Cześć poszukiwaczom!
Ta strona o Dawnej Pile tak się rozwija, że niestety nie jestem w stanie brać czynnego udziału we wszystkich tematach. Postanowiłem też coś poszukać.
Znalazłem informacje na temat najstarszego dokumentu Loży Masońskiej w Schneidemühl.
Mitglieder-Verzeichnis der unter Konstitution der Grossen National-Mutter-Loge der Preussischen Staaten, genannt Zu den Drei Weltkugeln arbeitenden St. Johannis-Freimaurer-Loge Borussia und der damit verbundenen Delegierten Altschottischen Loge Esra im Orient zu Schneidemühl: für das Maurerjahr ..
Schneidemühl. 1893.
Tłumaczenie: "Spis członków ukonstytuowanej Wielkiej-Matki-Loży (Pruskiej Konfederacji) znanej organizacji na planecie Ziemia St. Johannis-Wolnomularska-Loża „Borussia” związana ze Staro-Szkocką Lożą "Esra" delegatura z Bliskiego Wschodu /dla/ Schneidemühl: w roku Masońskim 1893
Czasopisma Loży z lat 1893-97 można przejrzeć na miejscu (Staatsbibliothek-Berlin) Biblioteka Państwowa w Berlinie przy Potsdamer Straße, Nr katalogowy /Nb 4257/20 MF;Schneidemühl/
Poza tym jeszcze inne dokumenty Loży Masońskiej z Schneidemühl można przejrzeć w
http://www.sonderarchiv.de które w 1957 roku zostały przekazane przez Moskwę dla DDR. Nr. Akt 1153
Nie wiem w jakich latach wybudowano ten Budynek, ja szacuje na lata 1870-1890, dlatego, że w/w dokument mówi o ukonstytuowaniu Loży w roku 1893. Chyba, że odbywało się to co kilka lat, więc warto zajrzeć /szczególnie zainteresowani/ w te dokumenty, być może jest tam konkretna odpowiedź.
Jo Mihaly wspomina pod datę 22 September 1915, że Budynek ten uległ pożarowi /spalił się/
Pozdrawiam
Tom