Czy są filmy o Pile/Schneidemühl?

Wszystko co nie pasuje do tematów powyżej a związane jest z historią Piły i okolic.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Re: Czy są filmy o Pile/Schneidemühl?

Post autor: SA108 »

Krzysztof Ju pisze: 12 mar 2025, 05:17
Obrazek

00:04-00:13
Nie rozpoznaję miejsca i zgaduję, że są to domy, które stały na miejscu obecnego osiedla Hutnika w Ujściu?
Ten kadr przedstawia obecną ul. 11 Listopada w Pile widzianą z przedłużenia ul. Pocztowej, które przebiegało mniej więcej równolegle do obecnej ul. Konopnickiej, jednak bliżej starej przepompowni. Przepompownia jest poza kadrem po prawej stronie. Z zabudowy pierzei widocznej na pierwszym planie zachowały się dwie kamienice po lewej stronie, natomiast pierzeja na dalszym planie zachowała się w całości.
Użytkownicy, którzy polubili ten post (3):
pavvlo, Alcatel, Krzysztof Ju
Piotr1966
Polubiono: 1 raz

Post autor: Piotr1966 »

Zgadza się, analiza zdjęć i stanu obecnego tych budynków na 11-listopada nie pozostawia wątpliwości, gratulacje wyobraźni przestrzennej.
Użytkownicy, którzy polubili ten post:
Krzysztof Ju
Alcatel
PRZYJACIEL
Polubiono: 35 razy

Post autor: Alcatel »

Krzysztof Ju pisze: 12 mar 2025, 05:17 [...]
00:14-00:31
Zadymienie powstałe prawdopodobnie przez zawalenie się kamienicy. W następnych scenach widać tragiczny skutek w postaci koni zasypanych gruzem. Ulicy nie rozpoznaję.
[...]
01:26-01:46
Grupa oficerów przemierzająca ulicę, której nie rozpoznaję. Na 1:41 pokazano w tle wyróżniający się element fasady kamienicy, ale do żadnej na razie nie mogę dopasować.
Te dwie sceny nakręcono w tym samym miejscu, najprawdopodobniej w krótkim odstępie czasu. Na obu kadrach widać tę samą porzuconą bryczkę, ogień trawiący witrynę po prawej stronie i gruzowisko zalegające na ulicy.
Nawet jeden z oficerów na drugim planie (w 1:29) wskazuje palcem prawdopodobnie na zawaloną fasadę kamienicy.

Jeden z operatorów - Роман Кармен tak wspomniał krótko o Schneidemühl w swojej książce pt. "Но пасаран!":
- [...] "Na drodze, podczas ucieczki, został wysadzony z samochodu wiceprezydent miasta Schneidemühl - Johannes Danzig. Rozmawiałem z nim. Prominentny faszystowski urzędnik. Członek partii narodowosocjalistycznej od lat trzydziestych. Ideologiczny hitlerowiec. Trzaska obcasami, staje na baczność i przeklina Hitlera na czym tylko świat stoi, bluźni na wszystko czemu służył. Gotów oddać wszystko, aby uratować własną skórę.Jego spasionej twarzy nie opuszcza uśmiech lizusa." [...]
- [...]"Byłem w Schneidemühl w dniu, w którym miasto zostało ostatecznie oczyszczone z Niemców. Tylko pomnik Wilhelma przetrwał wśród tlących się ruin." [...]
Link do książki: https://militera.lib.ru/memo/russian/ka ... index.html

Jako bonus - fotografia zrobiona podczas pobytu w Schneidemühl najprawdopodobniej przez wspomnianego wyżej operatora:

"Nasi żołnierze zatrzymali na ulicach miasta Schneidemühl niemieckiego oficera, który próbował ukryć się w cywilnym ubraniu."
Źródło: Огонёк №11 1945
Krzysztof Ju
stanmakowski
Polubił: 3 razy
Polubiono: 146 razy

Post autor: stanmakowski »

Mocno naciągane. W filmie "Urlaub auf Ehrenwort' z 1938 roku, opowiadającym o perypetiach żołnierzy niemieckich w trakcie I wojny światowej, Schneidemühl pojawia się jako jeden z punktów etapowych ich podroży. Na tyle ważnym, że wart był wzmianki w opisie zdjęcia w "Ilustierte Weltschau" nr 4 z 1938 roku.

