Oleg Matwiejew - jak to było?

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
Awatar użytkownika
SA108
MODERATOR
Podziękowano: 3 razy

Re: Oleg Matwiejew - jak to było?

Post autor: SA108 »

Podobno płytami z pomnika Matwiejewa jest też obłożony cokół popiersia Staszica w Parku Miejskim. Popiersie odsłonięto 3 maja 1991 r., czyli zaledwie kilka tygodni po rozbiórce pomnika.
Awatar użytkownika
Krzycho
Podziękował: 1 raz

Post autor: Krzycho »

:D Witam serdecznie. Jestem na forum świeży. Dziś na Discovery Historia o godz. 10:00, w programie: "Zwarte szeregi, czyli z archiwum czołówki" ukazał się film p.t. JEDEN Z WIELU. Film z 1979 r. opowiada o historii lotnika radzieckiego, zestrzelonego nad Piłą - Olega Matwiejewa. W rolę Matwiejewa wcielił się Edward Lubaszenko. W filmie mamy też kilkanaście fajnych ujęć w kolorze, Piły z 1979 r. i kilka wypowiedzi mieszkańców miasta w temacie Matwiejewa. Przemyślenia po filmie wygłosił śp. Andrzej Przewoźnik z Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. Osobiście oceniam ten program, jako niezwykle interesujący i istotny dla pilskiej historii. Nie miałem pojęcia, że dziś emitowany był ten program, ale udało mi się nagrać jego drugą część (po przerwie reklamowej). Moje pytanie: czy ktoś z Szanownych Forumowiczów widział ten program lub ma namiary gdzie można obejrzeć go ponownie? Pozdr.
Awatar użytkownika
Krzycho
Podziękował: 1 raz

Post autor: Krzycho »

Trochę poszperałem i znalazłem link do samego filmu.

Krzyżowiec

Post autor: Krzyżowiec »

Krótka relacja o śmierci kpt. Matwiejewa jest zawarta także w książeczce z popularnej kiedyś serii "Żółtego tygrysa" pt. "Uwaga Messerschmitty" Edwarda Chromego, pilota który wspólnie z Matwiejewem latali w pułku lotniczym. Wydana przez Ministerstwo Obrony Narodowej 1986.
Kapralq
MODERATOR
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Kapralq »

Z relacji naszego informatora wynika, że marmurowe płyty użyte do wykonania pomnika miały pochodzić z grobów i pomników, których usuwanie z protestanckiego cmentarza na przedmieściu berlińskim rozpoczęło się w ciągu pierwszych 6 miesięcy po zajęciu Scheidemühl.
IMG_20240906_233244.jpg

Źródło:
https://schneidemuehl.net/wp-content/up ... _1959m.pdf
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się