Pomniki i miejsca historyczne w Pile

Świtek

Re: Pomniki i miejsca historyczne w Pile

Post autor: Świtek »

adam pisze:...
Zresztą co tu dużo oczekiwać, gdy na spotkaniach kombatanckich żołnierzy Armii Krajowej są Oni wrabiani w zapalanie zniczy na grobach żołnierzy sowieckich. Widocznie poprawność polityczna nie zna granic, grobów żołnierzy Wehrmachtu też jest przecież sporo a więc...
A co jest złego w zapalaniu zniczy na cmentarzach poległych żołnierzy?

Mnie się na przykład marzy, żeby któregoś dnia uroczystości rocznicowe, na przykład w takim Monte Cassino nie ograniczały się tylko i wyłącznie do cmentarza żołnierzy II Korpusu PSZ ale także objęły cmentarz żołnierzy Wehrmachtu, z których, jak niektórzy szacują, 20% poległych to Polacy...

Nie ma to nic wspólnego z poprawnością polityczną ale uznaniem faktów historycznych, które nie są i nigdy nie były czarno-białe. Nie ma lepszych czy gorszych poległych. Oni zginęli nie dlatego, że należeli do takiego czy innego narodu czy systemu politycznego ale tylko i wyłącznie dlatego, że byli żołnierzami.
adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: adam »

Świtek pisze:Nie ma to nic wspólnego z poprawnością polityczną ale uznaniem faktów historycznych, które nie są i nigdy nie były czarno-białe. Nie ma lepszych czy gorszych poległych. Oni zginęli nie dlatego, że należeli do takiego czy innego narodu czy systemu politycznego ale tylko i wyłącznie dlatego, że byli żołnierzami.
Stawiasz mordowanych i morderców na równi, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, z tego co napisałeś. Czy sądzisz, że pomnik np. w Ossowie ma uzasadnienie?
Świtek pisze:A co jest złego w zapalaniu zniczy na cmentarzach poległych żołnierzy?
Ofiary swoim oprawcom?
Świtek pisze:Mnie się na przykład marzy, żeby któregoś dnia uroczystości rocznicowe, na przykład w takim Monte Cassino nie ograniczały się tylko i wyłącznie do cmentarza żołnierzy II Korpusu PSZ ale także objęły cmentarz żołnierzy Wehrmachtu, z których, jak niektórzy szacują, 20% poległych to Polacy...
Gratuluje marzeń, relatywizm zbiera żniwo, ale zawsze możesz jeszcze te około 20% odszukać i im znicz zapalić.
Świtek

adam pisze:Stawiasz mordowanych i morderców na równi, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, z tego co napisałeś.
Pisałem o żołnierzach, nie o zbrodniarzach. W przeciwieństwie do tego, co próbujesz niemal w całym poście insynuować, wiem co napisałem.
adam
PRZYJACIEL

No tak, zapomniałem, że armia sowiecka to wzór żołnierskich zasad.
Świtek

A która armia lub partyzantka z okresu II WŚ może być, na zasadzie kontrargumentu wobec Armii Czerwonej, podana jako wzór żołnierskich zasad?
adam
PRZYJACIEL

Armia Krajowa?
Świtek

Okres powojenny:

Zbrodnie wojenne podziemia antykomunistycznego/niepodległościowego » http://odkrywca.pl/zbrodnie-wojenne-pod ... 64336.html

Okres wojenny też nie jest pod tym względem ani tak jednoznaczny i czysty jak twierdzi nasza oficjalna narracja historyczna...
adam
PRZYJACIEL

W sumie liczyłem się z taką odpowiedzią z Twojej strony, bo w tej kwestii nic mądrzejszego już nikt nie napisze. Temat ten już był przerabiany na forum np. z Jerzykiem, czy Ziołkiem, dlatego też nie będę się powtarzał. To co wypisujesz jest zwykłą propagandą. Odniosę się tylko do wydarzeń na Wołyniu, czy na południowych kresach wschodnich, ponieważ jest o nich mowa w linku, który podałeś. Otóż jestem Kresowiakiem, część mojej rodziny została w bestialski sposób zamordowana przez cywilną ludność ukraińską, stworzyli oni zbrodnicze bandy zajmujące się mordowaniem ludności polskiej ale nie tylko. Mordowali mężczyźni, ich kobiety i dzieci podpalały domostwa i rabowały. Niestety nie było w pobliżu oddziałów AK, tych którzy ocaleli przed dalszą rzezią obronili Niemcy. Nie wiem jaki był los tej bandy, która to zrobiła, być może zostali zlikwidowani przez AK za ich zbrodnie a także po to aby nie dopuszczali się następnych.
Jeszcze coś, piszesz o zapalaniu zniczy obrońcom Monte Cassino, otóż ostatniego 1 listopada we Wszystkich Świętych byłem w Pile i późnym wieczorem pojechałem zobaczyć ile zniczy pali się pod pomnikami upamiętniającymi poległych Polaków. I co ? I nic, nie było ani jednej świeczki, pojechałem też na drugi dzień i stały tylko te które ja postawiłem. Ale za to na forum "Dawnej Piły" ciągłe boje, zapalać znicze, nie zapalać, Polakom, czy Rosjanom? A może już teraz obrońcom Monte Cassino?
A pod pomnikami w Pile upamiętniającymi poległych Polaków we Wszystkich Świętych ciemność.
Świtek

Przykładów i faktów historycznych obalających tezę, że jest to propaganda jest zbyt wiele. Druga sprawa to kwestia oceny tych faktów. Tutaj, pełna zgoda, istnieje szerokie pole do interpretacji.