Krzysztof Ju
Alcatel
PRZYJACIEL

Kadry nakręcone w lutym 1945 roku w Schneidemühl, tym razem z narracją w tle (pozwoliłem sobie amatorsko ze słuchu przetłumaczyć), pojawiają się również w pierwszej części filmu pt. "Зима и весна сорок пятого" (1971-1972) [Zima i wiosna czterdziestego piątego].
Czas: 32:59 - 33:51 oraz 38:16 - 39:08

Nagranie dostępne pod linkiem:
www.youtube.com/watch?v=zB4Kp0jItyU

Interesujące fragmenty РГАКФД (Rosyjskie Państwowe Archiwum Kinofotodokumentów) opisuje:

32:59 - 33:51
Grupa dowódców Armii Czerwonej idzie ulicą w Schneidemühl. Kolumna niemieckich jeńców wojennych maszeruje pod eskortą żołnierzy Armii Czerwonej. Kamerzysta Р. Кармен filmuje.

Narrator: 14 lutego 1945 roku wojska 1. Frontu Białoruskiego zdobyły miasto-twierdzę Schneidemühl.
Naszym zwiadowcom wpadł w ręce rozkaz komendanta Twierdzy Schneidemühl, pułkownika Remlingera. Podany do komunikatu.
Określał on porządek wyjścia niemieckiego garnizonu z miasta. "Rozkaz do bojowej grupy Remlinger, Schneidemühl 13.02.1945 r. Grupa bojowa o 19:30 wychodzi z miasta. Przy napotkaniu pozycji przeciwnika - zniszczyć szybkimi, krótkimi uderzeniami. W przypadku silnego oporu - obejść przeciwnika. Ja podążam za batalionem grenadierów. Pułkownik Remlinger"

38:16 - 39:08
Ulice miasta Schneidemühl z cywilami. Kolumna niemieckich jeńców wojennych.

Narrator: Życie w niemieckich miastach pozostałych na tyłach Armii Czerwonej zaczynało wracać do normalności. Za inicjatywą ZSRR w postanowieniach konferencji krymskiej było zapisane: naszym celem nie jest zniszczenie narodu niemieckiego.
Schneidemühl, 18 lutego niedobitki z rozbitego garnizonu oddawały się do niewoli. Z przesłuchania niemieckiego jeńca gefreitera Kurta Kristofela - "niedawno przekazano nam rozkaz Hitlera: jeśli ktoś przejdzie na stronę Rosjan, albo odda się im w niewolę, będzie rozstrzelana cała jego rodzina do dziadków włącznie. Żołnierz, który bez rozkazu opuścił pozycję podlega rozstrzelaniu."

Kadry te w większości powielają się z tymi z filmu pt. Город Шнайдемюль в Померании oraz nagrania z postu (jednak jakość w tym przypadku jest zdecydowanie lepsza):
Aragorn pisze: 20 kwie 2017, 00:44

Od 3:24

Kopie zapasowe filmów:

Zdobycie Międzyrzecza w 1945 r.mp4
(15.18 MiB) Pobrany 11 razy
pavvlo, Krzysztof Ju, Kapralq
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR
Polubił: 378 razy
Polubiono: 187 razy

Post autor: Krzysztof Ju »

W powyższym filmie "Zima i wiosna czterdziestego piątego" z 1971-72 od 33:45 do 33:51 pojawiła się scena kamerzysty nagrywającego płonące kamienice.

Istnieje dłuższa sekwencja z tym kamerzystą i podzielił się nią Marcin Kułaczewski na stronie grupy Piła na starych zdjęciach w dniu 16 marca 2025 r. Jest to fragment filmu "Весна победы" z 1974 r. gdzie pokazano też inny fragment na którym uwieczniono pracę operatora filmowego Romana Karmena (Роман Кармен). Poniżej do pobrania wycinki z wspomnianego filmu i trzy kadry.

Pierwszy i drugi kadr na tle płonącej kamienicy narożnej u zbiegu dzisiejszych ulic Spacerowej i Kilińskiego. W tle trzeciego kadru to prawdopodobnie dawna Hasselstrasse, dziś ul. Budowlanych. Nazwa firmy na tablicy w tle pasuje do Bruno Reissberg przy Hasselstrasse 4, w której mieściła się siedziba drukarni i fabryki toreb.
pavvlo, tomekb_1, Alcatel
Alcatel
PRZYJACIEL

No i mamy kolejny hit :) Ostatnio rosyjskojęzyczne źródła niesamowicie oddają.

