Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 274 razy
- Polubiono: 78 razy
- Kontakt:
Re: Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
Jak mnie pamięć nie myli, to chyba w zeszłym roku Wojskowa Agencja Mieszkaniowa ogłosiła przetarg na ten stary ciąg garaży. Przetarg wygrał inwestor który aktualnie modernizuje obiekt aby ten nadawał się do dalszego użytkowania.
Dzięki uprzejmości aktualnego właściciela, wrzucam kilka fotek z dnia dzisiejszego:
W miarę postępu prac, postaram się jeszcze pstryknąć kilka zdjęć i wrzucić na forum.
Dzięki uprzejmości aktualnego właściciela, wrzucam kilka fotek z dnia dzisiejszego:
W miarę postępu prac, postaram się jeszcze pstryknąć kilka zdjęć i wrzucić na forum.
- Mateusz 24
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
No więc w każdym micie jest ziarnko prawdy... widać jak na dłoni cholernie grube stropy, korytarze... dzisiaj przejeżdżając widziałem dokładnie, że skarpa nad legendarną już 12 jest powoli odkopywana z ziemi, więc co? Dalej będą niedowiarki, że to do niczego nie służyło? Kto robi "schron OPL" w takiej odległości od koszarów, na totalnym wypiździejewie - za przeproszeniem? Myślę, że pod 12 i 13 coś ciekawego może się chować.
- czeslaw
- MODERATOR
- Polubił: 49 razy
- Polubiono: 35 razy
Zapasowe stanowisko dowodzenia, a nie schron opl. Schronami były tunele w okolicy garaży a nie same garaże. PozdroMateusz 24 pisze:No więc w każdym micie jest ziarnko prawdy... widać jak na dłoni cholernie grube stropy, korytarze... dzisiaj przejeżdżając widziałem dokładnie, że skarpa nad legendarną już 12 jest powoli odkopywana z ziemi, więc co? Dalej będą niedowiarki, że to do niczego nie służyło? Kto robi "schron OPL" w takiej odległości od koszarów, na totalnym wypiździejewie - za przeproszeniem? Myślę, że pod 12 i 13 coś ciekawego może się chować.
pavvlo pisze:Jak mnie pamięć nie myli, to chyba w zeszłym roku Wojskowa Agencja Mieszkaniowa ogłosiła przetarg na ten stary ciąg garaży. Przetarg wygrał inwestor który aktualnie modernizuje obiekt aby ten nadawał się do dalszego użytkowania.
pavvlo jak mam rozumieć zdanie, że właściciel chce modernizować obiekt? tzn. chce go zburzyć czy odkopać, wyremontować i udostępnić do zwiedzania?
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Kontakt:
Niestety zbyt wielu informacji nie posiadam. Z tego co mi wiadomo, obiekt wymaga wykonania izolacji przeciwwilgociowych gdyż wewnątrz panuje wilgoć. Aby takie izolacje wykonać konieczne jest usunięcie zalegającej na obiekcie ziemi a także skucie uszkodzonych i popękanych stropów. Prawdopodobnie nie zostanie naruszona konstrukcja zaplecza garażu nr 11 a także garaże nr 12 i 13, ściany także mają pozostać na swoich miejscach :) Oczywiście, zważywszy na fatalny stan ogólny obiektu, trudno mieć 100% pewność, że nie zajdą jakieś większe zmiany?
Byłem tam po 18, dwóch panów ostro tam pracuje na górze, grubość stropu i ścian na żywo robi ogromne wrażenie.
Prawda, dzisiaj byłem tam i widziałem te mury, naprawdę solidna budowa, ciekawe tylko jak duża i po co komu taka budowla?
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Kontakt:
Czas na kolejną porcję zdjęć z rejonu garaży przy Chopina...
Piątek, 30 marca
Sobota, 31 marca
Piątek, 30 marca
Sobota, 31 marca
- Mateusz 24
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
No i teraz z chęcią posłucham dalej tych "niedowiarków" od lotniska
Pavvlo, czy mi się zdaje, czy między garażami 10 i 11 jest ewidentna szczelina, która może sugerować brak jednolitości z resztą ciągu garaży? Pięknie pokazuje przed ostatnie zdjęcie całą budowlę
Mam osobistą nadzieję, że coś się wyłoni po rozbiórce tego wszystkiego i będzie można co nie co pooglądać 
Dzisiaj byłem tam i widziałem co nieco, wiem że agencja mienia wojskowego ma przekazać cały teren lotniska powiatowi i może chce zabezpieczyć (zniszczyć) wejścia do podziemi aby nikt tam nie wchodził.
Mateusz niedowiarków już dawno nie ma na tym forum
zostali tylko wierzący
sobie mogą zasypywać.. kto chce to i tak odkopie i wejdzie. Swoją drogą ciekawe czy to wejście, które jest widoczne na zdjęciach miało kiedyś połączenie z którymś z tuneli.
Dodatkowe zdjęcia :smile4: dodam że jak się przejdzie tym tunelem to są kolejne takie betonowe zaspawane drzwi
8)
- czeslaw
- MODERATOR
- Polubił: 49 razy
- Polubiono: 35 razy
Wow to dużo Widziałeś.123456 pisze:Dzisiaj byłem tam i widziałem co nieco, wiem że agencja mienia wojskowego ma przekazać cały teren lotniska powiatowi i może chce zabezpieczyć (zniszczyć) wejścia do podziemi aby nikt tam nie wchodził.
Garaże są już w rękach prywatnych, a teren sprzedała nie Agencja Mienia Wojskowego tylko Wojskowa Agencja Mieszkaniowa z Bydgoszczy. Kilka postów wyżej Admin napisał co się dzieje przy garażach. :smile4: Beton i spawanie? Drzwi donikąd...
Celem uzupełnienia:
Witam,
Teren garaży 68 lat temu (do końca stycznia 1945 roku pozostał w zasadzie niezmieniony):
Widoczny w centralnej części zdjęcia element w kształcie litery "C" to wejście do sztolni.
Pozdrawiam
Teren garaży 68 lat temu (do końca stycznia 1945 roku pozostał w zasadzie niezmieniony):
Widoczny w centralnej części zdjęcia element w kształcie litery "C" to wejście do sztolni.
Pozdrawiam
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.