Sprawa pamięci o zmarłych i poległych to kwestia kultury i pewnego poczucia wrażliwości. Przez kilka lat mieszkałem w Kościanie i ludzie z tej miejscowości każdego pierwszego listopada lub przy innych okazjach zapalają znicze swoim bliskim, w miejscu pamięci ofiar nazizmu, i komunizmu (pomordowanych zarówno Polaków i Sowietów), powstańcom wielkopolskim, członkom podziemia i... żołnierzom Armii Czerwonej, pochowanym na tym samym cmentarzu.

Można? Można!
adam
PRZYJACIEL

Rozumiem co napisałeś w ostatnim poście odnośnie zapalania zniczy na grobach żołnierzy Armii Czerwonej, jeśli mieszkańcy Kościana uważają to za uzasadnione, to czemu nie?
Ja poruszyłem kwestię zapalania zniczy przez żołnierzy AK na grobach żołnierzy Armii Czerwonej. Jak organizator tego spotkania może takie ruchy wykonywać? Czy nie wie on, że przeżyliśmy dwie okupacje przeprowadzone przez tą armię? Czy nie wie on, że Ci kombatanci to więźniowie lagrów wywiezieni przez Armię Czerwoną po 1944 r.?
Po co tych ludzi jeszcze tak upokarzać?
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR
Polubił: 378 razy
Polubiono: 187 razy

Post autor: Krzysztof Ju »

faktypilskie.pl pisze:Obrazek

Wędrujący pomnik

Przed miesiącem przybliżyłem dzieje popiersia Stanisława Staszica z pilskiego parku (też noszącego imię Staszica). Dziś czas na historię monumentu wykonanego z brązu, zaprojektowanego w 1960 roku przez poznańskiego artystę rzeźbiarza Edward Haupta (1893-1970).

Pomnik odsłonięto w tym samym roku w czasie „Dni Piły” przy obecnej alei Jana Pawła II, na odcinku pomiędzy restauracją „Molino” a Gwdą (niezastąpionemu panu Maciejowi Usurskiemu dziękuję za udostępnienie historycznej już widokówki z wizerunkiem pomnika w dawnej lokalizacji).

W 1977 roku, w związku z budową „trasy złotowskiej” uznano, że usytuowanie przy ruchliwej, przelotowej ulicy nie jest najlepszym miejscem dla pomnika – przeniesiono go na nowe miejsce, na skwer przy ulicy Wodnej, gdzie stoi do dziś i gdzie rok temu jego otoczenie zyskało nowe oblicze.

Cały artykuł w nowym numerze miesięcznika FAKTYPILSKIE.PL

Źródło: www.faktypilskie.pl
Data wydania: 22 kwiecień 2014
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR
Polubił: 378 razy
Polubiono: 187 razy

Post autor: Krzysztof Ju »

faktypilskie.pl pisze:Obrazek

Znikająca tablica

PIŁA. Nie wyobrażajcie sobie Państwo, jak pasjonujące może być poszukiwanie pewnej tablicy umieszczonej niegdyś na budynku Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Pile.

W pewnym wydawnictwie znajduję oto zdanie: „W zespole szkół zawodowych znajdującym się przy alei Powstańców Wielkopolskich kształcą się specjaliści dla potrzeb górnictwa i gazownictwa. Na budynku tablica pamiątkowa poświęcona patronowi, odsłonięta w 1975 roku.”

Zjawiam się więc przed szkołą i cóż widzę, a raczej nie widzę? Nie ma żadnej tablicy! Rozmawiam z dyrektorem szkoły – nic nie wie; rozmawiam z jego poprzednikiem – nie pamięta. Szukam dalej, rozmawiam z dyrektorem Muzeum Staszica – na pewno była, ale jej nie ma.

Gdzie jest tablica? O tym dowiecie się z artykułu Jana Balcerzaka już za kilka dni w nowym numerze miesięcznika FAKTYPILSKIE.PL.

Źródło: www.faktypilskie.pl
Data wydania: 14 maja 2014
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

Kiedyś już wrzucałem na forum zdjęcia tablic z ZS Staszica.

Wspomniana w artykule tablica z 1975 r.

Później na jej miejscu przez jakiś czas wisiała tablica pochodząca ze starego szpitala, wykonana w 1955 r. przez Edwarda Haupta (który był także twórcą pomnika Staszica nad Gwdą). Teraz na fasadzie budynku szkoły chyba nie ma już żadnej tablicy.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

SA108 pisze:Kamień leśników w Kalinie

Również przy leśniczówce w Kalinie znajduje się tablica upamiętniająca tamtejszych leśników: https://www.google.pl/maps/@53.095797,1 ... 5kDbuQ!2e0
dudi

Post autor: dudi »

Koło pomnika Staszica koło wyspy posadzono nowe kwiaty, ale tabliczki z nazwami pozostały. Dla niewtajemniczonych to nie są tulipany Jana Pawła 2 i Polonijne.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się