Piła - od tej złej strony

Współczesne sprawy naszego miasta, Wasze fotorelacje i rozmowy na dowolne tematy.
luther

Piła - od tej złej strony

Post autor: luther »

Witam.
Swego czasu mieszkając krótki okres w Łodzi, natknąłem się na bardzo ciekawy artykuł w jedne z łódzkich gazet, a mianowicie, grupa "zapaleńców" zajęła się miejscami które szpecą to miasto tzn. robione zdjęcia, nawet nie wiem czy czasem nie powstała strona www z takimi zdjęciami wrzucanymi przez owych zainteresowanych, było to w zasadzie na podstawie jakby skarg do urzędu miasta, tyle że nikt do nikogo nie miał pretensji, wszytko odbywało się na zasadzie pomocy "pokażcie nam te miejsca a my je naprawimy"
"Zapaleńcy" Ci ściśle współpracują z odpowiednią komórką w UM Łodzi i wszyscy w zasadzie są zadowoleni
(nie wiem jak to dziś wygląda, czy strona ta jeszcze istnieje ale tak w każdym bądź razie było).
A sprawy te dotyczyły nieraz banałów, pękniętej kostki na Piotrkowskiej, połamanej ławki w parku itd.
Komórka UM miasta z kolei powiadamiała odpowiednie osoby, organy by sprawę szybko usunęły, często nie obyło się bez kary grzywny bądź upomnienia.

Czy uważacie że coś takiego przeszłoby i w Pile i czy jest jakikolwiek sens takiego "pospolitego ruszenia" :D żeby nie odbiło się echem.
Awatar użytkownika
Sturmgewehr
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Re: Piła - od tej złej strony

Post autor: Sturmgewehr »

Można by zacząć od śledztwa w sprawie zniknięcia tabliczki na ławce w parku miejskim. :lol:
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

luther -> jeśli podejmiesz się poprowadzenia takiej strony to czemu nie. Jest o czym pisać.
luther

Mogę tym się zająć ale chciałbym więcej opinii.
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL
Polubił: 7 razy
Polubiono: 8 razy

Post autor: Kanclerz »

Jestem za, ale nie wiem czy nasz UM będzie chciał współpracować.
Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

Oj dużo jest takich rzeczy, o których należy głośno mówić. Nawet jeśli UM nie będzie specjalnie przychylne, to ich zainteresowanie może przyjść z czasem.

Dobrym przykładem jest forum skyscrapercity.com, którego polski oddział jest tak rozbudowany, że można tam znaleźć najświeższe informacje na temat inwestycji z całego kraju i z zagranicy. Niektóre wątki mają bardzo dużą wartośc merytoryczną. Na bazie tego forum powstało kilka lokalnych stowarzyszeń zajmujących się inwestycjami, estetyką miast, czy urbanistyką (Forum Rozwoju Warszawy, Towarzystwo Upiększania Miasta Wrocławia, Forum Rozwoju Olsztyna). Na forum jest bardzo wielu zapaleńców, którzy sami dla siebie tworzą statystykę budowy polskich autostrad i dróg ekspresowych. Statystyka jest tak dobra, że urzędnicy z ministerstwa zwrócili się do jej autorów o udostępnienie danych, bo GDDKiA sama nie wiedziała, co buduje.
Wiadomo także, że forum jest czytane i cytowane przez media.

Jeśli ten projekt będzie dobrze i konsekwentnie moderowany, można utrzymać taki poziom merytoryczny, że samorząd, a przynajmniej media się tym zainteresuje.
luther

Więc ok, wstępnie będę przygotowywał i w miarę możliwości czasu coś tu "wrzucał",
prosiłbym także o jakieś wskazówki (co 2 głowy to nie jedna).

Ustalę także w UM z kim ewentualnie rozmawiać w tych sprawach.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Ja mam małą sugesteie by nie ograniczać się tylko do spraw będących w kompetencji miasta.
Bocian
PRZYJACIEL

Większość osób i tak nie orientuje się, co jest czyją kompetencją.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

No więc czas to zmienić. :)
luther

Jako że nie pamiętam specjalnie wyglądu tej "strony łódzkiej" zastanawiam się nad zarysem pilskiej...

Czy umieszczać na niej odnośniki (strzelam np. dawna.pila.pl itp.)?

Jakie dodatkowe informacje powinny się znaleźć (i czy w ogóle) na stronie?
Bocian
PRZYJACIEL

A jaka miałaby być formuła tej strony? Forum internetowe?
luther

Rozmawiałem przed chwilą ze znajomym grafikiem... proponował formę blogu... :yyk:
Szczerze powiem zgłupiałem, nie przemawia taka formuła za mną, aczkolwiek ta osoba jest specjalistą od reklamy, marketingu sieciowego i twierdzi że jego propozycja jest jak najbardziej trafna, osobiście myślałem nad stroną o nazwie ????? która wyjaśniałaby już na samym wstępie co na niej się znajduje i tam sprawozdania - data, miejsce, fotki, nawet krótki wywiadzik z np. sąsiadem.
Bocian
PRZYJACIEL

Formuła bloga wymusza istnienie co najmniej jednego, a najlepiej kilku redaktorów, którzy pisaliby o problemach miasta. Zwykłym mieszkańcom zostałoby przekazywanie swoich spostrzeżeń mailem i w komentarzach. Może to trochę ich zniechęcać, choć z drugiej strony w takim przypadku odpada moderowanie i usuwanie głupot.
I chyba nie jest to zły pomysł.

Można na tej stronie informować ludzkim językiem mieszkańców, co się dzieje w ich okolicy.
Może wtedy unikniemy takich sytuacji jak z budową budynku wielorodzinnego przy ulicy Miłej na Koszycach. Sąsiedzi nie mieli pojęcia, że zmieniły się plany i byli przekonani, że koło ich domów powstanie kolejny domek jednorodzinny. Były protesty, ale było już zdecydowanie za późno.
marcel

Post autor: marcel »

Piła od tej złej strony wygląda tak, że jest za dużo leniuchów i obiboków :rolleyes: Niby bezrobocie duże, kryzys, jeden z drugim narzeka niby, że pracy nie ma, a jak wyjść mu na przeciw z ciekawą ofertą, to zamiast się cieszyć i podziękować, to jeszcze taki z gębą. I to jest złe w Pile, najgorsze rzec by śmiało można! :oops: Leń lenia leniem pogania :( Wstyd.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się