Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
Trzmiel

Re: Tajemnica pilskiego lotniska?!

Post autor: Trzmiel »

Rozmawiałem wczoraj z moim tatą, który służył na pilskim lotnisku w latach 1974-1989.
Pytałem o teren strzelnicy samolotowej, której fotki są na forum w temacie o cmentarzu na Koszycach. Strzelnica znajduje się w rogu ul. Podleśnej i Wałeckiej. Kupa amunicji w kulochwycie z tego, co pamiętam. Strzelania miały tam Lim-ki i Iskry. Czasem też SU-22.
Jedno, co mi na dzień dobry powiedział, to:
Nie pchaj się w podziemia, bo są zaminowane :!:
Może kurcze faktycznie coś w tym jest :?
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Post autor: czeslaw »

A coś więcej o podziemiach?
Trzmiel

czeslaw pisze:A coś więcej o podziemiach?
Mogę tate podpytać. tylko, czy będzie miał ochotę na "zwierzenia" w tej sprawie :)
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: dizel »

To się postaraj, żeby Ci ochota na opowieści naszła :) inaczej przestaniemy Cię lubić 8)
Awatar użytkownika
jecha

Post autor: jecha »

Trzmiel pisze:Rozmawiałem wczoraj z moim tatą, który służył na pilskim lotnisku w latach 1974-1989.
Pytałem o teren strzelnicy samolotowej, której fotki są na forum w temacie o cmentarzu na Koszycach. Strzelnica znajduje się w rogu ul. Podleśnej i Wałeckiej. Kupa amunicji w kulochwycie z tego, co pamiętam. Strzelania miały tam Lim-ki i Iskry. Czasem też SU-22.
Mam jedno takie pytanie:Skąd masz informacje że na rogu ul. Podleśnej i Wałeckiej była strzelnica/poligon ? Ja jestem przekonany na 99% że koło lotniska nie było żadnej strzelnicy.To jest nie możliwe.Przecież w pobliżu są zabudowania.
Trzmiel

jecha pisze:
Trzmiel pisze:Rozmawiałem wczoraj z moim tatą, który służył na pilskim lotnisku w latach 1974-1989.
Mam jedno takie pytanie:Skąd masz informacje że na rogu ul. Podleśnej i Wałeckiej była strzelnica/poligon ? Ja jestem przekonany na 99% że koło lotniska nie było żadnej strzelnicy.To jest nie możliwe.Przecież w pobliżu są zabudowania.
Po to właśnie jest kulochwyt. Ta strzelnica służyła do kalibracji broni pokładowej.
A skąd wiem, bo łaziłem przez dziury w płotach i wyjmowałem stamtąd naboje. No i od taty, o czym już pisałem. Obecność zabudowań nie jest żadną przeszkodą. Nasyp jest tak skonstruowany, żeby Żadna kula nie dostała się poza strzelnicę. Zresztą jest usytuowana w takim miejscu i kierunku, że nikomu nie zagrażała.
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Post autor: czeslaw »

A witam
Mam takie pytanko: Jakie jest prawdopodobieństwo, że tunel który odkopał Pavvlo został zbudowany metodą odkrywkową :?:
lukasz2557

Post autor: lukasz2557 »

marasxt pisze:Ołówek to taki mały betonowy barbakan dla wartownika. Postarasz się to znajdziesz fotki na forum. Co do wejść pod lotnisko to słyszałem, że pilnują ich rezydenci Wehrwolfu, jednego nawet ponoć udało się zdemaskować.
Czy mozesz powiedzieć coś więcej o rezydentach WehrWolfu.
Skąd wzięli oni się niby w Pile i po co??
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz

Post autor: marasxt »

Nie mogę i nie będę podawać powodu, a to co usłyszałem wystarcza mi aby się lotniskiem, a dokładniej tym co może pod nim być, nie interesować się.
Trzmiel

To w takim razie pilnowanie przechodzi z dziada na syna, z syna na wnuka itd :?:
Się mi wydaje mało prawdopodobne, chociaż już od kilku byłych żołnierzy zawodowych słyszałem, by dać sobie spokój z szukaniem. Sami nie chcieli gadać, bo ktoś ciągle patrzy i obserwuje wtf :rolleyes:
poka83

Post autor: poka83 »

ładne bajeczki opowiadacie
poka83

Post autor: poka83 »

ktos ma fajna fantazje
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz

Post autor: marasxt »

Nie fantazję koleżanko, ale wyobraźnię mam. Czy gdybym wskazał Ci wejście weszłabyś tam? Swego czasu mieszkając na "górnym" przeszedłem (przed oczyszczeniem przez LWP) przez wszystkie pięć schronów, wejście pod lotnisko, owszem, korciło mnie, ale jednak nie wszedłem.
Pzdr.
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: Tom »

Proponuje Poka83 ze swoim zainteresowaniem aby poszukała odpowiedniejszych tematów skoro część żywej historii o Pile to bajka.

Mój sąsiad do emerytury był lotnikiem w Pile. Prosiłem o głębsze informacje na temat tego co jest pod ziemią na Lotnisku. Jego odpowiedź :
- niestety nigdy nie byłem w podziemiach wiem, słyszałem ale było to niemożliwe aby tam wejść".
- jedynym kto zna kompletną tajemnicę co i jak tam jest, było 3 oficerów politycznych, jeden z nich mieszka do dziś w Pile, próbowałem z nim porozmawiać, ale nic nie chciał opowiedzieć" Tajemnica wojskowa obowiązuje ich do śmierci.
Poznał tylko od kolegów kilka szczegółów, którzy wchodzili wejściem wewnątrz lotniska, a wychodzili niedaleko zalewu poza ogrodzeniem.

To wszystko czego mogłem dowiedzieć się od wojskowego pracownika Lotniska. Osobiście nie wierzę w jakieś sensacje, które kryje Lotnisko, gdyż nie opuściło by tego wojsko. Coś tam na pewno jest,
ale nie na skalę sensacji !
Cokolwiek tam jest, ja nie odważę się tam wejść.

Tom
adam
PRZYJACIEL

Post autor: adam »

Pewnie nie wniose niczego nowego do tego tematu, ale pamietam wejscie od strony zdaje sie jest to ulica Chopina , do tunelu, ktöre bylo zakratowane. Möwilo sie wtedy , ze tunel ten prowadzil do lotniska.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się