W Schneidemühl w lutym 1945 oprócz znanych już kamerzystów przebywał również fotoreporter Анатолий Морозов (Anatolij Morozow) - autor wielu znanych fotografii z II wojny światowej. Więcej o jego osobie można przeczytać: https://mrf.museumart.ru/collection/anatolij-morozov
W Schneidemühl sfotografował m.in. oficerów przed wejściem do dawnej poczty (foto w poście z 13.03) oraz wykonał to znane już z innych wątków zdjęcie jeńców:

(źródło: https://mamm-mdf.ru/exhibitions/war-pho ... a-morozov/ )

Wróćmy do kadru z filmu "Город Шнайдемюль в Померании", tego gdzie widoczna jest chmura kurzu po domniemanym zawaleniu się frontowej ściany kamienicy.
Okazuje się, że powstał bardzo interesujący wywiad z panem Anatolijem.
W drugiej części wywiadu pojawia się pilski wątek. Mianowicie pan Anatolij pokazuje zdjęcie, które wykonał chwilę przed zawaleniem się ściany oraz opowiada kulisy tego wydarzenia.
Link do nagrania: https://rutube.ru/video/70436918b4a7375 ... 7a9a563d7/ - interesujący moment od 10:46 - 12:35

Autor zdjęcia opowiada (tłumaczenie jak zawsze, amatorskie i ze słuchu):
"To zdjęcie to obserwacyjny punkt dywizji. Oni znajdują się na samych obrzeżach miasta i stąd idą wszelkie rozkazy mające na celu zniszczenie wroga. Ja wykonałem to zdjęcie, bo tam walki już się zakończyły.
Wtedy poprosiłem obecne tam dowództwo - podejdźcie tam, jest tam piękna brama i stańcie żebym mógł zrobić zdjęcie, tym razem nie od strony pleców, a normalnie.
Oni wstali i ja też wstałem, aby nagrywać. Od razu patrzę w wizjer swojej kamery i widzę, że z góry spada, wali się ściana! Ponieważ strzelali tam z ciężkiej broni, z dużych kalibrów to konstrukcje były naruszone. A oni stoją poniżej. Ściana już tuż-tuż zaraz na nich spadnie. Krzyczę z całych sił: DO MNIE, DO MNIE, DO MNIE! Oni zrozumieli. Szybko podbiegli do mnie, i nawet nie zdążyli do mnie dobiec jak ściana runęła.
Pułkownik Muzykin bardzo mi dziękował i powtarzał "uratowałeś nam życie".
- Fiedorkin! Jakieś zdobyczne kombinezony w magazynie się ostały?
- Są towarzyszu!
- Wydać mu skórzany kombinezon
I wtedy wydano mi świetny niemiecki skórzany kombinezon. Przepiękny, miękki i bardzo przyjemny. Dwa tygodnie w nim chodziłem, potem zamieniłem.
- Dlaczego?
- No nie wypadało się pokazywać w takim kombinezonie jak czekiści mieli."

Zdjęcie to wykonane zostało zza pleców oficerów na ulicy, na której było nagrane ich przejście wśród ruin (charakterystyczne koło bryczki i płonąca witryna również znalazły się w kadrze).

PS.
Mam silne przeczucie, że postać w tle na tym ujęciu (1:37) z "Schneidemühl miasto na Pomorzu" to właśnie bohater wywiadu.

Krzysztof Ju
Awatar użytkownika
123456
Polubiono: 5 razy

Post autor: 123456 »

Fragment z Teleexpressu z 30.03.2002 trzeba ustawić czas na 4:08... tutaj link:

www.youtube.com/watch?v=0cddeWPv2iQ

Pamiętam, że długo czekano na budowę nowego mostu. Ze starego mostu zostały tylko podpory, co stoją w rzece...

Pozdrawiam 🫡🫡🫡
Krzysztof Ju
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL
Polubił: 7 razy
Polubiono: 8 razy

Post autor: Kanclerz »

Aktualne spojrzenie na współczesną Piłę z perspektywy norweskiego turysty z 26.09.2025 roku. Kanał YouTube Roaming with Stu.

www.youtube.com/watch?v=j4-j88TrEGw
Użytkownicy, którzy polubili ten post (2):
Krzysztof Ju, pavvlo
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się