do zdjęcia "z koniem"
jest to rok 1968-69 i jako ciekawostkę jeszcze trzy zdjęcia z tego samego ujęcia rok 1979, 1987 i 2009
- Użytkownicy, którzy polubili ten post:
- Aisza Dark
Jarek czy chodziło ci o ten "barak"? Zdjęcie z 03.1979 roku.
To samo miejsce w roku 2001:
Tak o te miejsca mi chodziło;) Widzę że ten budynek telekomunikacji miał na przemian okresy większej i mniejszej świetności. Ja pamiętam go z późniejszego okresu (m.in. jak była na nim budka telefoniczna) później wyglądał chyba lepiej .jacko pisze:Jarek czy chodziło ci o ten "barak"? Zdjęcie z 03.1979 roku.
To może jeszcze jedna prośba. Ma ktoś zdjęcie terenu przed wybudowaniem na nim SP6?
Pozdrawiam
Budkidrstein pisze:To samo miejsce w roku 2001:
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Prawie to samo. Czy się mylę budki były między barakiem a Słowackiego?
I jeśli się nie mylę to kres budek nastąpił w sierpniu-wrześniu 2002r.
I jeśli się nie mylę to kres budek nastąpił w sierpniu-wrześniu 2002r.
No to jeszcze dwa zdjęcia "baraku" robione tym razem z drugiej strony
- Użytkownicy, którzy polubili ten post:
- Aisza Dark
Witam.
Dawno mnie nie było na forum, wchodzę i co widzę WSPANIAŁE FOTY.
Mały blok obok budowanego wieżowca na Tetmajera - mieszkałem tam od 1980r. do 2006, pamiętam jak budowli ten wieżowiec.
A wcześniejsze fotki starych domów na Tetmajera
śp. pani Nowak to z nami miała nielekkie życie.
Wzięło mi się na wspomnienia
Dawno mnie nie było na forum, wchodzę i co widzę WSPANIAŁE FOTY.
Mały blok obok budowanego wieżowca na Tetmajera - mieszkałem tam od 1980r. do 2006, pamiętam jak budowli ten wieżowiec.
A wcześniejsze fotki starych domów na Tetmajera
Wzięło mi się na wspomnienia
To też 79 rok? Widać nie było wtedy jeszcze tej wielkiej dziury, tej w miejscu której budują teraz market (powstała pewnie bo ziemia do czegoś była potrzebna).jacko pisze:No to jeszcze dwa zdjęcia "baraku" robione tym razem z drugiej strony
A co to za budynek na prawym zdjęciu po prawej?
- skinspila
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Są to baraki budowlańców co szkołę nr 6 stawiali.
Witam
Pozdrawiam
Jeżeli data jest prawdziwa to była to wtedy siedziba Inwestprojektu, po drugiej stronie był schron OPL dla nich a PSM odpowiadało za zaopatrzenie schronu w wodę. Znacznie później budynek przejęła telekomunikacja.czy chodziło ci o ten "barak"? Zdjęcie z 03.1979 roku.
Pozdrawiam
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 275 razy
- Polubiono: 81 razy
- Kontakt:
Kolejna porcja skanów z wcześniej eksploatowanego przeze mnie albumu. Trochę się zastanawiałem czy ul. Matwiejewa i jej wszystkie pobliskie ulice należą do oś. Górnego, ale zerknąłem na mapkę administracyjną i okazuje się że to też Górne (zresztą "leżą/znajdują się na górce :mryellow: ).
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.