Ciekawe budynki

Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL
Polubiono: 4 razy

Ciekawe budynki

Post autor: BOGDAN »

Dom W i e c k - architekt Bruno Wieck z Hamburga, został wybudowany w roku 1912, od fundamentów, aż po szczyt dachu jest z żelazobetonu. Już podczas prac ziemnych, jak i również później, był oglądany przez uczniów szkół budowlanych. Chociaż nie wprowadzał czegoś istotnego czy też szczególnego do architektury, to jednak był typem nowoczesnego, wielkomiejskiego budynku mieszkalno-handlowego. Jednocześnie wskazywał jakie interesujące rozwiązania można osiągnąć w aktualnym budownictwie przez olicowanie czerwoną cegłą.

Zachował się do dzisiaj.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 85 razy

Post autor: SA108 »

O ile się nie mylę chodzi tu o dawny dom towarowy na rogu dzisiejszych ul. 1 Maja i Śródmiejskiej?
Ciekawym budynkiem, ale już nie ze względu na konstrukcję, tylko na nazwę, był dom zwany "Bramą Brandenburską" z powodu przejazdu znajdującego się pod nim. Znajdował się przy obecnej ul. Dąbrowskiego i został zbudowany w 1924 r. wg projektu Maxa Poppa.

Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

Zgadza się. Dzisiaj w tym budynku - na parterze - można kupić telefon komórkowy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

W okresie międzywojennym planowano budowę nowego ratusza. Miał być to ośmiopiętrowy wieżowiec obsługiwany przez trzy ciągi wind. Zlokalizowano go na terenie dzisiejszego pl. Domańskiego. Niestety plany te nie zostały zrealizowane.
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

Tak miał wyglądać:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzysztof
Polubiono: 1 raz

Post autor: Krzysztof »

Było w Schneidemuehl wiele ciekawej architektury budynków, co wpływało na "charakter miasta", jego specyficzną atmosferę. Moim marzeniem - jeszcze w dzieciństwie - było obudzić się w naszym przedwojennym mieście i spędzić w nim jeden dzień.
Architekturę naszego miasta - tę godną uwagi - tworzyło kilku architektów, o których chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej (ich dokonania w Schneidemuehl i poza tym miastem, ich historia - jak potoczyły się ich losy może ktoś posiada zdjęcia - ich samych oraz ich dzieł).
Chodzi mi o takie nazwiska jak:
- Max Popp - projektował budynki o specyficznej, "rozpoznawalnej" architekturze (mimo poczynionych prób,
nie znalazłem w internecie żadnych informacji o nim) ;
- Dr.-Ing. Kade - projektował m.in zespół budynków pod nazwą "Im Grunde" oraz budynki przy ul.Okólnej,
ul.Roosevelta ;
- W. Hildt - o nim była już mowa w forum - może coś jeszcze dowiemy się ;
Wymieniłem tylko 3 architektów. Zdaję sobie sprawę, że byli inni.

Pozdrawiam
Użytkownicy, którzy polubili ten post:
Anutann
Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

BOGDAN pisze:Zgadza się. Dzisiaj w tym budynku - na parterze - można kupić telefon komórkowy.
Pomyliłeś ten budynek z tym, obok kina Iskra. Ten pokazany przez SA108 już nie istnieje.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

BOGDAN odpowiadał chyba na ten fragment mojego posta, więc wszystko gra:
O ile się nie mylę chodzi tu o dawny dom towarowy na rogu dzisiejszych ul. 1 Maja i Śródmiejskiej?
A wracając do "Bramy Brandenburskiej" - uliczka która biegła pod tym budynkiem nosiła nazwę Torgweg.
- Max Popp - projektował budynki o specyficznej, "rozpoznawalnej" architekturze (mimo poczynionych prób,
nie znalazłem w internecie żadnych informacji o nim) ;
O Poppie znalazłem krótką wzmiankę, że za projekty budynków w Pile otrzymał on złoty medal na Wystawie Światowej w Brukseli.
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL

Bocian pisze:
BOGDAN pisze:Zgadza się. Dzisiaj w tym budynku - na parterze - można kupić telefon komórkowy.
Pomyliłeś ten budynek z tym, obok kina Iskra. Ten pokazany przez SA108 już nie istnieje.
Który budynek miałeś na myśli? Czyżby ten Kilińskiego-Buczka?

Pozdrawiam
Filip

Post autor: Filip »

Fajny architektonicznie wydaje mi się budynek na rogu Poiełuszki i Kolbego. Jakiś czas temu odremontowany, wygląda całkiem ładnie. Możliwe że to również sprawka Maxa Poppa.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Ten dom w ciągu ostatnich paru lat był remontowany dwa razy, bo wykonawca odwalił fuszerkę... Nie wiem, czy jego projektantem był Max Popp, ale jego dziełem jest pobliski dom przy ul. Kolbego 6 (na rogu ul. Piekarskiej).
Filip

Post autor: Filip »

Tak, za drugim razem był ocieplony, za pierwszym razem tylko "obklejony" odpadającym tynkiem. Wiem i miałem okazje śledzić te prace, bo mieszkałem niedaleko. I nazywajmy rzeczy po imieniu - był to remont na odwal się :wink:
Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

BOGDAN pisze:
Bocian pisze:
Który budynek miałeś na myśli? Czyżby ten Kilińskiego-Buczka?

Pozdrawiam
Tak.

Również pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Krzysztof

Post autor: Krzysztof »

1) Na rogu dzisiejszych ulic: Buczka i Okrzei, w miejscu gdzie jest teraz pusto, stał piękny budynek o ciekawej architekturze (m.i. zaokrąglony róg budynku). Nie był on stary - zbudowany chyba w latach trzydziestych XX wieku. Czy są dostępne jego zdjęcia? Kto był architektem?

2) Interesuje mnie historia budynków mieszkalnych na rogu Al.Niepodległości i ul.Nowowiejskiego oraz tych z ul.Nowowiejskiego (czyli Jastrower Allee, Baggen Weg). Spędziłem tam dzieciństwo.
W żadnych publikacjach nie dokopałem się informacji czy zdjęć tej okolicy. A chciałbym dowiedzieć się wiele: kiedy dokładnie budynki te zostały zbudowane (chyba lata dwudzieste), kto je projektował (czyżby Max Popp?).
Pamiętam, że każdy z tych budynków posiadał zamontowane w drzwiach wejściowych domofony, które jeszcze działały. Potem, z biegiem lat, jak to i z innymi detalami bywało - zostały skutecznie zniszczone.
Lecz nie chodzi o te detale.
Proszę o ew. zdjęcia lub informacje.

3) Czy to prawda, że dzwony w Kościele Św.Rodziny - to dzwony ze zniszczonego ewangelickiego Kościoła
Johanniskirche przy ul.Okrzei ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL

Post autor: Tom »

Ad.1 Foto budynku posiadam jak odnajde to wkleję.

Ad.2 Tak dzwony w św.Rodzinie pochodza z "rozebranego" Ewangelickiego kościoła Johanniskirche.
Osobiście je widzialem, i czytalem odlane na dzwonach napisy "Johanniskirche".
Jest jeszcze tam wiele przedmiotów z Ewangelickiego kościoła.

Pozdrawiam
Tom
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się