Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Re: Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)

Post autor: czeslaw »

Z nowych informacji, to jakaś "Łajza" wykopała sporą dziurę na skarpie przed garażami i jej NIE ZASYPAŁA!!!
Mam nadzieję, że nie zrobił tego nikt z Forum... Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wiktor_44

Post autor: wiktor_44 »

Witam!

A zatem Panowie, kiedy odbędzie się jakaś wyprawa?

Chętnie pomogę i użyczę sprzętu w razie potrzeby. Walkie-Talkie + zestaw słuchawkowy (duży zasięg, w lesie rozmawiałem ze znajomym w odległości ok. 7km w terenie górzystym), haki, liny, oświetlenie, aparat fotograficzny z dobra lampą oraz szpadel.
Woda też mi nie straszna, kalosze i iść dalej.

Jestem z Rzeszowa, ale mnie to nie przeszkadza, tylko mam nadzieje, że kiedyś coś się odbędzie.
Głównie chodzi o to, żebym zrobił relacje z tej wyprawy, bo jak nie my (ludzie prości i z pasją), to kto to zrobi?

Pozdrawiam!
Stolper

Post autor: Stolper »

Witam,

Chyba z oczywistych przyczyn wszelkie prace prowadzone są (były) w tajemnicy i wie (wiedziało) o nich niewiele osób. Relacja z eksploracji z pewnością ukaże się - we właściwym czasie i miejscu. W innym przypadku przedsięwzięcie nie miałoby sensu.

Pomysły związane z próbami dotarcia do wnętrza sztolni na własną rękę - poprzez kopanie na chybił trafił - są dość kuriozalne. Nie jest to takie proste i szybkie nawet w sytuacji posiadania zdjęć lotniczych oraz wyników badań georadarem.

Pozdrawiam,
MK
lukaszbun
PRZYJACIEL

Post autor: lukaszbun »

Czekamy na zdjęcia a poza tym zasypujcie te dziury na skarpie bo byłem tam wczoraj i wypadało by zasypywać. Później dziatki z garaży się plują... Każdy odkrywca powinien sprzątać po sobie ;]
Awatar użytkownika
wiktor_44

Post autor: wiktor_44 »

Witam,

Na własną rękę to rzeczywiście pomysł nieudany, a kopanie gdzie popadnie też nie ma sensu, choć jeśli jest już tunel zasypany, to przynajmniej można stwierdzić, że dalej coś tam jest i można (zależy od warunków) kopać.

Ps. A może zamiast kopać środkiem, gdzie jest centrum ''wlewania'' się piachu, rozpocząć kopanie od którejś ze stron ściany, być może nie jest ona zniszczona i zabezpieczy w pewien sposób osuwanie się gruntu.
Zamieszczę zdjęcie pokazowe.

Jeśli piasek osuwa się w dół i na boki, to założyć podpory tak jak widoczne na zdjęciu.
Czarny kolor obrazuje wybuch czy też zniszczenie górnej części tunelu.

Jeśli jedna strona nie wystarcza, to można ułożyć podpory na wzór trójkąta, co ułatwi zadanie, ponieważ nie trzeba będzie robić dachu (patrz zdjęcie poniżej).

To tylko taka moja mała dygresja do tematu.
Wiem, że łatwo mówić trudno zrobić.
Stolper

Post autor: Stolper »

M.in. po to się najpierw robi badania, by spróbować wstępnie stwierdzić, czy "zawał" nie jest miejscem, w którym zwyczajnie przerwano budowę sztolni oraz by ustalić, w którym miejscu wykonać z powierzchni dojście do odciętej części - o ile taka jest (metoda mniej więcej, jak przy ratowaniu górników w Chile w 2010 roku).

Pozdrawiam,
MK
Awatar użytkownika
simonpila

Post autor: simonpila »

To co w końcu z tymi tunelami? Są jakieś czy nie?
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR

Jak wynika z postów powyżej okraszonych fotografiami, tunele są...
Kris01983

Post autor: Kris01983 »

I to jest właśnie urok tego forum. Jak ktoś już coś wie (gdzieś był lub coś widział) to nabiera wody w usta i nijak nie idzie się nikogo doprosić o jakieś relacje czy zdjęcia. Czyżby każdy chciał zazdrośnie strzec swoich odkryć? Przecież nikt z forum tam nie zamieszka. A jeśli przy okazji parę osób więcej zobaczy co tam naprawdę jest to nikomu krzywda się nie stanie...

Wszyscy narzekają, że ktoś na własną rękę stara się tam dotrzeć no ale pomyślcie sami. Gdyby już każdy widział co się tam znajduje to ciekawość niektórych ludzi nie doprowadzałaby do tego, że zaczną na oślep kopać głębokie jamy za garażami...
Awatar użytkownika
simonpila

Post autor: simonpila »

Dokładnie, święta racja.
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR

Kris01983 pisze:Wszyscy narzekają, że ktoś na własną rękę stara się tam dotrzeć no ale pomyślcie sami. Gdyby już każdy widział co się tam znajduje to ciekawość niektórych ludzi nie doprowadzałaby do tego, że zaczną na oślep kopać głębokie jamy za garażami...
Już zaczęli kopać jamy (co bulwersuje nie tylko Nas, ale i właścicieli garaży, pomimo tego, że fotki tunelu są na stronach 1 i 7 tego tematu. Wystarczy się cofnąć. Nic nowego na razie nie odkryto.
Na razie wraz z ekipą G.E.M.O. prowadzimy badania o wynikach których po ich zakończeniu, jak pisał Pavvlo zostaniecie poinformowani na forum. Na razie zwłoka z drugim etapem badań przynosi korzyści. Cierpliwości.

Pozdro
zgredek
PRZYJACIEL

Post autor: zgredek »

Kris01983, masz trochę racji, forum jest ogólnie dostępne (i chwała mu za to) ale nie chciałbym zastać w tunelu puszek po piwie i paczek po czipsach, albo jeszcze czegoś innego :shock:
Krótko mówiąc: nie wyobrażam sobie by każdy kto ma taką fantazję rozkopał jakieś wejście, zostawił po sobie bałagan, lub co gorsza zrobił sobie albo komuś krzywdę (poznałem na własnej skórze jak wygląda brak tlenu w tunelu) :yyk:
Pozdrawiam
JH
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: dizel »

Nie ma co kopać bez odpowiedniej wiedzy i środków ale powiedz mi czesław dlaczego właściciele garaży narzekają na to, że jest czy będzie kopane ? :) czyżby skarpa należała do nich... ? Pozdro.
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR

Skarpa niecała, ale niektóre jej części tak.
Poza tym chciałbyś zobaczyć sporą dziurę na twojej drodze do garażu np.? Co do śmieci w tunelu to podzielam słowa Zgredka. Były plastikowe butelki swojego czasu.
Kris01983

Post autor: Kris01983 »

Wszystko dlatego że wokół ostatnich prac związanych z badaniami georadarem oraz ostatnich prób odkrycia jednego z wejść, zrobiła się jakaś dziwna atmosfera tajemnicy. Szczątkowe informacje od czasu do czasu pojawiają się na forum co jeszcze bardziej podsyca tą dziwną atmosferę i co mniej cierpliwi użytkownicy tego forum, na własną rękę chcą spróbować wyjaśnić o co tyle szumu i dziwnych wymijających odpowiedzi. Osobiście obserwuję wszystko z daleka ale czasami już sam mam chęć pojechać tam z latarką i łopatą bo coraz bardziej tracę nadzieję, że doczekam się jakichś konkretów w tej sprawie. Nie rozumiem dlaczego niektórym osobom tak ciężko przychodzi od czasu do czasu napisać parę słów o rezultatach tych badań. Np. co już udało się ustalić, wrzucić jakieś zdjęcia wyników może jeszcze nie do końca zinterpretowanych przez fachowców. Tutaj jest wiele osób, które mogą się im przyjrzeć i wyciągnąć więcej wniosków niż oczy jednego z doświadczonych fachowców, którym jak widać się nie spieszy do wnikliwej analizy. Chyba, że to już dawno zostało zrobione i... no cóż kolejna tajemnica do wielkiej premiery...? Tylko, że do tego czasu ktoś może zrobić sobie krzywdę kopiąc w skarpie na własną rękę tak głęboko, że (nie daj boże) obsypie się na niego kilka ton ziemi. Nie da się powstrzymać ciekawości ludzkiej chyba, że ktoś zrobi wokół fosę z aligatorami aczkolwiek i tak powątpiewałbym czy nie znalazł by się ktoś kto nie spróbowałby przechytrzyć gadów rzucając im kilka kawałków kurczaka ;) Apeluję do was (tych wtajemniczonych w temat). Nie skąpcie informacji aby nie okazało się, że ktoś straci życie próbując nieudolnie rozwiązać to co już rozwiązane... Pozdrawiam.

Jeśli moje słowa nie przekonują was, jak mocno niektórzy potrafią być zdeterminowani by rozwiązać jakąś tajemnicę to patrzcie na to: http://www.podziemia.eu/wolowiec.html
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się